Θέσεις θηλασμού: Ποιες είναι και σε ποιες περιπτώσεις να επιλέξετε την κάθε μία

Οι πέντε θέσεις θηλασμού που κάθε νέα μαμά είναι χρήσιμο να γνωρίζει.

Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη
Θέσεις θηλασμού: Ποιες είναι και σε ποιες περιπτώσεις να επιλέξετε την κάθε μία
Bigstock

Οι απορίες των μαμάδων σχετικά με το θηλασμό είναι πάντα πολλές. Στα προγεννητικά μαθήματα προετοιμασίας έχουν την ευκαιρία να εκπαιδεύονται από τη σύμβουλό τους τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, με απώτερο σκοπό την επιτυχία του αποκλειστικού θηλασμού με τις κατά το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες.

Δεδομένου ότι ο θηλασμός καλύπτει -ιδιαίτερα τις πρώτες 40 ημέρες- το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου της δυάδας μαμάς-μωρού, επιβάλλεται κατά τη διάρκειά του να αισθάνονται και οι δύο άνετα.

Μέχρι το μωρό σας να είναι σε θέση να παίρνει τη θέση που του αρέσει στη διάρκεια του γεύματός του, χρειάζεται να το τοποθετείτε εσείς σε μια βολική θέση.

Tip: Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια πάνω στα πόδια σας ώστε να ακουμπάτε πάνω σε αυτά το μωρό, ή ακόμα και κάτω από τους αγκώνες σας, ώστε να μην επιβαρύνονται τα χέρια σας. Προσπαθήστε να βρείτε μια αναπαυτική θέση, καθώς ο κάθε θηλασμός μπορεί να διαρκεί αρκετά λεπτά αλλά μπορεί οι θηλασμοί να είναι συχνοί , δίνοντας σας ελάχιστο ενδιάμεσο χρόνο ξεκούρασης.

thilasmos-theseis-final.jpg
  1. Ίσως η πιο δημοφιλής θέση θηλασμού. Μπορεί να σας φανεί δύσκολη στην αρχή, αλλά από τη στιγμή που το μωρό σας μπορεί να συλλάβει σωστά το μαστό, αυτός θα είναι ένας άνετος τρόπος θηλασμού.
  2. Λειτουργεί καλά ιδιαίτερα στα πρόωρα μωρά ή στα μωρά που αρχικά δυσκολεύονται να συλλάβουν σωστά το μαστό. Επιπλέον, επειδή κρατάτε το κεφάλι του μωρού σας, έχετε μεγαλύτερο έλεγχο και μπορείτε να καθοδηγήσετε σωστότερα το μωρό σας.
  3. Ιδανική επιλογή για τον θηλασμό διδύμων. Είναι επίσης μια καλή θέση για θηλασμό μετά από καισαρική τομή αφού το μωρό δεν ξαπλώνει κατά μήκος της κοιλιάς σας. Την προτιμούν επίσης μητέρες με μεγάλο στήθος ή εκείνες με επίπεδες ή ανεστραμμένες θηλές. Σε αυτή τη θέση έχετε καλύτερο οπτικό έλεγχο του μαστού και μπορείτε να διορθώσετε τυχόν λάθος σύλληψή του.
  4. Αυτή η φυσική θέση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον πρώτο θηλασμό, καθώς είναι μια φυσική στάση που ενστικτωδώς θα υιοθετήσετε.
  5. Η πλάγια θέση είναι εξαιρετική όταν είστε κουρασμένη και θέλετε να θηλάζετε ενώ είστε ξαπλωμένη. Είναι μια πολύ φυσική επιλογή για το νυχτερινό τάισμα, και είναι επίσης χρήσιμη για τις μαμάδες που έχουν κάνει καισαρική τομή.

Χρησιμοποιώντας διάφορες στάσεις θηλασμού, τις παραπάνω ή και άλλες που στην πορεία θα ανακαλύψετε ότι είναι λειτουργικές για εσάς, θα απολαμβάνετε το θηλασμό και θα βοηθάτε το μωρό να νιώθει ευχάριστα στη διάρκεια του γεύματος.

Επιπλέον, η επιλογή σωστής στάσης θα βοηθήσει και στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου των φραγμένων πόρων και ορισμένων άλλων κοινών προβλημάτων του θηλασμού. Συμβουλευτείτε τη μαία σας αν αντιμετωπίζετε κάποια δυσκολία.

Kάθε διάδα μητέρας-μωρού είναι διαφορετική, συνεπώς συστήνεται πάντα εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση. Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν γενικές συμβουλές που είναι πιθανό να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μωρού ή τις επιθυμίες κάθε μητέρας.

Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη, Μαία-Σύμβουλος θηλασμού
Website: www.maia.authorway.com
Ε-mail: fani.damarlaki@gmail.com
Social media
Facebook: https://www.facebook.com/maia.Kifissia
Instagram: https://www.instagram.com/fani_zachila_damarlaki_maia/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjfwc72MNCrcBqNL9aTJbQA

Δείτε όλο το αφιέρωμα για την Εβδομάδα Θηλασμού 2022 εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved