Σε ποια ηλικία μπορεί το παιδί να κάνει μόνο του μπάνιο

Plus, συμβουλές για να το ενθαρρύνετε.

Σε ποια ηλικία μπορεί το παιδί να κάνει μόνο του μπάνιο

Παιδί μέσα στη μπανιέρα.

Bigstock

Η ώρα του μπάνιου είναι διασκεδαστική για τα περισσότερα παιδιά από τη βρεφική τους ακόμα ηλικία. Για τους γονείς βέβαια είναι μία δραστηριότητα που απαιτεί χρόνο και ενέργεια, απαραίτητη ωστόσο μέχρι το παιδί να μάθει να κάνει μπάνιο μόνο του.

Πότε το παιδί μπορεί να κάνει μόνο του μπάνιο;

Εξαρτάται. Για να μπορεί το παιδί να κάνει μόνο του μπάνιο πρέπει πρώτα από όλα να έχουν αναπτυχθεί επαρκώς οι κινητικές του δεξιότητες.

Τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία των τεσσάρων ετών μπορούν να βγάζουν μόνα τους τα ρούχα τους και να πλένουν τα χέρια τους ή τα μαλλιά τους. Ωστόσο, είναι σε θέση να πλυθούν σχολαστικά και αποτελεσματικά σε όλο τους το σώμα αρκετά αργότερα, στην ηλικία των έξι περίπου ετών.

Σημαντικό είναι επίσης, το παιδί να μπορεί να αντιληφθεί τους κινδύνους που υπάρχουν όπως για παράδειγμα να πέσει και να γλιστρήσει, για αυτό κάποιοι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να περιμένουν μέχρι το παιδί να γίνει επτά ή οκτώ ετών.

Mother With Her Daughter After Bath At Home

Μαμά με την κόρη της λίγο πριν την κάνει μπάνιο.

Bigstock

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί

Οδηγίες ασφαλείας

Εξηγήστε στο παιδί ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό την ώρα που βρίσκεται μέσα στη μπανιέρα, ανεξάρτητα από το εάν η μπανιέρα είναι μεγάλη ή μικρή. Μιλήστε του για το ότι πρέπει να βγαίνει με προσοχή, αλλά και πώς να κάθεται μέσα σε αυτήν όση ώρα πλένει το σώμα του και λούζεται.

Από το κεφάλι στα πόδια

Σίγουρα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι μετά το μπάνιο, το παιδί θα είναι καθαρό από την κορυφή ως τα νύχια. Ένας τρόπος είναι να μάθετε στο παιδί να ξεκινάει από πάνω προς το κάτω, δηλαδή πρώτα να λούζετε και μετά να ξεκινάει να πλένει το σώμα του από τον λαιμό, έπειτα τα χέρια, την κοιλιά και πάει λέγοντας.

Σημαντικό είναι επίσης να του δείξετε πώς να καθαρίσει την ευαίσθητη περιοχή, αλλά και να μην ξεχνάει σημεία του σώματος του όπως πίσω από τα αυτιά, τους αγκώνες κ.α..

Ποσότητα σαμπουάν και αφρόλουτρου

Μην ξεχάσετε να καθοδηγήσετε το παιδί σχετικά με το πόση ποσότητα σαμπουάν και αφρόλουτρου πρέπει να χρησιμοποιεί. διαφορετικά μπορεί να τελειώσει το σαπούνι με μία μόνο χρήση.

Child With Shampoo Foam And Bubbles On Hair Taking Bath. Funny Face Of Kid In Foam, Hair Care And Hy

Αγοράκι στην μπανιέρα με σαμπουάν στα μαλλιά.

Bigstock

Το σωστό λούσιμο

Το λούσιμο ειδικά στα παιδιά με μακριά μαλλιά είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι σε θέση να λούσει όλα τα μαλλιά, να τρίψει καλά το κεφάλι και φυσικά μετά να τα ξεπλύνει από σαπουνάδες.

Δημιουργήστε ένα ειδικό καλάθι με τα πράγματα του παιδιού

Για να βοηθήσετε το μικρό σας μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ειδικό καλάθι δίπλα στην μπανιέρα με όλα όσα θα χρειαστεί όπως το σφουγγάρι του, το σαμπουάν, το αφρόλουτρο και τις πετσέτες.

Μην ξεχάσετε το στέγνωμα

Το παιδί είναι σημαντικό να ξέρει και πώς θα σκουπιστεί σωστά σε όλο το σώμα, αλλιώς η υγρασία μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα.

Με πληροφορίες από moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved