Συμβουλές για τη φροντίδα της επιδερμίδας του νεογέννητου

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να φροντίσετε σωστά το δέρμα του μωρού;

Συμβουλές για τη φροντίδα της επιδερμίδας του νεογέννητου

Η επιδερμίδα του νεογέννητου είναι ευαίσθητη για αυτό και είνια σημαντικό να γνωρίζετε πώς να την φροντίσετε σωστά.

Bigstock

Η επιδερμίδα του νεογέννητου είναι ευαίσθητη όπως ακριβώς και το ανοσοποιητικό του σύστημα. Μπορεί να παρατηρήσετε κοκκινίλες και ερεθισμούς που έχουν προκληθεί από βρεφικά προϊόντα, ρούχα, τροφές ή ακόμα και τη ζέστη.

Υπάρχουν τρόποι να φροντίσετε την επιδερμίδα του νεογέννητου να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης δερματικών προβλημάτων.

Φροντίζοντας την επιδερμίδα του μωρού φυσικά

Πολλά νεογέννητα γεννιούνται με το εμβρυϊκό σμήγμα, γνωστό και ως vernix caseosa. Είναι ουσιαστικά ένα παχύ, λευκό λίπος που αποτελείται από νερό, νεκρά κύτταρα και λίπος και προστατεύει το δέρμα του μωρού το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Το εμβρυϊκό σμήγμα εξαφανίζεται μόνο του μετά τον τοκετό και δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσετε κάποια λοσιόν ή κρέμα.

Γενικά για τη φροντίδα της επιδερμίδας του νεογέννητου, όσο το δυνατόν λιγότερα προϊόντα χρησιμοποιείται, τόσο το καλύτερο.

Παρακάτω μερικά tips που μπορείτε να εφαρμόσετε

  • Αποφύγετε να κάνετε μπάνιο το νεογέννητο καθημερινά. Το μπάνιο πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα απομακρύνει τα φυσικά έλαια που προστατεύουν το δέρμα του μωρού και η επιδερμίδα του γίνεται πιο ξηρή και ακόμα περισσότερο ευαίσθητη.
  • Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τα νεογέννητα δεν περπατάνε, δεν μπουσουλάνε συνεπώς πέρα από τις λερωμένες πάνες δεν λερώνονται συχνά.
  • Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα με αρώματα. Γενικά προτιμήστε τα όσο το δυνατόν πιο φυσικά προϊόντα για το μωρό. Τα αρώματα και άλλα συστατικά ερεθίζουν την επιδερμίδα του μωρού.
  • Πλύνετε τα ρούχα του μωρού πριν τα χρησιμοποιήσετε. Προτιμήστε τα απορρυπαντικά που είναι αποκλειστικά για βρέφη και δεν περιέχουν ουσίες που πιθανά ερεθίσουν το δέρμα του μωρού.
ekzema-paidi.jpg

Μωρό με έκζεμα στην κούνια.

Έκζεμα

Το έκζεμα εμφανίζεται συνήθως μετά δεύτερο με τρίτο μήνα και είναι μία από τις κοινές δερματικές παθήσεις στα μωρά.

Το κύριο σύμπτωμα είναι η ερυθρότητα και ο ερεθισμός του δέρματος. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και έντονος κνησμός που μπορεί να ταλαιπωρήσει το παιδί. Τα εξανθήματα είναι συνήθως ξηρά, λεία και μπορεί να εμφανίζουν μικροσκοπικά κόκκινα εξογκώματα που πρήζονται ή μολύνονται εάν γρατσουνιστούν.

Για τη πρόληψη του εκζέματος δοκιμάστε τα εξής:

  • Περιορίστε τη χρήση σαπουνιού και αποφύγετε να κάνετε μπάνιο το μωρό πολλές φορές την εβδομάδα
  • Προτιμήστε τα βαμβακερά ρούχα για το νεογέννητο
  • Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για τα βρεφικά προϊόντα που χρησιμοποιείτε

Δερματίτιδα από πάνα

Η βρεφική δερματίτιδα προκαλείται από την τριβή της πάνας με το δέρμα, από την επαφή του δέρματος με τα ούρα ή τα κόπρανα ακόμα και από το υλικό της πάνας που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

Δοκιμάστε τα εξής:

  • Αλλάζετε πάνα στο μωρό συχνά
  • Μην αφήνετε το μωρό για ώρα με λερωμένη πάνα
  • Καθαρίζετε σχολαστικά την ευαίσθητη περιοχή του μωρού σε κάθε άλλαγμα πάνας
  • Στεγνώστε την περιοχή καλά όταν πλένετε και αλλάζετε το μωρό. Χρησιμοποιήστε καθαρά και στεγνά πετσετάκια ταμποναριστά στην περιοχή.

Με πληροφορίες από webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved