Πιπίλισμα του αντίχειρα ή πιπίλα; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η πιπίλα είναι προτιμότερη από το πιπίλισμα του αντίχειρα ή όχι;

Πιπίλισμα του αντίχειρα ή πιπίλα; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Bigstock

Δεν αποτελεί έκπληξη για τους γονείς ότι τα μωρά λατρεύουν να πιπιλίζουν δάχτυλα, αντίχειρες, πιπίλες ακόμα και ορισμένα αντικείμενα.

Το πιπίλισμα είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό που βοηθά τα μωρά να χαλαρώσουν, να νιώσουν ασφάλεια, να ανακουφιστούν και να κοιμηθούν.

Εφόσον τα μωρά πιθανότατα θα θέλουν (και θα χρειάζονται) να πιπιλίζουν, οι γονείς είναι προτιμότερο να τους δώσουν πιπίλα ή να τα αφήσουν ν’ ανακαλύψουν τα δάχτυλά τους μόνα τους;

pipila-1.jpg

Πλεονεκτήματα του πιπιλίσματος δαχτύλου

Ένας αντίχειρας είναι πάντα διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο και εύκολα προσβάσιμος.

Μειονεκτήματα του πιπιλίσματος δαχτύλου

Το πιπίλισμα του δαχτύλου και κυρίως του αντίχειρα, αν δεν διακοπεί έγκαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των δοντιών και την ομιλία του παιδιού. Τόσο η γλώσσα όσο και τα χείλη δεν αναπτύσσουν τον κατάλληλο μυϊκό τόμο με αποτέλεσμα το παιδί να μη μιλά καθαρά.

pipilisma-daxtulou.jpg

Πλεονεκτήματα πιπίλας

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιπίλες μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) εάν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι πιπίλες συνιστώνται από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής κατά το πρώτο έτος ζωής του μωρού, κυρίως κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού και βραδινού ύπνου. Επειδή οι γονείς μπορούν να ελέγξουν ως ένα βαθμό τη χρήση της πιπίλας, θεωρητικά είναι πιο εύκολο να σταματήσει το μωρό αυτή τη συνήθεια από το πιπίλισμα του αντίχειρα.

Μειονεκτήματα πιπίλας

Η χρήση πιπίλων τον πρώτο μήνα της ζωής μπορεί να μειώσει την επιτυχία του θηλασμού. Επίσης, το μωρό μπορεί να μπερδευτεί με τα διαφορετικά σχήματα της θηλής, καθιστώντας τον θηλασμό πιο δύσκολο για το μωρό. Σύμφωνα με την APP, είναι προτιμότερο να περιμένετε μέχρι να εδραιωθεί καλά ο θηλασμός πριν δώσετε στο μωρό πιπίλα.

  • Η πιπίλα φεύγει από το στόμα, κι αυτό μπορεί να ξυπνήσει το μωρό.
  • Η χρήση πιπίλας σχετίζεται με μολύνσεις του αυτιού, καθώς η συνεχής κίνηση του πιπιλίσματος ανοίγει τους ακουστικούς σωλήνες επιτρέποντας στα βακτήρια από το στόμα να εισέλθουν στο αυτί.
  • Επιδιώξτε να περιορίσετε τη χρήση της πιπίλας στις ώρες ύπνου και να είστε έτοιμοι να την κόψετε πριν από τα δεύτερα γενέθλιά του. Το πιπίλισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την ευθυγράμμιση των δοντιών αλλά και να ξεκινήσει να δαγκώνει ειδικά εάν το πιπίλισμα συνεχίζεται μετά και την ανατολή των μόνιμων δοντιών.

Πηγή: bundoo.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved