Το παιδί μου κοιμάται στο πάτωμα - Τι να κάνω;

Οι ειδικοί έχουν απάντηση στο γιατί αρέσει στο νήπιο να κοιμάται στο πάτωμα.

Το παιδί μου κοιμάται στο πάτωμα - Τι να κάνω;

Σε πολλά νήπια αρέσει να κοιμούνται στο πάτωμα. 

Bigstock

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα μικρά παιδιά κοιμούνται στο πάτωμα και παρότι τα μετακινείτε, αρνούνται να μείνουν στο κρεβάτι τους.

Άλλες πάλι φορές, ξυπνούν μόνα τους και κουλουριάζονται στο πάτωμα για να συνεχίσουν τον ύπνο τους.

Γιατί τα παιδιά κοιμούνται στο πάτωμα;

Σύμφωνα με την Maureen Healy, παιδοθεραπεύτρια και συγγραφέα του βιβλίου The Emotionally Healthy Child, «τα νήπια μπορούν να νιώθουν στο πάτωμα πιο άνετα σε σχέση με την κούνια τους ή να είναι πιο ανακουφιστικό...».

Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα παιχνίδι εξουσίας ή απλώς να θέλουν να αισθάνονται υπεύθυνα για τον εαυτό τους καθώς όπως είπε στο Romper η Katie Lear, κλινική σύμβουλος ψυχικής υγείας «τα νήπια λαχταρούν την ανεξαρτησία και αναρωτιέμαι αν το να επιλέγουν τη δική τους θέση στο δωμάτιο για να κοιμηθούν είναι ένας τρόπος για να νιώσουν αυτονομία».

Ένας άλλος λόγος, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι μπορεί το νήπιο να νιώθει πιο ήρεμο αν μπορεί να δημιουργήσει ένα ασφαλές μέρος για τον εαυτό του. Σημειώνει επίσης ότι μπορεί ακόμη και να προτιμά την υφή του χαλιού από το δικό του κρεβάτι ή «υπάρχουν πιο ενδιαφέροντα πράγματα να δουν όταν είναι στο πάτωμα».

upnos-nipiou.jpg

Πολλές φορές τα νήπια αρνούνται να κοιμηθούν στο κρεβάτι τους, επιλέγοντας το πάτωμα.

Bigstock

Είναι ανησυχητικό αν το παιδί προτιμά το πάτωμα από το κρεβάτι για να κοιμηθεί;

Ενδεχομένως να σας ανησυχεί βλέποντας το παιδί σας να κοιμάται στο πάτωμα αλλά να θυμάστε ότι πρόκειται για ένα στάδιο που θα περάσει όπως και τόσα άλλα.

«Εφόσον ένα παιδί βρίσκεται σε ένα ασφαλές δωμάτιο, το να σηκωθεί από το κρεβάτι χωρίς να διαταράσσει τον ύπνο κανενός και να κοιμηθεί στο πάτωμα σίγουρα δεν πρόκειται να του προκαλέσει ψυχολογική βλάβη», αναφέρει η Katie Lear.

Συνιστά μάλιστα στους γονείς να βάλουν στο πάτωμα ένα στρώμα και μια κουβέρτα για να έχει το παιδί μεγαλύτερη άνεση. «Υποψιάζομαι ότι για τα περισσότερα παιδιά, αυτή είναι μια αναπτυξιακή φάση και θα επιστρέψουν στο κρεβάτι τους όταν θα είναι έτοιμα», προσθέτει.

Από την πλευρά της, η Maureen Healy επισημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν τα αίτια μιας τέτοιας συμπεριφοράς, για να βεβαιωθούν ότι είναι απλά μια φάση κι όχι κάτι πιο σοβαρό, ειδικά αν διαρκεί πολύ καιρό.

Αν κρίνουν σκόπιμο, μπορούν να μιλήσουν με παιδίατρο ή ψυχολόγο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved