Μα να χαρείτε μη με ρωτάτε αν θηλάζω

Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να ντρέπεται για τις επιλογές της και για τον τρόπο που θα διαλέξει να ταΐσει το μωρό της, όποιος και αν είναι ο λόγος.

Μαργαρίτα Νικολάου
Μα να χαρείτε μη με ρωτάτε αν θηλάζω

Κοντινό πορτραίτο μωρού που κοιμάται. 

Bigstock

Κορίτσια μου, μπορεί να έχω μια κόρη 13 ετών όμως αισθάνθηκα την ανάγκη να σας γράψω για το θηλασμό μετά από μια κουβέντα που είχα με μια φίλη μου, που πρόσφατα έγινε μαμά. Μου έλεγε για όλα όσα της συμβαίνουν και φυσικά για όλες εκείνες τις αχρείαστες συμβουλές που δέχεται από φίλους και συγγενείς για το πώς θα αναθρέψει, μεγαλώσει, φροντίσει, ταΐσει το μωρό της.

Ήταν μπουχτισμένη και αγανακτισμένη. Δεν μπορούσε να απολαύσει την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της και κάπως έτσι, θυμήθηκα την περίοδο που ήμουν εγώ λεχώνα στο σπίτι με ένα μωρό στην αγκαλιά.

Δεν ήξερα ΤΙΠΟΤΕ από όλα αυτά που ξέρω τώρα. Αν τα ήξερα, σίγουρα πολλά πράγματα θα τα έκανα διαφορετικά. Μέσα σε αυτά είναι και ο θηλασμός και το πώς τον διαχειρίστηκα.

Δεν είχα κανέναν δίπλα μου, κανέναν να με στηρίξει, δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν μαίες και σύμβουλοι θηλασμού και φυσικά έκοψα τον θηλασμό νωρίς επειδή πίστευα ότι «μου κόπηκε» το γάλα.

Όοολα Λάααθος

https://www.instagram.com/p/BpfdTvjnOZs

Δεν θέλω να μιλήσω όμως για την δική μου εμπειρία θηλασμού και τι θα έκανα διαφορετικά. Μια χαρά μεγάλωσε η κόρη μου και με το Novalac της. Γερή και δυνατή είναι, δόξα το Θεό και χτυπάω και το χέρι μου στο ξύλο.

Για κάποιο λόγο βρε παιδί μου όμως η ερώτηση «θηλάζεις;» μοιάζει να είναι η πρώτη ερώτηση που κάνουν εκείνες οι πολύξερες μαμάδες αλλά και εκείνοι που δεν έχουν ιδέα φίλε μου από παιδιά. Είναι συνήθως η επόμενη ερώτηση μετά το «τι θα κάνεις αγόρι ή κορίτσι;» και την ερώτηση «πώς θα ονομάσετε το μωρό». Ασχολίαστη θα αφήσω την ερώτηση «κοιμάται το βράδυ;».

Τι νοιάζει τους γύρω αν θηλάζει, αν κοιμάται ή όχι το μωρό; Τους χαλάει τον δικό τους ύπνο; Ξεσηκώνονται για να θηλάσουν ή να ετοιμάσουν το γάλα; ΌΧΙ!

Προσωπικά και μετά από 13 χρόνια μητρότητας, βρίσκω την ερώτηση «θηλάζεις;» ανόητη.

Θήλασα την κόρη μου κάτι λιγότερο από 40 μέρες. Οριακά δεν πέρασα επιλόχειο κατάθλιψη επειδή είχα αρκετό στρες και άγχος. Γιατί; Μα φυσικά γιατί με γέμιζαν με ενοχές όλοι εκείνοι οι πολύξεροι άνθρωποι που βρίσκονταν γύρω μου προσπαθώντας να μου αποδείξουν καθημερινά ότι έκανα λάθος που σταμάτησα το θηλασμό και που εισήγαγα στη διατροφή του παιδιού μου το γάλα σε σκόνη.

Κάθε φορά που κάποιος με ρωτούσε αν θηλάζω, ένιωθα ενοχές και με έπιανε ένας κόμπος στο στομάχι. Λες και είχα υποχρέωση να απολογηθώ σε όλους αυτούς για τους λόγους που με έκαναν να σταματήσω τον θηλασμό.

Κανείς από δαύτους δεν με ρώτησε αν πληγώθηκαν οι θηλές μου. Κανείς δε με συμβούλεψε για το τι να κάνω όταν το μωρό μου έπινε αίμα μαζί με το γάλα. Κανείς δεν στάθηκε στο πλευρό μου να μου κρατήσει το χέρι κάθε φορά που ρουφούσε το γάλα η κόρη μου μαζί με το πύον και ο πόνος των θηλών ήταν αφόρητος.

Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να δώσω μια απάντηση που θα τους αποδείκνυε ότι ήμουν καλή μαμά ακόμη και αν έδινα μπιμπερό στο μικρό μου.

ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ για τις επιλογές που κάνει για το παιδί της και για κανέναν λόγο. Είτε δίνει στο παιδί της μητρικό γάλα, είτε γάλα σε σκόνη. Γιατί είναι καλή μαμά no matter what.

Αν είσαι έγκυος μέλλουσα μαμά ή μαμά που θηλάζει κράτα αυτά που θα σου πω:

Ίσως το μωρό σου να μην θηλάζει όσο θα ήθελες.

Ίσως να μην παράγεις πολύ γάλα και να ανησυχείς ότι δεν τρώει πολύ.

Ίσως να πρέπει να γυρίσεις στο γραφείο και να θες να διακόψεις το θηλασμό.

Ίσως να είσαι αγχωμένη επειδή κάποιες άλλες μαμάδες που βρίσκονται στη θέση σου θηλάζουν και τα καταφέρνουν περίφημα με όλα.

Ίσως να μην σου επιτρέπει η υγεία σου να θηλάσεις όσο θα ήθελες.

Ίσως να μην θες να θηλάσεις το παιδί σου.

Ίσως το μωρό σου να βρίσκεται στη ΜΕΝΝ και όσο και αν θες να το θηλάσεις να μην μπορείς.

Ίσως οι θηλές σου να είναι τραυματισμένες και πληγωμένες -όπως οι δικές μου - και να θες να σταματήσεις το θηλασμό.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που θηλάζεις ή δεν θηλάζεις, ποτέ μη νιώθεις ενοχές για τον τρόπο που ταΐζεις το μωρό σου. Μην επιτρέπεις σε κανέναν άνθρωπό (από την οικογένειά σου και μη) να σε κάνει να νιώθεις λιγότερο μαμά επειδή δεν θηλάζεις.

Και στο λέω εγώ, που το επέτρεψα και που πια δεν επιτρέπω σε κανέναν να μου κάνει υποδείξεις για το πώς θα μεγαλώσω και θα αναθρέψω το παιδί μου.

Έχω μια κόρη 13 ετών που έχει ένα αστέρι φωτεινό επάνω από το κεφάλι της και ας μην θήλασε ούτε 40 μέρες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved