Ο ύπνος του μωρού: Τα έξι συχνά λάθη των γονιών

Μήπως κάνετε κι εσείς λάθη στον ύπνο του μωρού;

Ο ύπνος του μωρού: Τα έξι συχνά λάθη των γονιών

Πολλοί γονείς κάνουν συχνά λάθη στον ύπνο του μωρού.

Bigstock

Δεν υπάρχει ένας χρυσός οδηγός για τον ύπνο του μωρού και αυτό γιατί το κάθε μωρό είναι διαφορετικό και επιπλέον, ο ύπνος του βρέφους περνάει από το ένα στάδιο στο άλλο πολύ γρήγορα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά λάθη που κάνουν οι γονείς και επηρεάζουν την ποιότητα και την ευκολία ύπνου του μωρού.

Παραλείπουν τη ρουτίνα ύπνου

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανάγκη να κάνουν χαλαρωτικές δραστηριότητες πριν τον ύπνο για να ηρεμήσουν, να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν πιο γρήγορα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα μωρά. Η εδραίωση μίας ρουτίνας ύπνου όχι μόνο θα βοηθήσει το μωρό να χαλαρώσει, αλλά παράλληλα είναι και μία εξαιρετική ευκαιρία να δεθείτε ακόμα περισσότερο.

«Η βραδινή ρουτίνα ύπνου κάνει πραγματικά τη διαφορά στο πόσο γρήγορα μπορεί να μπει το μωρό σε mood ύπνου και πόσο γρήγορα μπορεί να κοιμηθεί» λέει η Morgan Faure στο The BabySense Secret.

Ξεκινήστε τη ρουτίνα ύπνου του μωρού περίπου μισή ώρα πριν τον ύπνο. Κλείστε τις κουρτίνες, χαμηλώστε τα φώτα, πάρτε ένα βιβλίο, θηλάστε το μωρό. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο το μωρό σας ή βάλτε του λίγη απαλή μουσική.

moro-upnos-anoixto-stoma.jpg

Αγνοούν τα σημάδια του μωρού

Τα μωρά και τα νήπια εκφράζουν τις ανάγκες τους και με τον τρόπο τους θα σας δείξουν εάν είναι κουρασμένα ή νυστάζουν. Ενδείξεις ότι το μωρό θέλει να κοιμηθεί είναι ότι χασμουριέται συχνά, τρίβει τα μάτια του, δεν δείχνει ενδιαφέρον για παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες και είναι πιο ανήσυχο από ότι συνήθως.

Παρατηρείτε το παιδί κατά τη διάρκεια της μέρας και το πιθανότερο είναι ότι θα δείτε ένα μοτίβο στον ύπνο του κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας.

Δημιουργούν συνήθειες ύπνου στις οποίες «εθίζεται» το μωρό

Πολλοί γονείς δοκιμάζουν τα πάντα που μπορεί να βοηθήσουν το παιδί να κοιμηθεί πιο γρήγορα, όπως το τρίψιμο στην πλάτη, το λίκνισμα ή τα χάδια. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά, εθίζουν το μωρό και δύσκολα μπορεί να κοιμηθεί χωρίς αυτά.

Αντικαθιστούν την κούνια με ένα μεγαλύτερο κρεβάτι πολύ σύντομα

«Αυτό είναι ένα κλασικό λάθος που κάνουν οι γονείς» αναφέρει η Faure, η οποία συμβουλεύει τους γονείς να μην αλλάζουν κρεβάτι στο νήπιο μέχρι εκείνο να είναι σε θέση να σκαρφαλώσει και να βγει από την κούνια μόνο του.

Βάζουν για ύπνο το παιδί όπου και αν είναι

Η αλήθεια είναι ότι ο ύπνος στο καρότσι και στο κάθισμα του αυτοκινήτου, δεν είναι ο ύπνος που χρειάζεται ένα παιδί και επιπλέον, μπορεί να χαλάσει όλη τη ρουτίνα ύπνου του.

Για να δημιουργήσετε καλές συνήθειες ύπνου για το μωρό ιδανικά εκτός από τον ύπνο την ίδια ώρα περίπου κάθε μέρα, είναι σημαντικό να κοιμίζετε το μωρό στο ίδιο μέρος όπως για παράδειγμα στην κούνια του ή την καλαθούνα. Εξαίρεση φυσικά θα αποτελούν οι μέρες που θα έχετε κάποια κοινωνική, επαγγελματική ή άλλου είδους υποχρέωσης, αλλά προσπαθείτε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο να ακολουθείτε τον κανόνα.

Αφήνουν το παιδί να κοιμηθεί αργά με την ελπίδα ότι δεν θα ξυπνήσει το βράδυ

Η λογική λέει ότι όσο πιο αργά κοιμηθεί το μωρό, τόσο πιο αργά θα ξυπνήσει. Αυτό βέβαια δεν ανταποκρίνεται τις περισσότερες φορές στην πραγματικότητα. Όπως λέει και η γιατρός dr Meltzer στο Parents, τα παιδιά έχουν ένα εσωτερικό «ρολόι» το οποίο ευθύνεται που τα παιδιά ξυπνούν περίπου την ίδια ώρα κάθε πρωί. Έτσι, εάν το μωρό αργήσει να κοιμηθεί το αποτέλεσμα δεν θα είναι να ξυπνήσει πιο αργά το επόμενο πρωί αλλά να είναι κουρασμένο όλη την ημέρα.

Με αποτέλεσμα parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved