Πώς θα φροντίσω σωστά τα μαλλιά του μωρού μου

«Πότε τα μωρά βγάζουν μαλλιά»,  ή «Γιατί τα μωρά χάνουν τα μαλλιά τους» και πολλά ακόμα ερωτήματα.

Πώς θα φροντίσω σωστά τα μαλλιά του μωρού μου
Bigstock

Από την τριχόπτωση μέχρι την ανάπτυξη πολλών τριχών, από τα σγουρά μέχρι τα ίσια μαλλιά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν πρόκειται για τη φροντίδα των μαλλιών του μικρού σας!

Δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Τα μωρά, ειδικά τα νεογέννητα , είναι ευαίσθητα στις βαφές, τα αρώματα και σε άλλα πρόσθετα, γι' αυτό είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων που χρησιμοποιείτε και να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας.

Πότε τα μωρά βγάζουν μαλλιά

Μερικά μωρά γεννιούνται εντελώς φαλακρά, κάποια με λίγες τρίχες και κάποια άλλα είναι φαλακρά σε σημεία-σημεία. Μην ανησυχείτε - ακόμη και αν το μωρό σας γεννηθεί χωρίς καθόλου μαλλιά, οι θύλακες των τριχών έχουν ήδη αναπτυχθεί από την 14η περίπου εβδομάδα της εγκυμοσύνης , δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να βγουν οι τριχούλες με την πάροδο του χρόνου.

Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με μικρή ποσότητα μαλλιών και μάλιστα παρουσιάζουν τριχόπτωση μεταξύ 2 και 3 μηνών.

Εάν τα μαλλιά του μωρού σας είναι λεπτά και αραιά, αυτό δεν προδικάζει ότι θα έχει λεπτά μαλλιά όταν μεγαλώσει. Τα μαλλιά ενός παιδιού μπορεί να αλλάξουν πολύ στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Γιατί τα μωρά χάνουν τα μαλλιά τους

Η τριχοφυΐα των μωρών ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό και πολλά μωρά χάνουν πράγματι τα μαλλιά τους μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής τους. Ακόμη και αν γεννήθηκε με ένα κεφάλι καλυμμένο από τρίχες, είναι πιθανό μεγάλο μέρος αυτών να πέσει (και στη συνέχεια να ξαναβγεί!) κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους. Η βρεφική τριχόπτωση δεν είναι συνήθως κάτι ανησυχητικό.

Πότε μπορώ να αρχίσω να λούζω τα μαλλιά του μωρού μου

Μπορείτε να αρχίσετε να λούζετε τα μαλλιά του μωρού σας αμέσως μετά τη γέννηση, είναι χρήσιμο όμως για την υγεία του τριχωτού της κεφαλής να τα λούζετε σπάνια. Τα μαλλιά του μωρού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, γι' αυτό προσπαθήστε να τα λούζετε μόνο όταν παρατηρείτε ότι είναι βρώμικα ή χρειάζονται καθαρισμό ! Τα βρέφη αντιμετωπίζουν πολλές και διαφορετικές δερματικές παθήσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών, αλλά ευτυχώς, πολλές από αυτές καθαρίζουν από μόνες τους καθώς το μωρό σας μεγαλώνει.

Τι να αποφύγω και τι όχι

Αποφύγετε το βούρτισμα των μαλλιών όταν είναι βρεγμένα

Το βούρτσισμα των βρεγμένων μαλλιών του μωρού σας μπορεί να τα καταστρέψει. Ακόμη και αν το μικρό σας έχει πυκνά, υγιή μαλλιά, ενθαρρύνετε την ανάπτυξη των μαλλιών βουρτσίζοντας τα με χτένα με ειδική για βρεφικό τριχωτό ή βούρτσα με φαρδιά «δόντια» .

Αποφύγετε τα σφιχτά χτενίσματα

Αν το μωρό σας έχει μακριά μαλλιά και μπαίνετε στον πειρασμό να τα φτιάξετε, απλώς προσπαθήστε να αποφύγετε να τα τραβάτε σφιχτά προς τα πίσω και να χρησιμοποιείτε σκληρούς φιόγκους και κλιπς για τα μαλλιά. Προστατέψτε το τριχωτό της κεφαλής σας χρησιμοποιώντας μαλακά κλιπ και λαστιχάκια.

«Επενδύστε» στην υγιεινή διατροφή

Προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη των μαλλιών ενός μωρού, θα πρέπει να κάνει μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη από πολλά είδη τροφών, αν είναι αρκετά μεγάλο ηλικιακά για να τρώει στερεά τροφή. Εάν το μωρό είναι μικρότερο των έξι μηνών, η διατροφή μπορεί να βασιστεί στο μητρικό γάλα για να λάβει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Μόλις το μωρό σας μεγαλώσει αρκετά για να τρώει στερεά τροφή, επικεντρωθείτε σε τροφές που προάγουν την υγεία των μαλλιών και του δέρματος, λαμβάνοντας υπόψη την πρωτεΐνη, το ασβέστιο, τους υδατάνθρακες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα υγιεινά λίπη, τον σίδηρο και τις βιταμίνες Α, Β, C και Ε.

Χρησιμοποιείστε λάδι καρύδας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας σε περίπτωση που παρατηρήσετε ξηρότητα ή κάποια δερματική πάθηση. Πάντα πρώτα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Τα έλαια καρύδας καταπραΰνουν το ξηρό τριχωτό της κεφαλής και να καταπολεμούν τη φθορά των μαλλιών. Το μασάζ με λάδι καρύδας μπορεί επίσης να ενισχύσει την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved