Το δέρμα του μωρού: Πέντε συμβουλές από μία ειδικό

Τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε φια τη βρεφική επιδερμίδα.

Το δέρμα του μωρού: Πέντε συμβουλές από μία ειδικό
Bigstock

Το δέρμα του μωρού απαιτεί ειδική φροντίδα και είναι σημαντικό οι γονείς να ξέρουν πώς να την παρέχουν. Η παιδίατρος και μαμά δύο παιδιών, dr Whitney Casares, αναφέρει στο Mom.com πέντε βασικά πράγματα που οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν για το δέρμα του μωρού.

#1 Τα μωρά έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και στη βρεφική ηλικία δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και την ηλικία των 3-4 ετών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και επιρρεπές σε ανάπτυξη βακτηρίων και ερεθισμούς. Η χρήση μία καλής ενυδατικής κρέμας είναι απαραίτητη για την πρόληψη ατομικής δερματίτιδας και άλλων δερματολογικών παθήσεων, όπως επίσης και η χρήση υποαλλεργικών προϊόντων γενικά.

moro-pianei-ta-mallia-tou.jpg

#2 Δεν χρειάζεται να κάνετε μπάνιο το μωρό κάθε μέρα

Τους πρώτους μήνες τουλάχιστον που το μωρό ακόμα δεν μπορεί να περπατήσει ή να μπουσουλήσει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το πρώτο μπάνιο του μωρού θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 24 ώρες μετά τη γέννησή του. Μέχρι και τον πέμπτο με έκτο μήνα, τρεις φορές την εβδομάδα αρκούν. Το καθημερινό μπάνιο μπορεί για πολλούς γονείς να είναι στην βραδινή ρουτίνα ύπνου του μωρού, όμως στην πραγματικότητα η καθημερινή έκθεση στο νερό μπορεί να επηρεάσει το pH του δέρματος του μωρού και τη φυσική του λιπαρότητα.

#3 Το κλειδί είναι η ενυδάτωση

Ήδη από το περιβάλλον της μήτρας, από το τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης κι έπειτα, το δέρμα του μωρού προστατεύεται από το εμβρυϊκό σμήγμα, ένα στρώμα από παχύ, λευκό λίπος το οποίο αποτελείται από νερό, νεκρά κύτταρα και λίπος. Συνήθως απορροφάται από μόνο του σε διάστημα 24 με 48 ώρες για αυτό και η ενυδάτωση του δέρματος αμέσως μετά και σίγουρα για το πρώτο εξάμηνο είναι απαραίτητη.

Baby Newborn. Little Baby A Newborn 1 Month Of Life Lies In Bed In The Maternity Hospital. Happy Fam

#4 Τα συστατικά των βρεφικών καλλυντικών που χρησιμοποιείτε έχουν σημασία

Σύμφωνα με την dr Caseres καλό είναι να να προτιμάτε βρεφικά καλλυντικά που περιέχουν ωφέλιμα συστατικά για την επιδερμίδα του μωρού όπως είναι η βιταμίνη Ε.

#5 Κάποια δερματικά προβλήματα είναι φυσιολογικά

Tο ξηρό δέρμα, η νεογνική ακμή και η νινίδα είναι φυσιολογικά δερματικά προβλήματα τα οποία πολλά μωρά εμφανίζουν τους πρώτους μήνες. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Πολλά από αυτά υποχωρούν από μόνα τους, ενώ άλλα αντιμετωπίζονται ανώδυνα και σχετικά γρήγορα με τη χρήση των κατάλληλων βρεφικών προϊόντων που θα σας προτείνει και ο γιατρό σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved