Πώς να λούσετε τα μαλλιά του μωρού

Πότε να λούσετε τα μαλλιά του μωρού και τι πρέπει να κάνετε βήμα-βήμα. Συμβουλές από την ειδικό.

Πώς να λούσετε τα μαλλιά του μωρού
Bigstock

Δεν υπάρχει manual για γονείς και τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι όλα είναι πρωτόγνωρα.

Το μπάνιο του μωρού το πρώτο διάστημα είναι κάτι που αγχώνει πολλούς νέους γονείς. Η νοσοκόμα Sophia Metrakos λύνει απορίες και δίνει οδηγίες για το λούσιμο του μωρού βήμα-βήμα στο healthnews.com.

Πότε να λούσετε τα μαλλιά του μωρού για πρώτη φορά;

Μπορείτε να λούσετε τα μαλλιά του μωρού αμέσως μετά τη γέννα, όσο ακόμα βρίσκεστε στο μαιευτήριο ή και όταν όταν επιστρέψετε στο σπίτι, δεν είναι ωστόσο απαραίτητο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συμβουλεύουν τους γονείς να καθυστερήσουν το πρώτο μπάνιο του μωρού για τους εξής λόγους:

  • Τα μωρά που κάνουν το πρώτο τους μπάνιο τουλάχιστον 24 ώρες μετά τη γέννησή τους, είναι σε θέση να ρυθμίσουν καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματός τους.
  • Η καθυστέρηση του πρώτου μπάνιου του νεογέννητου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Ενισχύεται η δερματική επαφή με τη μητέρα.
  • Το μωρό γεννιέται με ένα εμβρυϊκό σμήγμα που καλύπτει το δέρμα του το οποίο είναι φυσικό ενυδατικό και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Καθυστερώντας το πρώτο μπάνιο, το δέρμα του μωρού παραμένει απαλό και υγιές.

Πόσο συχνά να κάνετε μπάνιο το μωρό;

Πολλοί γονείς θεωρούν απαραίτητο να εντάξουν το μπάνιο στη βραδινή ρουτίνα του μωρού, αν και στην πραγματικότητα τα μωρά πρέπει να κάνουν μπάνιο μία με δύο φορές την εβδομάδα. Τα νεογέννητα δεν λερώνονται συχνά και το καθημερινό μπάνιο με σαπούνι μπορεί να κάνει το δέρμα τους ξηρό.

Μπορείτε να λούσετε τα μαλλιά του μωρού για να μειώσετε την λιπαρότητα. Μία φορά την εβδομάδα θεωρείται αρκετή, εάν ωστόσο νομίζετε ότι τα μαλλιά του μωρού χρειάζονται πιο συχνό λούσιμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία απαλή πετσέτα ελαφρώς βρεγμένη για το καθάρισμά τους.

Πώς θα λούσετε τα μαλλιά του μωρού βήμα-βήμα

  1. Βρείτε το κατάλληλο μέρος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία μπανιέρα κατάλληλη για βρέφη ή και τον νιπτήρα
  2. Έχετε δίπλα σας όλα όσα θα χρειαστείτε. Το σαμπουάν, το βρεφικό αφρόλουτρο και την πετσέτα.
  3. Γεμίστε τη μπανιέρα με ζεστό νερό. Βεβαιωθείτε πριν βάλετε το μωρό μέσα ότι το νερό δεν είναι καυτό. H ιδανική θερμοκρασία του νερού είναι οι 37,7 βαθμοί C.
  4. Βάλτε το μωρό μέσα στη μπανιέρα. Εάν θέλετε να κάνετε το μωρό μπάνιο ολόκληρο, κάντε το πριν το λούσιμο και αφήστε τα μαλλιά για το τέλος. Τα βρεγμένα μαλλιά μπορεί να κάνουν το μωρό να νιώθει ότι κρυώνει.
  5. Βρέξτε τα μαλλιά του μωρού με νερό από τη μπανιέρα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό φλιτζανάκι, τα χέρια σας ή μία βρεγμένη πετσέτα.
  6. Λούσετε τα μαλλιά του μωρού με σαμπουάν. Μία μικρή ποσότητα αρκεί. Προσέξτε οι κινήσεις σας να είναι απαλές και αποφύγετε να βάλετε σαμπουάν στα μάτια του μωρού.
  7. Ξεβγάλετε το σαμπουάν πολύ καλά. Χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες νερού και το χέρι σας κάνοντας κινήσεις από μπροστά προς το πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού.
  8. Βγάλτε το μωρό από τη μπανιέρα και σκουπίστε το καλά. Ντύστε το όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει καλά την ευαίσθητη περιοχή.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved