Πώς θα έχετε ασφαλή Χριστούγεννα στο σπίτι με τα μικρά παιδιά

Γιορτινός οδηγός ασφαλείας.

Μαργαρίτα Νικολάου
Πώς θα έχετε ασφαλή Χριστούγεννα στο σπίτι με τα μικρά παιδιά
Bigstock

Τα χριστουγεννιάτικα πάρτι έχουν ήδη αρχίσει και ίσως και εσείς να σχεδιάζετε ένα στο δικό σας σπίτι με συγγενείς και φίλους. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχουν μικρά παιδιά; Λίγο το κρασί, λίγο η χαρά μπορεί να μας κάνει όλους να ξεχαστούμε έστω και για λίγο: τόσο που είναι αρκετό για να γίνει κάποιο ατύχημα.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να διασφαλίσετε ότι το σπίτι σας να είναι ασφαλές για τα δικά σας αλλά και τα παιδιών των φίλων και συγγενών σας.

Προσοχή στην κουζίνα

Η κουζίνα μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τα παιδιά ειδικά την ημέρα των Χριστουγέννων όπου ο φούρνος είναι αναμμένος και μαχαίρια υπάρχουν τριγύρω. Κρατήστε λοιπόν έξω από την κουζίνα σας τα μικρά παιδιά και φροντίστε να μην μπαίνουν εκεί, ειδικά όταν δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίβλεψη.

Προσοχή στα κεριά και το αναμμένο τζάκι

Αν σας αρέσουν τα κεράκια και το αναμμένο τζάκι (σίγουρα η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο γιορτινή και ζεστή με αυτά) μπορείτε πάρετε μερικά μέτρα ώστε να διασφαλίσετε ότι κανένα παιδί δεν θα πλησιάσει σε αυτά. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε τα κεράκια σε σταθερές επιφάνειες όπου τα παιδιά δεν θα μπορούν να τα φτάσουν ή να τα ακουμπήσουν. Σε ό,τι έχει να κάνει το τζάκι τώρα, απλά φροντίστε να βάλετε ένα προστατευτικό τζακιού ώστε να ασφαλίσετε ότι κανένα παιδί δεν θα βάλει το χέρι του μέσα σε αυτή.

Ασφαλίστε το δέντρο

Αν τα παιδιά είναι μικρά, καλό θα είναι να τα κρατήσετε μακριά από το δέντρο. Αν πάλι είναι λίγο μεγαλύτερα και θέλουν να παίξουν, βεβαιωθείτε ότι το δέντρο σας έιναι καλά στερεωμένο και δεν θα πέσει με το πρώτο μικρό τράβηγμα. Τα παιδιά συνηθίζουν αν χαζεύουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο όπως και να αγγίζουν τα στολίδια, ειδικά αν τους αρέσουν πολύ και θέλουν να τα πιάσουν για να τα δουν καλύτερα.

Λαμπάκια και πρίζες

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια είναι εκείνα που δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα μαζί με τα κεριά και τα το αναμμένο τζάκι. Φροντίστε να είναι καινούρια ή να μην είναι ελαττωματικά, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία ή πυρκαγιά.

Επίσης κρατήστε μακριά τα παιδιά από τις πρίζες που υπάρχουν συνδεδεμένα καλώδια. Αν δεν υπάρχουν καλώδια σε αυτές, τότε μια καλή λύση είναι να τοποθετήσετε προστατευτικά πλαστικά καλύμματα.

Πλαστικές σακούλες δώρων

Τα παιδιά θεωρούν ότι μια πλαστική σακούλα είναι ένα τέλειο παιχνίδι και γι' αυτό δεν είναι λίγες οι φορές που πολλά από αυτά τις βάζουν στο κεφάλι για καπέλο. Με τις πλαστικές σακούλες όμως, τα παιδιά ελλοχεύει ο φόβος για ασφυξία γι' αυτό είναι προτιμότερο να έχετε τα παιχνίδια τυλιγμένα με χάρτινο περιτύλιγμα ή τοποθετημένα μέσα σε χάρτινες σακούλες.

Γλυκά, λιχουδιές, καραμέλες και ξηρούς καρπούς

Σίγουρα τις μέρες των γιορτών το σπίτι είναι γεμάτο με σοκολάτες, λιχουδιές, καραμέλες και ξηρούς καρπούς, όμως όλα αυτά καλό θα είναι να τα κρατήσετε μακριά από τα παιδιά καθώς, εύκολα μπορούν να πνιγούν με αυτά. Αν θέλετε να έχετε κάποιο γλύκισμα διακοσμημένο, επιλέξτε λιχουδιές με μαλακή υφή, όπως είναι τα marshmallows.

Σερβίρετέ τους σε πλαστικά πιάτα και ποτήρια

Μπορεί να θέλετε να στρώσετε τραπέζι, βγάζοντας το καλό σερβίτσιο από το ντουλάπι, όμως για τα παιδιά βγάλτε χάρτινα πιάτα μίας χρήσης ή πλαστικά πιατάκια, όπως και μαχαιροπίρουνα.

Συμβουλές σε περίπτωση που κάποιο παιδί τραυματιστεί:

  • Αν ένα παιδί καεί, τι κάνουμε;

Αν το κάψιμο είναι μικρό, χτυπήστε ένα ασπράδι αυγού και βάλτε το στο χέρι του. Αφήστε το να στεγνώσει και επαναλάβετε τη διαδικασία. Αν το κάψιμο φαίνεται σοβαρό, τότε καλό θα είναι να επισκεφθείτε τα επείγοντα.

  • Αν ένα παιδί κοπεί, τι κάνουμε;

Αρχικά πλένετε τα χέρια σας και έπειτα με ένα καθαρό βαμβάκι, πανί ή επίδεσμο πιέζετε το τραύμα για 10 λεπτά. Αν δεν σταματήσει η αιμορραγία και συνεχίσει να αιμορραγεί, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό ή να επισκεφθείτε τα επείγοντα.

  • Αν ένα παιδί βάλει στο στόμα του κάποιο φυτό, τι κάνουμε;

Σε περίπτωση που ένα παιδί βάλει κάποιο φυτό στο στόμα του, σκουπίστε άμεσα το στόμα με ένα κρύο βρεγμένο πανί. Ξεπλύνετε επίσης καλά όλο το πρόσωπο και τα μάτια σε περίπτωση που το παιδί άγγιξε όλο το πρόσωπό του. Δώστε του να πιει γάλα και καλέστε το κέντρο δηλητηριάσεων για περαιτέρω πληροφορίες. Κάποια φυτά είναι ακίνδυνα και κάποια τοξικά, όπως για παράδειγμα η Ντιφενμπάχια.

  • Αν ένα παιδί το χτυπήσει ρεύμα, τι κάνουμε;

Αρχικά θα πρέπει να διακόψετε την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος από τον γενικό διακόπτη, να απομακρύνετε το παιδί από το ηλεκτροφόρο αντικείμενο με τη χρήση κάποιου μονωτικού αντικειμένου και να ειδοποιήσετε το 166.

  • Αν ένα παιδί χτυπήσει στο κεφάλι του, τι κάνουμε;

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είτε είναι ελαφρύ το χτύπημα, είτε όχι θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό του παιδιού σας. Αν το παιδί ανταποκρίνεται και δείχνει καλά, το χτύπημα ίσως να ήταν ήπιο και να μην χρειάζεται να κάνει περισσότερες εξετάσεις. Αν όμως το παιδί δεν ηρεμεί, κλαίει, το σημείο που χτύπησε πρηστεί και δείτε γενικότερες αλλαγές στη συμπεριφορά του όπως, ζάλη, πονοκέφαλο, σύγχυση, εμετούς ή υπνηλία θα πρέπει να επισκεφθείτε τα επείγοντα ή να καλέσετε το 166.

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved