Μωρό με αέρια: Τι να κάνετε για να το ανακουφίσετε

Απλοί τρόποι να ανακουφίσετε το μωρό με αέρια.

Μωρό με αέρια: Τι να κάνετε για να το ανακουφίσετε
Unsplash.com / Juan Encalada

Τα αέρια μπορεί να κάνουν το μωρό ακόμα πιο ανήσυχο και δεν είναι πάντα εύκολο να το ηρεμήσετε.

Αέρια μωρού - Αίτια

Το μωρό είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχει αέρια πολλές φορές μέσα στη μέρα καθημερινά και αυτό γιατί το πεπτικό του σύστημα δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί. Επιπλέον, καταπίνουν αέρα όταν τρώνε, κλαίνε ή πιπιλάνε την πιπίλα τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αέρια του μωρού υποχωρούν από μόνα τους όταν το μωρό φτάσει στην ηλικία των τεσσάρων με έξι μηνών.

Συμπτώματα

Όταν υπερβολική ποσότητα αέρα παγιδεύεται στην κοιλιά του μωρού, αυτό θα ρευτεί ή θα έχει αέρια. Διαφορετικά θα είναι ανήσυχο και πιθανά να κλαίει.

Το μωρό με αέρια είναι επίσης πιθανό να τραβήξει τα πόδια του στο στήθος του ή ακόμα και να δυσκολευτεί να κοιμηθεί.

Μπορούν τα αέρια να προκαλέσουν κολικούς;

Ένα μωρό με κολικούς είναι πιθανό να έχει περισσότερα αέρια σε σχέση με ένα μωρό. Αλλά αυτό συμβαίνει γιατί ένα μωρό με κολικούς κλαίει, άρα και καταπίνει περισσότερο αέρα. Οι κολικοί του μωρού ξεκινούν στις έξι εβδομάδες και διαρκούν μέχρι και τους τρεις με τέσσερις μήνες. Ένα μωρό με κολικούς κλαίει περισσότερο, είναι ανήσυχο και είναι πιο δύσκολο για εκείνο να ηρεμήσει. Πιο συγκεκριμένα ένα μωρό έχει κολικούς όταν κλαίει για τρείς ή και περισσότερες ώρες την ημέρα, για περισσότερο από τρεις ημέρες την εβδομάδα και για πάνω από τρεις εβδομάδες.

Παίζει ρόλο η διατροφή του μωρού;

Το μητρικό γάλα είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή για τη διατροφή του μωρού. Κάποιες φορές ωστόσο, ο θηλασμός δεν αποτελεί επιλογή. Το γάλα σε σκόνη μπορεί να προκαλέσει αέρια σε ένα μωρό πρώτα από όλα λόγω της χρήσης του μπιμπερό. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα συστατικά του ξένου γάλακτος. Κάποια μωρά έχουν δυσανεξία στο γάλα αγελάδας, στο γάλα σόγια ή σε άλλα συστατικά που εντοπίζονται στο μητρικό γάλα.

Εντάσσοντας τις στερεές τροφές στη διατροφή του παιδιού, καλό είναι οι γονείς να κρατούν ένα ημερολόγιο για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών και των αερίων, καθώς είναι πιθανό το παιδί να έχει ευαισθησία σε κάποια φαγητά.

Η διατροφή της μαμάς που θηλάζει μπορεί επίσης να επηρεάσει το μωρό που θηλάζει.

Συμβουλές για γονείς

Όταν ταΐζετε το μωρό βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι του είναι πιο ψηλά από το στομάχι. Έτσι, το γάλα θα πάει στην κάτω πλευρά του στομαχιού και ο αέρας πάνω, με αποτέλεσμα το μωρό να μπορεί να ρευτεί πιο εύκολα.

Εάν το μωρό δεν ρεύεται μετά το φαγητό, δοκιμάστε να το ξαπλώσετε ανάσκελα και φέρτε τα πόδια του στην κοιλιά του κάνοντας την κλασική κίνηση του ποδηλάτου.

Προσέξτε τη διατροφή. Είναι πιθανό ένα γάλα φόρμουλας να είναι δύσπεπτο για το μωρό και να χρειαστεί να δοκιμάσετε κάποιο άλλο brand. Επίσης, είναι πιθανό το μωρό να παρουσιάσει αέρια και κατά την εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του.

Μασάζ για τα αέρια του μωρού

  • Μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε μασάζ στο μωρό το πρωί ή στη βραδινή του ρουτίνα, αρκεί να έχουν περάσει τουλάχιστον 45 λεπτά από το τελευταίο τάισμα.
  • Κάντε μασάζ στην περιοχή του στομαχιού ξεκινώντας από χαμηλά δεξιά στην κοιλιά και τελειώνοντας στο ίδιο σημείο της άλλη πλευρά της κοιλιάς. Με τον τρόπο βοηθάτε να ελευθερωθεί ο παγιδευμένος αέρας.
  • Η μέθοδος του ρολογιού. Φανταστείτε ότι υπάρχει ένα ρολόι στην κοιλιά του μωρού. Το μασάζ ξεκινάει από το σημείο που ο δείκτης θα έδειχνε επτά ή εννιά η ώρα. Το ένα χέρι είναι πολύ κοντά στο άλλο κουνιούνται και τα δύο με τη φορά του ρολογιού μέχρι να συμπληρωθεί μισός κύκλος.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved