Γιατί ο ήχος του αναμμένου τζακιού ηρεμεί τα μωρά;

Το αναμμένο τζάκι και οι λευκοί και ροζ θόρυβοι.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Γιατί ο ήχος του αναμμένου τζακιού ηρεμεί τα μωρά;
Bigstock

Ο ήχος του αναμμένου τζακιού μπορεί να ηρεμήσει ένα ανήσυχο μωρό. Εάν δεν έχετε τζάκι, μία ηχογράφηση ή τα κλασικά YouTube βίντεο με τη φωτιά που σιγοκαίει όπως το παρακάτω, είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Γιατί ο ήχος του αναμμένου τζακιού ηρεμεί τα μωρά;

Ο λόγος είναι απλός. Ο ήχος του αναμμένου τζακιού συγκαταλέγεται στους λευκούς θορύβους που σύμφωνα με έρευνες, έχουν την ιδιότητα να ηρεμούν τα βρέφη. Από τις πρώτες σχετικές μελέτες ήταν αυτή το 1990 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Disease in Childhood. Από τα 40 νεογέννητα που συμμετείχαν, το 80% αυτών κοιμήθηκε μόλις πέντε λεπτά αφότου άκουσαν κάποιον λευκό θόρυβο.

Τι είναι ο λευκός θόρυβος

Λευκοί θόρυβοι είναι ο ήχος της βροχής, των κυμάτων, του απορροφητήρα, της ηλεκτρικής σκούπας. Είναι ουσιαστικά ήχοι που δημιουργούνται συνδυάζοντας διαφορετικές συχνότητες τυχαία και το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι προκαλούν ηρεμία και βοηθούν στον αποκλεισμό άλλων θορύβων από το γύρω περιβάλλον.

Ο λευκός θόρυβος δημιουργεί στα μωρά μία αίσθηση ασφάλειας. Απομονώνει τους ήχους που ακούγονται μέσα από το σπίτι ή και εκτός και τα βοηθάει να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν.

Υπάρχει και ο ροζ θόρυβος

Ο λευκός θόρυβος μπορεί να είναι ο πιο γνωστός, δεν είναι όμως ο μόνος. Υπάρχει και ο ροζ θόρυβος ο οποίος θεωρείται εξίσου ωφέλιμος για τον ύπνο και τη χαλάρωση του μωρού.

Να πούμε στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με τον βρετανικό ιστότοπο Mother and Baby, το χρώμα ενός ήχου καθορίζεται από το πώς κατανέμεται η ενέργειά του στις διάφορες συχνότητες που ακούει το ανθρώπινο αυτί.

Σε αντίθεση με τον λευκό θόρυβο, ο ροζ έχει μεγαλύτερη ισχύ στις χαμηλότερες συχνότητες και μικρότερη στις πιο υψηλές . Παραδείγματα ροζ θορύβου είναι το θρόισμα των φύλλων, ο άνεμος ακόμα και ο καρδιακός παλμός. Μελέτη του 2012 στο Journal of Theoretical Biology, αναφέρει ότι οι ενήλικες που άκουγαν ροζ θόρυβο την ώρα που κοιμόντουσαν, βελτίωσαν την ποιότητα του ύπνου τους κατά 23%.

Ακόμα πιο πρόσφατες μελέτες, που δημοσιεύθηκαν το 2017 στο Frontiers in Human Neuroscience και το 2016 στο Sleep Medicine αναφέρουν επίσης οφέλη του ροζ θορύβου, όχι μόνο για τον ύπνο, αλλά και τη μνήμη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved