Όταν το νήπιο δεν θέλει να κοιμηθεί – Αίτια και τι να κάνετε

Ο ύπνος των παιδιών αλλάζει καθώς το παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσεται.

Όταν το νήπιο δεν θέλει να κοιμηθεί – Αίτια και τι να κάνετε
Bigstock

Στα παιδιά νηπιακής ηλικία παρατηρούνται συχνά αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου τους. Κάποια παραλείπουν έναν ύπνο μέσα στη μέρα, άλλα ξυπνούν το βράδυ, δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή ξυπνούν πολύ πρωί. Όλα τα παραπάνω θεωρούνται αναμενόμενα και στα πλαίσια της φυσιολογικής ανάπτυξης των παιδιών και αναφέρονται ως παλινδρόμηση ύπνου.

Η παλινδρόμηση ύπνου είναι προσωρινή, διαρκεί συνήθως μερικές εβδομάδες και μπορεί να παρατηρηθεί στους 12 μήνες, στους 15, στους 18 καθώς και στα 2 ή 3 έτη.

Σημάδια παλινδρόμησης ύπνου στα νήπια

Αρνείται να κοιμηθούν μέσα στη μέρα. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν μειώνουν τον ύπνο μέσα στη μέρα. Εάν το παιδί δυσκολεύεται να πάρει τον μεσημεριανό ή απογευματινό του υπνάκο πιθανά να είναι ένα σημάδι παλινδρόμησης ύπνου.

Ξυπνάει τη νύχτα. Ακόμα μία ένδειξη είναι το ξύπνημα μέσα στη νύχτα.

Περισσότερη φασαρία. Τα παιδιά με παλινδρόμηση ύπνου είναι σε υπερένταση τις βραδινές ώρες και επιδιώκουν το παιχνίδι ή την ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες για να μην κοιμηθούν.

Προσκόλληση στον γονέα. Το παιδί επίσης μπορεί να κλαίει ή να γκρινιάζει όταν φεύγετε από το δωμάτιο το βράδυ πριν τον ύπνο.

Σκαρφαλώνει στο κρεβάτι του.

Ξυπνάει πολύ νωρίς. Ακόμα μία ένδειξη της παλινδρόμηση ύπνου είναι το πρωινό ξύπνημα.

Νήπιο κοιμάται στο κρεβάτι του.

Bigstock

Γιατί το παιδί αρνείται να κοιμηθεί το βράδυ;

Τα αίτια ποικίλουν. Πιο συγκεκριμένα:

Άγχος αποχωρισμού. Τα νήπια περνούν από αυτή τη φάση η οποία είναι και ένα από τα αίτια της παλινδρόμησης ύπνου.

Οδοντοφυΐα. Η οδοντοφυΐα είναι επώδυνη και μπορεί να διαταράξει τον ύπνο του παιδιού.

Αλλαγές στον ύπνο μέσα στη μέρα. Τα περισσότερα νήπια σταματούν τον ύπνο δύο φορές μέσα στη μέρα και κοιμούνται μόνο μία μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους.

Γλωσσική ανάπτυξη. Από μερικές λέξεις στην ηλικία του ενός έτους έως και στις 200 ​​μέχρι την ηλικία των 3 ετών, οι γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού σας αξιοποιούνται και κατά τη διάρκεια του υπνάκου του. Πολύ πιθανό να ακούσετε το όνομά σας (πάλι και ξανά) μέσα στη νύχτα.

Εκπαίδευση για την τουαλέτα. Η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχές ύπνου στο παιδί.

Χρήση οθόνης πριν τον ύπνο. Οι οθόνες εκπέμπουν το γνωστό μπλε φως που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή της μελατονίνης, μία ορμόνη που σχετίζεται με τον ύπνο.

Αλλαγές στην καθημερινότητα. Η παλινδρόμηση του ύπνου μπορεί επίσης να συνδέεται με τη γέννηση ενός νέου μέλους στην οικογένεια, τη μετακόμιση σε νέο σπίτι ή την έναρξη στον παιδικό σταθμό.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η άρνηση του παιδιού για ύπνου στη συγκεκριμένη ηλικία είναι αναμενόμενη, προσωρινή οπότε το πρώτο που μπορείτε να κάνετε είναι υπομονή. Το να εκνευρίζεστε, να προσπαθείτε να διαπραγματευτείτε ή να δωροδοκήσετε ένα μικρό παιδί για να κοιμηθεί δεν συνιστάται.

Μειώστε τον ύπνο μέσα στη μέρα. Εάν ο πρωινός υπνάκος σας φαίνεται περιττός, καταργήστε τον σταδιακά. Τα περισσότερα νήπια κοιμούνται μόνο το απόγευμα.

Αναθεωρήστε τη ρουτίνα ύπνου του παιδιού. Η ρουτίνα ύπνου διευκολύνει το παιδί να κοιμηθεί και σε κάποιες περιπτώσεις σαν αυτές ενδέχεται να χρειαστεί να την τροποποιήσετε. Ένα επιπλέον παραμύθι ή το μπάνιο για περισσότερη ώρα μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να χαλαρώσει και να πάει στο κρεβάτι χωρίς φασαρία.

Αφήστε ένα φως αναμμένο. Ένα απαλό φως αναμμένο μπορεί να μειώσει τον φόβο του παιδιού για το σκοτάδι.

Αποφύγετε τη χρήση οθονών πριν τον ύπνο. Αποφύγετε την τηλεόραση, το κινητό ή τα τάμπλετ τουλάχιστον δύο ώρες πριν κοιμηθεί το παιδί.

Ένα μικρό σνακ. Ένα μικρό σνακ πριν τον ύπνο ενδείκνυται, ειδικά αν το παιδί ξυπνά νωρίς επειδή πεινάει.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved