Τι να κάνετε όταν το μωρό δεν ρεύεται

Γιατί το μωρό δεν θέλει ή δυσκολεύεται να ρευτεί και τι μπορείτε να κάνετε.

Τι να κάνετε όταν το μωρό δεν ρεύεται
Bigstock

Τα μωρά είναι σημαντικό να ρεύονται μετά από κάθε γεύμα και αυτό για να απελευθερωθεί η ποσότητα αέρα που συσσωρεύεται στο στομάχι τους κατά τον θηλασμό ή μετά το τάισμα με μπιμπερό.

Γιατί κάποια μωρά δυσκολεύονται να ρευτούν;

Κάποια μωρά ρεύονται από μόνα τους μετά το φαγητό, ενώ άλλα είναι πιο «δύσκολα» στο ρέψιμο και χρειάζονται περισσότερο χρόνο, έως και μία ώρα. Τα μωρά που θηλάζουν, επίσης, καταπίνουν συνήθως λιγότερο αέρα, άρα ρεύονται και λιγότερο. Εάν το μωρό ρεύεται συχνά, καλό είναι να ελέγξετε μήπως το στόμιο του μπιμπερό έχει κάποιο σημάδι φθοράς.

Εάν το μωρό δεν ρευτεί, πιθανά να νιώσει δυσανασχέτηση και δυσφορία, συναισθήματα που εκφράζει με κλάμα. Επίσης, εάν κοιμηθεί χωρίς να ρευτεί ενδέχεται να κάνει εμετό στον ύπνο του ή να ξυπνήσει λόγω δυσφορίας.

Burping Your Baby Concept. Woman Holding Newborn Baby On Hands And Patting His Back After Breasfeedi

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνετε το μωρό σας να ρευτεί;

Το μωρό καλό είναι να ρεύεται μετά από κάθε γεύμα. Το βράδυ ο ρυθμός με τον οποίο τρώει το μωρό είναι πιο αργός, συνεπώς είναι πολύ πιθανό να μην ρευτεί.

Τι να κάνετε εάν το μωρό δεν ρεύεται

Χτυπήστε το απαλά στην πλάτη και κουνήστε το

Εάν το απλό χτύπημα στην πλάτη δεν φαίνεται να αποδίδει, δοκιμάστε να κουνάτε παράλληλα το μωρό πάνω-κάτω. Πολλοί γονείς, ισχυρίζονται ότι το κούνημα αυτό κάνει τη διαφορά και βοηθά το μωρό να απελευθερώσει τον αέρα από το στομάχι του.

Δοκιμάστε μία διαφορετική θέση

Κρατήστε το μωρό στον ώμο σας, φροντίζοντας να έχει μία μικρή κλίση προς τα μπροστά. Χτυπήστε το ελαφρά στην πλάτη μερικές φορές. Εναλλακτικά μπορείτε να τοποθετήσετε το μωρό μπρούμυτα στον πήχη σας με το κεφάλι του στο ύψος του αγκώνα. Τέλος, δοκιμάστε την όρθια θέση. Κρατήστε δηλαδή το μωρό όρθιο περνώντας τα χέρια σας κάτω από τις μασχάλες και χτυπώντας με τα δάχτυλα ελαφρά την πλάτη του.

Crying Newborn Baby Being Burped By Father

Κάντε μικρές ασκήσεις

Μικρές κινήσεις του σώματος μπορούν επίσης να βοηθήσουν το μωρό να ρευτεί. Κρατήστε το μωρό όρθιο όπως περιγράφεται και παραπάνω και γυρίστε το απλά δεξιά και αριστερά. Εάν δεν δείτε αποτέλεσμα επαναλάβετε ή δοκιμάστε να κάνετε την ίδια κίνηση μπρος-πίσω.

Τεντώστε το σώμα του

Ξαπλώστε το μωρό σας και βοηθήστε το ώστε να τεντώσει το σώμα του για να απελευθερώσει με τον τρόπο αυτό τον αέρα από το στομάχι.

Εάν ούτε τα παραπάνω φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Επίσης, έχετε στα υπόψη ότι μπορεί το μωρό να έχει ανάγκη να ρευτεί όχι αποκλειστικά μετά το φαγητό, αλλά και σε ανύποπτο χρόνο πιο μετά. Εάν λοιπόν, παρατηρήσετε ότι το μωρό κλαίει και είναι ανήσυχο, δοκιμάστε κάποια από τις μεθόδους που αναφέρουμε παραπάνω.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved