Ο ομφάλιος λώρος του μωρού: Συμβουλές φροντίδας μετά τον τοκετό

Πότε πέφτει ο ομφάλιος λώρος του μωρού και η ρουτίνα που πρέπει να ακολουθείτε για τη φροντίδα του.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Ο ομφάλιος λώρος του μωρού: Συμβουλές φροντίδας μετά τον τοκετό
Bigstock

Ο ομφάλιος λώρος είναι ένας αγγειακός μίσχος που συνδέει το έμβρυο με τον πλακούντα και μεταφέρει στο μωρό το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του.

Ο ομφάλιος λώρος κόβεται αμέσως μετά τον τοκετό, ένα μικρό κομμάτι, ωστόσο παραμένει κολλημένο στο μωρό και πέφτει μερικές εβδομάδες μετά. Το κομμάτι αυτό λέγεται κολόβωμα.

Πότε πέφτει ο ομφάλιος λώρος του μωρού μετά τον τοκετό;

Το κολόβωμα του ομφάλιου λώρου ξεραίνεται και πέφτει σε διάστημα 7 με 21 ημερών μετά τον τοκετό. Συνήθως αφήνει μία μικρή πληγή η οποία χρειάζεται μερικές ημέρες για να επουλωθεί. Εάν το κολόβωμα δεν έχει πέσει στο διάστημα αυτό συμβουλευτείτε τον γιατρό σας καθώς ενδέχεται να υπάρχει κάποια μόλυνση στην περιοχή ή πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού.

omfalios-loros-2.jpg

Η ρουτίνα φροντίδας του ομφάλιου λώρου

Μέχρι να πέσει το κολόβωμα του ομφάλιου λώρου, κάντε τα εξής:

  • Διατηρήστε την περιοχή γύρω από τον ομφαλό καθαρή και στεγνή. Για να καθαρίσετε τη βάση του κολοβώματος, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και ένα ήπιο σαπούνι. Πάντα φροντίστε να στεγνώνετε καλά την περιοχή πριν ντύσετε το νεογέννητο.
  • Μπάνιο με σφουγγάρι. Τις πρώτες εβδομάδες όταν κάνετε μπάνιο το μωρό δεν θα πρέπει να βρέχετε το κολόβωμα του ομφάλιου λώρου.
  • Όταν αλλάζετε πάνα στο μωρό, διπλώνετέ την στο σημείο εκείνο για να μην έρχεται σε επαφή με το κολόβωμα.
  • Μην καθαρίζετε την περιοχή με οινόπνευμα. Παλιότεροι πολλοί γονείς συνήθιζαν να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν την περιοχή με οινόπνευμα. Πλέον, οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι το απλό καθάρισμα με νερό έχει ως αποτέλεσμα την πιο γρήγορη επούλωση.
  • Προτιμήστε τα άνετα ρούχα. Προτιμήστε τα άνετα κορμάκια και γενικά ρούχα για το νεογέννητο μωρό. Η έντονη τριβή μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στον ομφάλιο λώρο.

Αφού πέσει ο ομφάλιος λώρος, συνεχίστε να καθαρίζετε και να στεγνώνετε τον αφαλό του μωρού σας με απαλό σαπούνι και ζεστό νερό. Ο αφαλός μπορεί να είναι λίγο κόκκινος και ευαίσθητος για μια ή δύο εβδομάδες.

Τι είναι η ομφαλίτιδα

Η ομφαλίτιδα είναι ο ιατρικός όρος για μια σοβαρή μόλυνση του κολοβώματος του ομφάλιου λώρου. Η γιατρός Αγγελική Ρέβελα αναφέρει στο Mothersblog.gr:

«Εάν το μωρό σας έχει ομφαλίτιδα, πιθανότατα θα παρατηρήσετε τα ενδεικτικά σημάδια μόλυνσης (όπως πύον και ερυθρότητα) τρεις έως πέντε ημέρες μετά τη γέννηση σε ένα πρόωρο και πέντε έως εννέα ημέρες μετά σε ένα τελειόμηνο μωρό.»

Τα συμπτώματα της ομφαλίτιδας είναι:

  • Πύον ή εξόγκωμα γεμάτο υγρό πάνω ή κοντά στο κολόβωμα του ομφάλιου λώρου
  • Κόκκινο δέρμα που απλώνεται γύρω από τον αφαλό
  • Κοιλιακό πρήξιμο
  • Θολές δύσοσμες εκκρίσεις από τη μολυσμένη περιοχή
  • Πυρετός
  • Αιμορραγία γύρω από το κολόβωμα του ομφάλιου λώρου
  • Ευερεθιστότητα, λήθαργος και μειωμένη δραστηριότητα

«Εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας έχει αναπτύξει λοίμωξη από τον ομφάλιο λώρο, καλέστε τον παιδίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Η τυπική θεραπεία για την ομφαλίτιδα είναι η νοσηλεία για λίγες ημέρες για την παρακολούθηση του μικρού σας και τη χορήγηση αντιβιοτικών που καταπολεμούν τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών κατά Gram βακτηρίων, αν και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση σε ορισμένες πιο σοβαρές περιπτώσεις.» αναφέρει η κα Ρέβελα.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved