Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 29η εβδομάδα της κύησης!

Η 29η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 28 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 28 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 29η εβδομάδα της κύησης!

Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 26 εβδομάδες μέχρι και τις 26 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Το βάρος του μωρού σας έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά. Σε γενικές γραμμές λέμε πως μέχρι τον τοκετό το βάρος από την 29η εβδομάδα μέχρι τον τοκετό θα διπλασιαστεί, ή ακόμα και σχεδόν θα τριπλασιαστεί σε μερικές περιπτώσεις.

Το βλαστάρι σας έχει δυναμώσει και πλέον οι «κλωτσιές» του είναι αρκετά πιο δυνατές. Συχνά το μωρό αντιδρά, τόσο σε ακουστικά, όσο και σε οπτικά ερεθίσματα, όταν δηλαδή για παράδειγμα στρέψετε τη φωτεινή δέσμη ενός φακού προς τη μήτρα σας.

Η αύξηση του βάρους οφείλεται τόσο στην αύξηση της μάζας των οστών του και των μυών του καθώς και στην αύξηση του όγκου του κεφαλιού του, που είναι αναγκαία προκειμένου να «φιλοξενηθεί» ο εγκέφαλος του μωρού σας, το μέγεθος του οποίου αυξάνει με ταχείς ρυθμούς. Εντούτοις, ένα σημαντικό ποσοστό της αύξησης του βάρους συνδέεται και με την αποθήκευση λίπους.

Το λίπος αυτό αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα του εμβρύου και ονομάζεται υποδόριο λίπος. Έτσι το δέρμα του μωρού «τεντώνεται» και παύει αν είναι «ζαρωμένο». Όμως το είδος του λίπους, που συσσωρεύεται σε αυτό το στάδιο της κύησης δεν είναι το ίδιο με αυτό, που συσσωρευόταν στα προηγούμενα στάδια της εγκυμοσύνης. Στην αρχή συσσωρευόταν φαιό (καφέ) λίπος, ενώ πλέον το λίπος αυτό αντικαθίσταται από το λευκό λίπος. Το φαιό λίπος λειτουργεί ως ένα είδος μονωτικού υλικού και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της σωματικής θερμοκρασίας του μωρού. Το λευκό λίπος αντίθετα, ομοιάζει με το λίπος, που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα του ενήλικα (ξέρετε.... αυτό, από το οποίο πολλοί από εμάς προσπαθούμε όλη μας τη ζωή να απαλλαγούμε) και χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας.

Θυμάστε την ουσία, που κάλυπτε το δέρμα του εμβρύου και έμοιαζε με κερί; Τώρα η ουσία αυτή αρχίζει σταδιακά να εξαφανίζεται μαζί με το χνούδι, που μέχρι τώρα κάλυπτε το δερματάκι του μωρού σας.

Εξάλλου μέσα στα ούλα του μωρού αρχίζουν να σχηματίζονται τα πρόδρομα δόντια του! Φυσικά τα δόντια αυτά θα αρχίσουν να ξεπροβάλλουν κάποιους μήνες μετά τον τοκετό.

Αν το μωρό είναι αγοράκι, τότε είναι πιθανό οι όρχεις του στο στάδιο αυτό να ολοκλήρωσαν το «ταξίδι» τους από την αρχική τους θέση κοντά στα νεφρά και να «αναπαύονται» πλέον στην τελική τους θέση μέσα στο όσχεο.

Στο στάδιο αυτό της κύησης τέλος, φαίνεται πως τα μάτια του μωρού μπορούν σε κάποιο βαθμό να εστιάσουν. Βέβαια δεν υπάρχουν και πολλά να δει κανείς μέσα στη μήτρα σας. Υπομονή όμως, πλησιάζει η ώρα που θα έχει πολλά να δει...

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 38,6 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 1153 γραμμάρια. Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved