Είναι καλή ιδέα να βάζετε γάντια στο βρέφος όταν κοιμάται;

Τα βρεφικά γάντια προστατεύουν το μωρό κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Είναι καλή ιδέα να βάζετε γάντια στο βρέφος όταν κοιμάται;

Νεογέννητο μωρό με βρεφικά γάντια.

Bigstock

Μερικές φορές, στην ανησυχία μας να κρατάμε τα μωρά ζεστά και άνετα, ξεχνάμε τα χέρια και τα πόδια τους, που παραμένουν κρύα. Για το λόγο αυτό, πολλοί συνιστούν τη χρήση βρεφικών γαντιών για να μην συμβεί αυτό.

Είναι όμως πραγματικά χρήσιμα σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης;

Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης γαντιών

Τα νεογέννητα μωρά έχουν ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος από τους ενήλικες. Ωστόσο, τα χέρια και τα πόδια τους είναι πάντα πιο δροσερά.

Το αίμα, εκτός από την παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα, μεταφέρει και θερμότητα. Τα νεογέννητα μωρά έχουν λιγότερο αίμα που φτάνει στα μέρη που είναι πιο απομακρυσμένα από την καρδιά. Επομένως, η κατανομή της ροής του αίματος συγκεντρώνεται στους αναπτυσσόμενους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και σε διάφορα μέρη του σώματος και είναι περιορισμένη στα χέρια και τα πόδια.

neogennito-moro-pairnei-varos.jpg

Μωρό λίγων εβδομάδων ξαπλωμένο στον καναπέ.

Bigstock

Βρεφικά γάντια: πλεονεκτήματα

Τα γάντια στα μωρά συνήθως χρησιμοποιούνται για να μην τραυματίζονται από τα κοφτερά νύχια τους. Συνιστώνται ακόμη και για να διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση της Ισπανικής Ένωσης Παιδιάτρων, τα γάντια μπορούν να είναι χρήσιμα στις πρώτες μέρες του νεογέννητου για να αποφεύγεται ο τραυματισμός από τα νύχια τους. Ωστόσο, αυτοί οι τραυματισμοί δεν είναι σοβαροί για το δέρμα του νεογέννητου, επομένως λιμάροντας τα νύχια περιοδικά , αυτές οι γρατσουνιές θα μπορούσαν να αποφευχθούν, σύμφωνα με δημοσίευση της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας.

Επομένως, καλό είναι να λιμάρετε τα νύχια του παιδιού τις πρώτες μέρες, ειδικά τις άκρες. Στη συνέχεια, μετά από ένα μήνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νυχοκόπτη ή ψαλίδι με αμβλύ άκρο.

neogennito.jpg

Νεογέννητρο ξαπλωμένο πάνω σε σεντόνι.

Βρεφικά γάντια: μειονεκτήματα

Ορισμένοι παιδίατροι συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιείτε καθόλου γάντια καθώς όπως ισχυρίζονται, έχουν περισσότερα μειονεκτήματα παρά οφέλη. Δηλαδή, στερούν από τα μωρά την αίσθηση της άμεσης επαφής με πράγματα του περιβάλλοντός τους.

Επιπλέον, τα χέρια παίζουν σημαντικό ρόλο στο θηλασμό γιατί το μωρό χρειάζεται να αισθάνεται το στήθος της μητέρας όταν θηλάζει, κάτι που διεγείρει την παραγωγή ωκυτοκίνης και βοηθά στην απελευθέρωση του γάλακτος. Στην πραγματικότητα, η αίσθηση της αφής είναι η πρώτη που αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα και αρχίζει να λειτουργεί για να εξερευνά τον κόσμο τη στιγμή της γέννησης.

Συμπέρασμα

Για τα νεογέννητα, τα χέρια είναι βασικό εργαλείο για να μπορούν να βιώνουν νέα ερεθίσματα από το περιβάλλον. Επομένως, είναι σημαντικό να τα αφήνετε ελεύθερα και ακάλυπτα ώστε να μπορούν να εξερευνούν διαφορετικές υφές και θερμοκρασίες.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved