Η στοματική υγιεινή του μωρού: Συμβουλές για νέους γονείς

H καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική από τη βρεφική ακόμα ηλικία.

Η στοματική υγιεινή του μωρού: Συμβουλές για νέους γονείς

Φροντίστε τη στοματική υγιεινή του μωρού πριν ακόμα βγάλει τα πρώτα του δόντια. 

Bigstock

Δεν πρέπει να περιμένετε μέχρι το μωρό να βγάλει τα πρώτα του δόντια για να ξεκινήσετε να φροντίζετε τη στοματική του υγιεινή. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;

«Ναι» στον θηλασμό

Ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη για την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους. Εκτός από το ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού και το δέσιμο μαμάς-παιδιού, ο θηλασμός βοηθά επίσης στη φροντίδα του στόματος του μωρού, διευκολύνοντας τη σωστή ανάπτυξη των στοματικών δομών. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων δαγκώματος στο μέλλον. Επιπλέον, το μωρό μαθαίνει καλύτερα να πιπιλίζει, να καταπίνει και να αναπνέει.

Τα θρεπτικά συστατικά του μητρικού γάλακτος επίσης, βοηθούν στην ανάπτυξη των δοντιών. Αυτά είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος και πρωτεΐνες που υπάρχουν στο μητρικό γάλα. Τέλος, σε συνδυασμό με το τακτικό καθάρισμα, ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες για τερηδόνα και άλλες παθήσεις των δοντιών.

9a1d4c01-THILASMOS.jpg

Πλένετε τα δόντια του μωρού πριν ακόμα αυτά εμφανιστούν

Το να διατηρήστε το στόμα του μωρού καθαρό είναι πολύ σημαντικό για την καλή στοματική του υγιεινή. Τα ούλα και η γλώσσα του πρέπει να καθαρίζονται με μία γάζα ή ένα πανάκι από τους πρώτους κιόλας μήνες μετά τη γέννησή του, πριν ακόμα κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα δόντια. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό το βούρτσισμα των δοντιών γίνεται για τα παιδιά συνήθεια που θα υιοθετήσουν και τα ίδια μεγαλώνοντας κι θα γίνει κομμάτι της καθημερινής τους ρουτίνας.

Μόλις το πρώτο δόντι κάνει την εμφάνισή του, είναι ώρα να ξεκινήσετε να βουρτσίζετε τα δόντια και τα ούλα του μωρού κανονικά με μία οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Διαλέξτε μία μαλακή οδοντόβουρτσα κατάλληλη για το ευαίσθητα ούλα και δόντια του μωρού. Η οδοντόκρεμα πρέπει να περιέχει φθόριο και θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μία μόνο πολύ μικρή ποσότητα, όχι μεγαλύτερη από έναν κόκκο ρυζιού. Μόλις το μωρό είναι σε θέση να φτύνει μόνο του, στην ηλικία των 3 περίπου τότε αυξήστε την ποσότητα του ρυζιού ώστε να έχει το μέγεθος μίας φακής.

Ιδανικά βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού δύο φορές την ημέρα ή μετά από κάθε γεύμα.

Αποφύγετε τη μετάδοση βακτηρίων

Οι γονείς μπορεί να έχουν βακτήρια στο σώμα και είναι πολύ εύκολο να τα μεταφέρουν στα παιδιά όταν για παράδειγμα φυσάνε το φαγητό για να κρυώσει ή όταν χρησιμοποιούν το ίδιο πιρούνι ή κουτάλι.

Προσοχή στη χρήση του μπιμπερό

Είτε βγάζετε γάλα με το θήλαστρο, είτε δίνετε στο παιδί ξένο γάλα, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη χρήση του μπιμπερό. Πιο συγκεκριμένα:

Επιλέξτε μπιμπερό ανάλογα με την ηλικία του μωρού και με μικρές τρύπες για να μπορεί το μωρό να πιπιλίσει με ευκολία τη θηλή και να πιει το περιεχόμενο.

Πλένετε το μπιμπερό καλά καθώς τυχόν υπολείμματα ειδικά ξένου γάλακτος ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων.

Χρησιμοποιείτε την πιπίλα σωστά

Η χρήση της πιπίλας σύμφωνα με έρευνες έχει ορισμένα σημαντικά οφέλη για το μωρό όπως ότι μειώνει τον κίνδυνο του Αιφνίδιου Βρεφικού θανάτου ή ότι βοηθάει το μωρό να ηρεμήσει.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι καλό είναι η πιπίλα να έχει το σχήμα της θηλής της μαμάς και καλό είναι η χρήση της να έχει σταματήσει μέχρι τα δεύτερα γενέθλια του μωρού για να μην προκαλέσει ορθοδοντικά προβλήματα στο παιδί.

Διατροφή

Εξίσου σημαντικό ρόλο στη στοματική υγιεινή παίζει και η διατροφή του παιδιού. Εάν το μωρό είναι μεγαλύτερο των έξι μηνών και έχετε ήδη εντάξει τις πρώτες στερεές τροφές στη διατροφή του φροντίστε να ακολουθεί μία διατροφή με ποικιλία τροφών και να αποφεύγει την κατανάλωση ζάχαρης που αυξάνει την πιθανότητα για τερηδόνα και άλλες παθήσεις.

High Angle View Of Mother Feeding Porridge To Baby Boy Using Spoon, Introducing First Solid Food Mea

Κάντε τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο

Κάντε την πρώτη σας επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο πριν τα πρώτα γενέθλια του μωρού. Μετά την πρώτη επίσκεψη θα πρέπει να κάνετε τακτικά check ups κάθε έξι μήνες.

Με πληροφορίες από youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved