Ο ύπνος του μωρού από τη γέννηση μέχρι τον τρίτο μήνα

Μπορεί ένα νεογέννητο να κοιμηθεί σερί όλο το βράδυ; Ποιο είναι το τυπικό πρόγραμμα ύπνου ενός μωρού 2 μηνών;

Ο ύπνος του μωρού από τη γέννηση μέχρι τον τρίτο μήνα
Bigstock

Το πρώτο δίμηνο τα νεογέννητα δεν ξεχωρίζουν τη μέρα από τη νύχτα καθώς δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τον κιρκάδιο ρυθμό τους αναφέρει η Kim West, συγγραφέας και ειδικός σε θέματα ύπνου.

Την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό το μωρό κοιμάται από 16 μέχρι 18 ώρες την ημέρα. Από αυτές οι μισές είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από τη δεύτερη εβδομάδα μέχρι και την ηλικία των δύο μηνών, τα μωρά κοιμούνται από 15,5 μέχρι 17 ώρες συνολικά, ενώ τον τρίτο μήνα, 15 ώρες κατά μέσο όρο, οι δέκα από τις οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η ρουτίνα θηλασμού το βράδυ

Σε αυτήν την ηλικία τα γεύματα του μωρού είναι μικρά και συχνά, λόγω του μικρού μεγέθους του στομάχου τους. Εάν το μωρό δεν ξυπνάει από μόνο του, θα πρέπει να το ξυπνάτε εσείς κάθε τρεις με τέσσερις ώρες τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει να παίρνει σταθερά βάρος.

Το περιβάλλον

Είτε το μωρό κοιμάται στο δικό σας δωμάτιο, είτε στο δικό του, βεβαιωθείτε ότι είναι ένας χώρος που αποπνέει ηρεμία και χαλάρωση.

«Προτείνω τον χαμηλό φωτισμό και τα απαλά χρώματα στο δωμάτιο που κοιμάται το μωρό» αναφέρει στο Parents η West και συμπληρώνει: «Θεωρώ ότι καλό είναι να αποφεύγονται τα μόμπιλα με έντονα χρώματα πάνω από την κούνια. Καλύτερα να τα τοποθετείτε σε άλλο σημείο όπου το μωρό περνάει περισσότερο χρόνο ξύπνιο. Όταν είναι η ώρα του ύπνου, το μήνυμα που θέλουμε να λάβει ο εγκέφαλος είναι “χαλάρωσε” και όχι “μείνε ξύπνιο" και παρακολούθησε το μόμπιλο”».

Εξίσου σημαντικό επίσης είναι η θερμοκρασία του δωματίου, ο χώρος δηλαδή να μην είναι ούτε υπερβολικά ζεστός, ούτε υπερβολικά κρύος.

Η ασφάλεια

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συμβουλεύει οι γονείς να βάζουν τα μωρά για ύπνο σε ανάσκελη θέση πάντα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Επιπλέον, αποφύγετε να βάζετε πράγματα μέσα στην κούνια όταν κοιμάται το μωρό. Τα κουκλάκια, τα βαριά παπλώματα και τα μαξιλάρια είναι όλα επικίνδυνα για την ασφάλεια του βρέφους.

Οι «τελετουργίες»

Αποφύγετε τους πρώτους τρεις μήνες να συνδέσετε τον ύπνο του μωρού με συγκεκριμένες «τελετουργίες», όπως το άκουσμα ενός νανουρίσματος ή λευκού θορύβου από μία συσκευή. Μπορεί να μοιάζουν άκακες, σύμφωνα με το Parents, ωστόσο, ενδέχεται στο μέλλον να κάνουν πιο δύσκολο για το μωρό να κοιμηθεί μόνο του.

Βάλτε το μωρό στην κούνια λίγο πριν αποκοιμηθεί

Μετά την 4η εβδομάδα, δοκιμάστε να βάλετε το μωρό στην κούνια πριν αποκοιμηθεί, όταν έχει χαλαρώσει και είναι σχεδόν έτοιμο να το πάρει ο ύπνος.

Η ρουτίνα

Προσπαθήστε να εδραιώσετε μία ρουτίνα ύπνου τον τρίτο περίπου μήνα. Η ρουτίνα αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ένα χαλαρωτικό μπάνιο πριν τον ύπνο ή το διάβασμα ενός παραμυθιού.

«Αν και στην πραγματικότητα το βιολογικό ρολόι του μωρού δεν έχει ρυθμιστεί μέχρι και την ηλικία των τεσσάρων μηνών, αυτή είναι μία καλή ηλικία για να εδραιώσετε ήδη μία ρουτίνα. Η ρουτίνα αυτή προσφέρει χαλάρωση και μπορεί να την ακολουθεί το παιδί για μία ζωή» αναφέρει η ειδικός.

Οι προσδοκίες

Πολλοί γονείς ελπίζουν ότι το μωρό τους θα καταφέρει να κοιμηθεί σερί όλο το βράδυ και γενικά ότι θα είναι «εύκολο» σε θέματα ύπνου. «Οι γονείς είναι σημαντικό να έχουν υπομονή και να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται χρόνος μέχρι να ρυθμιστεί το βιολογικό ρολόι του παιδιού. Ο ύπνος επίσης είναι διαφορετικός για το κάθε παιδί, δεν πρέπει, λοιπόν, να συγκρίνουμε τις συνήθειες ύπνου ενός παιδιού με αυτές ενός άλλου. Απλά να θυμάστε ότι με τον καιρό, τα πράγματα βελτιώνονται».

Πηγή πληροφοριών: Parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved