Κι όμως υπάρχουν λόγοι που μπορείτε να καθυστερήσετε το πρώτο μπάνιο του νεογέννητου

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το μωρό δεν πρέπει να πλυθεί αμέσως μετά τον τοκετό.

Κι όμως υπάρχουν λόγοι που μπορείτε να καθυστερήσετε το πρώτο μπάνιο του νεογέννητου
Photo by allaitons_timoun on Instagram

Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη από το καθυστερημένο μπάνιο τόσο για τη μητέρα όσο και για το ίδιο το νεογέννητο. Περιμένοντας να κάνει το νεογέννητο το πρώτο του μπάνιο, οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να σταθεροποιήσει καλύτερα το σάκχαρο και τη θερμοκρασία στο αίμα του, ενώ επίσης βοηθά το μωρό να μεταβεί στον έξω κόσμο με πιο ήρεμο τρόπο, επιτρέποντάς του να συνηθίσει να είναι εκτός μήτρας, να δεθεί με τους γονείς του και να ξεκινήσει τη διαδικασία θηλασμού.

Στο εξωτερικό, το νοσοκομείο Beebe Healthcare είναι το πρώτο νοσοκομείο στο Ντέλαγουερ που κέρδισε τον χαρακτηρισμό ως Νοσοκομείο Φιλικό προς τα Βρέφη. Η Beebe Healthcare είναι ο πρώτος οργανισμός στο Ντέλαγουερ που κέρδισε αυτή τη διεθνή ονομασία, η οποία ξεκίνησε ως μέρος της Πρωτοβουλίας Φιλικού Νοσοκομείου για τα Μωρά (BFHI) το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF).

Το καθυστερημένο μπάνιο εντάσσεται στις πρακτικές που είναι φιλικές προς τα βρέφη προάγοντας την επαφή δέρμα με δέρμα από τη γέννηση και σε όλη τη διαδικασία του θηλασμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της επαφής δέρμα με δέρμα αμέσως μετά τη γέννηση μειώνει το άγχος στο νεογέννητο και ξεκινά τη διαδικασία δεσμού πιο γρήγορα.

Πώς όμως το καθυστερημένο μπάνιο βελτιώνει την υγεία του νεογέννητου; Δείτε μερικούς λόγους παρακάτω.

plisimo moron meta ton toketo 2

Photo by monetnicolebirths on Instagram

Περιορίζει τον κίνδυνο μόλυνσης

Όταν το μωρό σας γεννιέται, καλύπτεται από μια λευκή ουσία που ονομάζεται vernix, η οποία αποτελείται από κύτταρα του δέρματος. Αυτή η ουσία βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων και λειτουργεί ως φυσικό προστατευτικό ενάντια στα μικρόβια για το μικρό σας. Οι κοινές βακτηριακές λοιμώξεις για τα νεογνά περιλαμβάνουν Strep της Ομάδας Β και E. Coli που μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Καθυστερώντας το πρώτο μπάνιο, επιτρέπετε στο vernix να συνεχίσει να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για το ανοσοποιητικό σύστημα του μικρού σας.

Βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα των βρεφών

Αφού το μωρό σας κάνει την εμφάνισή του, το σώμα του πρέπει να "εργαστεί" για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Δεν υπάρχει πλακούντας για τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Εάν κάνετε μπάνιο ένα μωρό πολύ σύντομα μετά τη γέννηση, διατρέχει τον κίνδυνο να εκπέμψει πάρα πολλές ορμόνες του στρες που θα προκαλέσουν πτώση του σακχάρου στο αίμα του, κάνοντάς το κουρασμένο και λιγότερο πιθανό να θηλάσει.

plisimo moron meta ton toketo 1

Photo by touchinglife_nl on Instagram

Παρέχει έλεγχο θερμοκρασίας

Τα μωρά μπορεί να πάθουν υποθερμία όταν κάνουν μπάνιο πολύ σύντομα μετά τη γέννηση. Λάβετε υπόψη ότι στη μήτρα βρίσκονται σε μια θερμοκρασία 36.6 βαθμών Κελσίου, ενώ τα περισσότερα δωμάτια νοσοκομείων έχουν συνήθως 21 βαθμούς. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας πρέπει να χρησιμοποιήσει πολλή ενέργεια για να ζεσταθεί μόλις βγει στον έξω κόσμο. Εάν το μωρό σας κρυώσει πολύ, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του θα μειωθούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές.

Περισσότερος χρόνος δεσίματος μητέρας-βρέφους

Ο σωστός χρόνος επαφής δέρμα με δέρμα με τη μαμά είναι απαραίτητος για να ενθαρρύνει τον θηλασμό και να διατηρήσει τη συνολική ευεξία του βρέφους σας. Ξανά και ξανά, τα μωρά που κρατούνται στο στήθος της μητέρας τους δευτερόλεπτα μετά τον τοκετό φαίνεται να διατηρούν καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θερμοκρασία.

Βελτιώνει την ικανότητα θηλασμού

Όσο πιο γρήγορα το βρέφος σας μπορεί να περάσει χρόνο επάνω στο δικό σας δέρμα, τόσο πιο εύκολη θα είναι η περίοδος προσαρμογής του θηλασμού. Η αποφυγή ιατρικών διακοπών, όπως τα λουτρό αμέσως μετά τη γέννηση, διευκολύνει αυτή τη διαδικασία.

πηγή: beebehealthcare.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved