Το μωρό γρατζουνάει το πρόσωπό του – Τι να κάνετε

Γιατί το μωρό γρατζουνάει το πρόσωπό του και τι μπορείτε να κάνετε.

Το μωρό γρατζουνάει το πρόσωπό του – Τι να κάνετε
Bigstock

Πολλά μωρά γρατζουνάνε το πρόσωπό τους. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε.

Αίτια

Υπάρχον πολλοί λόγοι που το μωρό γρατζουνάει το πρόσωπό του. Παρακάτω οι πιο συνηθισμένοι:

Έχει ξηρό και ερεθισμένο δέρμα

Το ξηρό ερεθισμένο δέρμα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που το μωρό ακουμπάει και γρατζουνάει το πρόσωπό του. Το ίδιο ισχύει και για το δέρμα με νεογνική ακμή. Άλλος ένας λόγος που το μωρό μπορεί να εμφανίσει ερεθισμούς στο δέρμα του είναι οι διατροφικές αλλεργίες. Παρατηρήστε τυχόν αλλαγές στην επιδερμίδα του μωρού όταν εισάγετε νέα τρόφιμα στη διατροφή του.

To αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος ή αντανακλαστικό του moro

Το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος γίνεται αισθητό μετά από μία απότομη κίνηση όταν ντύνετε το μωρό ή το κρατάτε με το ένα χέρι, στηρίζοντας το κεφαλάκι του. Το νεογέννητο ανοίγει πλάγια τα χέρια του και στη συνέχεια τα επαναφέρει στο στήθος του με σφιγμένες γροθιές. Η συγκεκριμένη αντανακλαστική κίνηση κορυφώνεται στις τέσσερις περίπου εβδομάδες και εξαφανίζεται συνήθως πριν τον τρίτο μήνα.

Η αντανακλαστική αυτή κίνηση του μωρού μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα το μωρό να γρατζουνίσει το πρόσωπό του.

antanaklastiko moro neogennito

Ανακαλύπτουν το πρόσωπό τους

Όταν το μωρό είναι ακόμα μέσα στη μήτρα δεν έχουν αρκετό χώρο για να κινηθούν και να εξερευνήσουν. Μετά τον τοκετό, το μωρό ανακαλύπτει ολοένα και περισσότερο το περιβάλλον γύρω του και τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι ανακαλύπτει και τα μέρη του σώματός του, όπως το κεφάλι.

Συναισθηματικοί λόγοι

Όταν ένα μωρό είναι στρεσαρισμένο ή ανήσυχο κουνάει χέρια και πόδια και πολύ πιθανό είναι κατά τη διάρκεια αυτών των κινήσεων να γρατζουνήσει το πρόσωπό του.

Τι μπορείτε να κάνετε

Εάν δείτε ότι το μωρό γρατζουνάει το πρόσωπό του, μην πανικοβληθείτε. Δοκιμάστε τα παρακάτω:

Ενυδατώστε την επιδερμίδα του μωρού

Η ενυδάτωση του δέρματος του μωρού είναι σημαντική. Χρησιμοποιήστε μία ενυδατική κρέμα σε όλη την επιφάνεια του προσώπου δύο φορές την ημέρα. Βεβαιωθείτε ότι η κρέμα αποτελείτε από φυσικά συστατικά και δεν περιέχει parabens ή άλλα συστατικά επιβλαβή για την επιδερμίδα του μωρού ή που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.

Κόψτε τα νύχια του όταν κοιμάται

Κόψτε τα νύχια του μωρού όταν κοιμάται. Βάλτε το αυτό στην εβδομαδιαία ρουτίνα, καθώς τα νύχια του μωρού μεγαλώνουν με γρήγορους ρυθμούς.

Βάλτε στο μωρό γαντάκια

Φορέστε στα χέρια του μωρού γαντάκια κατάλληλα για νεογέννητα και μωρά, ώστε να είναι άνετο και παράλληλα να μην ξύνει το πρόσωπό του με τα χέρια.

Πότε σταματάει το μωρό να γρατζουνάει το πρόσωπό του;

Τα μωρά κάνουν ακούσιες κινήσεις μέχρι και την ηλικία των έξι εβδομάδων. Στον τέταρτο με έκτο μήνα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο έλεγχο των κινήσεών τους και κάνουν συνειδητές κινήσεις. Σε αυτήν την ηλικία περίπου σταματάνε και να γρατζουνάνε το πρόσωπό τους.

Μπορεί να μείνει σημάδι από τις γρατζουνιές;

Τα νύχια του μωρού δεν είναι αρκετά σκληρά και μυτερά για να μπορούν να σκίσουν το δέρμα σε βάθος. Τα όποια σημάδια θα φύγουν σε διάστημα λίγων ημερών.

Τι να κάνετε εάν οι επιφανειακές πληγές αιμορραγήσουν

Κάντε το μωρό ένα ζεστό μπάνιο και έπειτα πιέστε ταμποναριστά με ένα καθαρό ύφασμα τις επιφανειακές πληγές. Μπορείτε επίσης μετά το μπάνιο να χρησιμοποιήσετε μία κρέμα για έκζεμα ή μία ενυδατική κρέμα που θα βοηθήσουν στην επούλωση του δέρματος και στην ανακούφιση από τη φαγούρα.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved