Sun babies: 5 οφέλη του ηλιακού φωτός για βρέφη και μωρά

Το ευαίσθητο δέρμα ενός βρέφους και ενός μωρού, πρέπει να προστατεύεται από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Το ηλιακό φως ωστόσο δεν βλάπτει μόνο. Μπορεί να είναι ευεργετικό για το βρέφος και το μωρό, υπό προϋποθέσεις, και με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Sun babies: 5 οφέλη του ηλιακού φωτός για βρέφη και μωρά

Η ηλιοπροστασία είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής μας και ακόμα σημαντικότερη στην τρυφερή βρεφική ηλικία. Τους πρώτους έξι μήνες, το δέρμα ενός νεογέννητου, είναι ευαίσθητο και δεν έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να σχηματίσει τις απαραίτητες άμυνες, απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες. Σε αυτό το στάδιο, το βρέφος είναι πολύ ευάλωτο στην ηλιακή ακτινοβολία, ίσως περισσότερο από ό,τι θα είναι ποτέ ξανά στη ζωή του.

Η έκθεση στον ήλιο για τα βρέφη κάτω των 6 μηνών είναι απαγορευμένη. Μπορούν να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της ηλιακής ακτινοβολίας έμμεσα, στη σκιά, και πάντοτε με υψηλή αντηλιακή προστασία. Τα μωρά άνω των 6 μηνών, μπορούν να εκτεθούν στον ήλιο για maximum 10 λεπτά, μόνο τις πρωινές ώρες (8-10 το πρωί) και πάντοτε με αντηλιακή προστασία, καπέλο και επαρκή ρουχισμό που καλύπτει μεγάλο μέρος του σώματος.

Ακόμα και μετά τους 6 μήνες, το δέρμα του μωρού είναι πολύ πιο ευαίσθητο στον ήλιο από ό,τι αυτό ενός ενήλικα. Όλα αυτά ωστόσο, δεν σημαίνουν ότι τα βρέφη και τα μωρά πρέπει να περάσουν ένα καλοκαίρι κλεισμένα μέσα στο σπίτι.

frezyderm 2

Ο ήλιος βλέπεις, εκτός από βλαβερές επιπτώσεις, μπορεί να έχει και υπέροχα οφέλη, αρκεί να τον ευχαριστηθούμε σωστά και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ας ξεκινήσουμε με τα οφέλη του ήλιου για τα βρέφη και τα μωρά. Ποια είναι;

Παραγωγή σεροτονίνης

Ο εγκέφαλος απελευθερώνει ορμόνες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της διάθεσης. Τα μωρά και τα βρέφη, χρειάζονται βοήθεια με την παραγωγή ορμονών όπως τα παιδιά και οι ενήλικες. Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των συναισθημάτων, της διάθεσης και πολλών άλλων γνωστικών λειτουργιών όπως η βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας. Η σεροτονίνη, η οποία είναι γνωστή ως μια από τις ορμόνες της ευτυχίας, ενισχύει τη δημιουργία του αισθήματος της χαλάρωσης, χτίζοντας έτσι ένα ασφαλές συναίσθημα. Όταν τα μωρά νιώθουν ασφάλεια, είναι χαρούμενα και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξή τους με πολλούς άλλους τρόπους.

frezyderm 3

Ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού

Ίσως να έχεις τον όρο «εσωτερικό ρολόι». Αυτό το «εσωτερικό ρολόι» αναφέρεται στον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός μας. Πρόκειται για τον «μηχανισμό» που ορίζει τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης, κάτι που δεν έχουν τα μωρά στην αρχή. Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για ένα νεογέννητο να αναπτύξει το «εσωτερικό του ρολόι» και να μάθει ότι τη νύχτα κοιμόμαστε. Η -ελεγχόμενη- έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία και ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού στα μωρά, και στη διατήρησή του αργότερα στη ζωή. Αυτό είναι εξαιρετικό για τα μικρά παιδιά, ειδικά σήμερα, που η τεχνολογία τείνει να κρατά τους ανθρώπους στο σπίτι. Ένας καλός κιρκάδιος ρυθμός μάλιστα, δεν είναι απαραίτητος μόνο για τον καλό ύπνο. Βοηθά στη σωστότερη επεξεργασία των συναισθημάτων και στη μετάδοση αλλά και την αφομοίωση των πληροφοριών.

Ρύθμιση του ίκτερου και του κιτρινίσματος του δέρματος

Τα μωρά μπορεί να αναπτύξουν ίκτερο ή κιτρίνισμα της επιδερμίδας τους, λίγες ώρες μετά τη γέννηση, καθώς το σώμα τους αναπτύσσεται και μαθαίνει να αντιμετωπίζει τον έξω κόσμο. Το ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση αυτού του χρωματισμού, αφού βοηθά στη διάλυση της χολερυθρίνης, μίας κιτρινωπής ένωσης που υπάρχει φυσικά στο σώμα του μωρού και η οποία ευθύνεται για τον ίκτερο ή το κιτρίνισμα, όταν τα επίπεδά της είναι ανεβασμένα.

frezyderm 4

Αύξηση της ενέργειας

Το φυσικό φως του ήλιου βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής μελατονίνης. Τα επίπεδα μελατονίνης στο μωρό, μπορούν να επηρεάσουν τα πρότυπα ύπνου του, τα οποία είναι υψίστης σημασίας στα πρώτα χρόνια του νεογέννητου. Το φως του ήλιου, προκαλεί πτώση των επιπέδων μελατονίνης και αυξάνει τη σεροτονίνη (όπως αναφέραμε νωρίτερα), αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα ενέργειας.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι, ενώ ο ήλιος μπορεί να βλάψει το ευαίσθητο δέρμα του βρέφους ή του μωρού, μπορεί παράλληλα να το ωφελήσει με πολλούς και σημαντικούς τρόπους. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εκθέτουμε τα βρέφη και τα μωρά απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία.

frezyderm 5

Η αντηλιακή προστασία επομένως, είναι ξεκάθαρα η «πρώτη γραμμή υπεράσπισης» του μωρού από τον ήλιο και η σωστή επιλογή αντηλιακού είναι υψίστης σημασίας. Η Frezyderm, παραμένει ένας πολύτιμος και αποτελεσματικός «σύμμαχος» των βρεφών και των μωρών κάτω από τον ήλιο. Ένας σύμμαχος που δημιουργεί μία ασπίδα προστασίας από τις βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας σε μωρά αλλά και βρέφη.

frezyderm 6

Για τα βρέφη: Baby Sun Care SPF 25

Αντηλιακό γαλάκτωμα για το βρεφικό πρόσωπο και σώμα, που περιέχει μόνο φυσικά φίλτρα προστασίας. Η ειδικά μελετημένη σύνθεσή του σέβεται τη φυσιολογία του ευαίσθητου βρεφικού δέρματος και είναι εμπλουτισμένη με βιταμίνη Ε και πανθενόλη.

rez 7

Είναι ιδανικό για το ευαίσθητο, βρεφικό δέρμα (από 6 μηνών) που μπορεί να παρουσιάσει ατοπική προδιάθεση και το απόλυτο must πριν από κάθε καλοκαιρινή έξοδο.

frezyderm 8

Για τα μωρά: Infant Sun Care SPF 50+

Ένα αντηλιακό γαλάκτωμα προσώπου και σώματος για μωρά και νήπια. Περιέχει μόνο φυσικά φίλτρα και προσφέρει πολύ υψηλή, αποτελεσματική ηλιοπροστασία, δημιουργώντας ένα γαλάζιο φιλμ στην επιδερμίδα. Το γαλάζιο, φυτικό χρώμα είναι υπέροχα διασκεδαστικό, αλλά και πρακτικό, αφού υποδεικνύει την ακριβή περιοχή εφαρμογής, ώστε να μην μείνει κανένα σημείο απροστάτευτο.

frezyderm 9.jpg

Η σύνθεσή του είναι ακόμα εμπλουτισμένη με χαμομήλι, το οποίο προστατεύει από την αφυδάτωση και τους ερεθισμούς. Όσο για το γαλάζιο χρώμα… εξαφανίζεται μετά την εφαρμογή χωρίς να αφήσει ίχνη ούτε στο δέρμα, ούτε και στα ρούχα του μωρού. Είναι ιδανικό για μωρά από 12 μηνών.

frezyderm 10.jpg

Χάρη στη Frezyderm λοιπόν, τα μωρά και τα βρέφη μπορούν απολαύσουν τις δροσερές, καλοκαιρινές βόλτες στην πόλη και τη θάλασσα, με ασφάλεια. Αναζήτησέ τα στο κοντινότερο σε εσένα φαρμακείο ή e-pharmacy.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved