Λευκοί ήχοι και ύπνος: Βοηθάει τα βρέφη και τα μικρά παιδιά να κοιμηθούν;

Τι είναι οι λευκοί ήχοι και πώς επιδρούν στον ύπνο του μωρού.

Νίκη Παπανικολάου
Λευκοί ήχοι και ύπνος: Βοηθάει τα βρέφη και τα μικρά παιδιά να κοιμηθούν;
Bigstock

Ο λευκός θόρυβος παράγεται από τον συνδυασμό διαφορετικών ακουστικών συχνοτήτων που γίνεται αντιληπτός απ΄όλους.

Συνήθως έχει σταθερή ένταση χωρίς αυξομειώσεις. Συσκευές που παράγουν λευκό ήχο είναι ο ανεμιστήρας, η τηλεόραση σε χαμηλή ένταση, το πιστολάκι μαλλιών, ο απορροφητήρας. Λευκό θόρυβο συναντάμε και στη φύση, όπως είναι για παράδειγμα ο ήχος της βροχής ή ο ήχος των κυμάτων. Υπάρχουν επίσης πολλές δωρεάν εφαρμογές λευκού ήχου για ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες μπορούν να παίζουν μέχρι να απενεργοποιηθούν.

lefkos-thorivos-kai-akoi-morou.jpg

Πόσα είδη λευκού ήχου υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο τύποι λευκού θορύβου, ο ένας έντονος και αρκετά ενοχλητικός και ο δεύτερος, μονότονος και υποτονικός.

Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, σπάνια τα μωρά μπορούν να κοιμηθούν με τον έντονο λευκό ήχο ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται για να τους αποσπάσει την προσοχή. Απεναντίας, οι ήρεμοι και μονότονοι λευκοί ήχοι υπνωτίζουν τα μωρά καθώς – σύμφωνα με μια εκδοχή – τους θυμίζουν τους ήχους που άκουγαν στη μήτρα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά να χρησιμοποιείτε ένα μηχάνημα λευκού θορύβου που δεν είναι δυνατότερο από 50 ντεσιμπέλ (περίπου το επίπεδο ήχου ενός πλυντηρίου πιάτων) και αρκετά μακριά από την κούνια του μωρού.

Πλεονεκτήματα λευκού θορύβου

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης λευκού θορύβου για τα μωρά είναι ότι τα βοηθά να ηρεμήσουν και να έχουν ένα ήσυχο ύπνο. Μια μελέτη σε νεογέννητα βρήκε ότι το 80% που εκτέθηκαν σε λευκό θόρυβο αποκοιμήθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά, ενώ μόνο το 25% από αυτά που δεν είχαν τον θόρυβο του περιβάλλοντος αποκοιμήθηκαν το ίδιο γρήγορα. Επίσης, ο λευκός ήχος μπορεί να καλύψει άλλους θορύβους μέσα στο σπίτι.

Μειονεκτήματα συσκευών που παράγουν λευκούς ήχους

Χρειάζεται προσοχή στη συσκευή παραγωγής λευκού θορύβου προκειμένου να μην ξεπερνά το όριο των 50 ντεσιμπέλ. Επίσης, ενδέχεται τα μωρά αλλά και τα μικρότερα παιδιά να συνηθίσουν να κοιμούνται μόνο υπό τους ήχους λευκού θορύβου ή από την άλλη, να μην ανταποκρίνονται θετικά.

lefkos-thorivos.jpg

Οι λευκοί ήχοι είναι επιβλαβείς για την υγεία του μωρού;

Το μεγάλο πρόβλημα με τα μηχανήματα λευκού θορύβου είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης τους. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι πολλά από τα μηχανήματα λευκού θορύβου που εξέτασαν οι ερευνητές, υπερέβαιναν τα όρια θορύβου των 50 ντεσιμπέλ. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι λευκοί θόρυβοι μπορούν να επηρεάσουν την ακοή και την ακουστική ανάπτυξη των βρεφών τονίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων που αφορούν τη μάθηση και την γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών.

Συμπερασματικά

Οι λευκοί θόρυβοι δεν είναι πάντα αποτελεσματικοί και επίσης δεν είναι πάντα διαθέσιμοι, ειδικά αν είστε εκτός σπιτιού.

Αν χρησιμοποιείτε συσκευή λευκού θορύβου, τηλέφωνο ή tablet μη το βάζετε μέσα στην κούνια του μωρού και βεβαιωθείτε ότι η ένταση είναι ρυθμισμένη στο χαμηλό ή στο ελάχιστο επίπεδο ήχου. Επίσης, μη θεωρείτε ότι οι λευκοί θόρυβοι είναι αποτελεσματικοί όλο το 24ωρο. Το μωρό που ξυπνάει τη νύχτα ίσως πονάνε, πεινάνε ή έχουν ανάγκη την αγκαλιά σας.

Με πληροφορίες από το safesleepspace.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved