Το λέει και η επιστήμη: Η ρουτίνα που θα βοηθήσει το μωρό σας να κοιμηθεί πιο γρήγορα

Έρευνα δείχνει μια συγκεκριμένη (αλλά απλή) ρουτίνα που μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να βάλουν ένα κλαψιάρικο μωρό πιο εύκολα για ύπνο. 

Το λέει και η επιστήμη: Η ρουτίνα που θα βοηθήσει το μωρό σας να κοιμηθεί πιο γρήγορα
Bigstock

Όλοι όσοι δεν είναι γονείς του δικού σας παιδιού έχουν έναν μαγικό τρόπο για να βάλουν το μωρό ΣΑΣ να κοιμηθεί, έτσι δεν είναι;

Μια νέα έρευνα στο Current Biology έχει τη δική του «συνταγή» για έναν επιτυχημένο βρεφικό ύπνο.

Η Kumi Kuroda, PhD, ερευνήτρια του RIKEN Center for Brain Science στην Ιαπωνία, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, μέτρησε πώς επηρεάζονταν φυσιολογικά τα κλαψιάρικα βρέφη όταν κρατούνταν, μεταφέρονταν και όταν ξάπλωναν.

Η ομάδα της αναφέρει ότι η «αντίδραση στη μεταφορά», που περιλάμβανε μια σειρά διαδικασιών και οι οποίες εφαρμόστηκαν για να ηρεμήσουν τα βρέφη και να μειώσουν τους καρδιακούς παλμούς τους, είχε αποτέλεσμα.

Σίγουρα ξέρετε πόσο δύσκολο είναι για έναν γονιό να ακουμπήσει στο στρώμα το μωρό, ενώ έχει αποκοιμηθεί στην αγκαλιά του. Το κουνάει, το νανουρίζει, αποκοιμιέται, το ακουμπά στο κρεβατάκι και «πουφ» ανοίγει ξανά τα μάτια και κλαίει.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικά μηχανήματα και βιντεοκάμερες για να συγκρίνουν τις αλλαγές στους καρδιακούς παλμούς των βρεφών καθώς οι γονείς τους έκαναν δραστηριότητες μαζί τους. Τα κρατούσαν στα χέρια, τα έσπρωχναν με καρότσια, τα κρατούσαν καθισμένοι. Στη συνέχεια κατέγραψαν τα δεδομένα για να εξετάσουν τα μοτίβα.

neogennito-koimatai-polu-upnos.jpg

Μωρό κοιμάται γαλήνια στα χέρια της μαμάς του.

Bigstock

Πώς θα βάλετε ένα μωρό για ύπνο σύμφωνα με την επιστήμη

Τι λειτούργησε καλύτερα; Το περπάτημα 5 λεπτών βοήθησε στον ύπνο των κλαψιάρικων μωρών. Όλα τους σταμάτησαν να κλαίνε και είχαν πιο αργούς καρδιακούς παλμούς μετά από μια βόλτα 5 λεπτών - και περίπου τα μισά από αυτά κοιμόντουσαν πριν τα 5 λεπτά. Αλλά το περπάτημα δεν βοήθησε τα μωρά που ήταν ήδη ήρεμα να κοιμηθούν.

Όσο για τους καθισμένους γονιούς που κρατούσαν τα μωρά τους χωρίς να περπατούν; Οι ερευνητές αναφέρουν οτι δεν βοηθούσε καθόλου αυτός ο τρόπος να ηρεμήσουν τα γκρινιάρικα μωρά. Στην πραγματικότητα οι καρδιακοί παλμοί των μωρών έτειναν να ανεβαίνουν και συνέχιζαν να κλαίνε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι καρδιακοί παλμοί των μωρών αυξάνονταν εάν ο φροντιστής γύριζε ή σταματούσε να περπατάει.

Σε αυτή την έρευνα ο χωρισμός από τον φροντιστή ήταν το πιο σημαντικό. Αλλά αν οι γονείς κάθονταν και κρατούσαν το μωρό τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά το περπάτημα για να ηρεμήσουν, η μεταφορά στην κούνια για να κοιμηθεί ήταν πιο επιτυχημένη.

koimatai-pipila.jpg

Μωρό κοιμάται.

Bigstock

Περπατήστε και μετά καθίστε

Όταν το μωρό σας είναι νευρικό και δεν μπορεί να κοιμηθεί, η Dr. Kuroda προτείνει οι γονείς και οι φροντιστές να κρατούν τα μωρά στην αγκαλιά τους και να περπατούν για 5 λεπτά (αποφεύγοντας τις έντονες κινήσεις). Έπειτα να κάθονται με το μωρό στην αγκαλιά τους για 8 λεπτά και μετά να ξαπλώνουν το μωρό στο κρεβάτι του να κοιμηθεί. Αυτή η 13ων λεπτών διαδικασία είχε τα καλύτερα αποτελέσματα σύμφωνα με την έρευνα.

Ορίστε μερικά ακόμη tips από την Kumi Kuroda:

  • Να περπατάτε σε καθαρό και χωρίς εμπόδια, έδαφος.
  • Να υποστηρίζετε το κεφαλάκι του μωρού σας καθώς το κουνάτε στην αγκαλιά σας.
  • Μην τρέχετε ή πηδάτε.
  • Μην χρησιμοποιείτε μάρσιπο
  • Αν το μωρό συνεχίζει να κλαίει μετά τα 5-10, ελέγξτε αν το μωρό σας έχει λερωμένη την πάνα του ή το ενοχλεί κάτι άλλο.

με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved