Ο ύπνος του μωρού το καλοκαίρι: Τι να προσέξετε

  • Η φροντίδα του μωρού το καλοκαίρι
  • Τι να προσέξετε στον ύπνο του μωρού
  • Τι πρέπει να φοράει το μωρό το καλοκαίρι στον ύπνο του;a
Ο ύπνος του μωρού το καλοκαίρι: Τι να προσέξετε

Βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και όσο και αν μας αρέσει να απολαμβάνουμε τις βόλτες, τις βουτιές και τα παιχνίδια κάτω από τον ήλιο, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ηλιακή ακτινοβολία.

Η φροντίδα του μωρού το καλοκαίρι

Τα μωρά είναι πιο ευαίσθητα στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες από ό,τι οι ενήλικες. Για τα βρέφη μικρότερα των έξι μηνών συστήνεται να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση στον ήλιο ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, ενώ απαραίτητη από τον έκτο μήνα κι έπειτα είναι η χρήση αντηλιακού.

Στη βόλτα μην ξεχνάτε να του φοράτε το καπέλο του. Προτιμήστε αυτά με τον μεγάλο γείσο που θα καλύπτει ακόμα μεγαλύτερη επιφάνεια δέρματος. Επιλέξτε επίσης, ρούχα άνετα και βαμβακερά. Τα συνθετικά ρούχα θα ζεστάνουν το μωρό ακόμα περισσότερο και ενδεχομένως να ερεθίσουν την επιδερμίδα του.

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, για τα μωρά μικρότερα των έξι μηνών που θηλάζουν αποκλειστικά το μητρικό γάλα είναι η μόνη πηγή ενυδάτωσης. Στα βρέφη μεγαλύτερης ηλικίας, αυξήστε την ποσότητα νερού που τους δίνετε.

kalokairi upnos mwrou

Τι να προσέξετε στον ύπνο του μωρού

Η ζέστη μπορεί να κάνει το μωρό πιο ανήσυχο και να δυσκολέψει τον ύπνο του. Επιπλέον, μέχρι και τον δεύτερο με τρίτο μήνα τα μωρά δεν μπορούν αν ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, συνεπώς πρέπει να δημιουργήσετε εσείς ένα άνετο και δροσερό περιβάλλον στο σπίτι.

Το καλοκαίρι τα μωρά δεν χρειάζονται πολλά ρούχα και σκεπάσματα. Η υπερθέρμανση του μωρού την ώρα του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Αν και τα αίτια δεν είναι ακόμα γνωστά, φαίνεται ότι το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου σχετίζεται με ένα τμήμα του εγκεφάλου του βρέφους που ελέγχει την αναπνοή και την αφύπνιση. Η έντονη ζέστη μπορεί να κάνει το μωρό ληθαργικό και να το δυσκολέψει να ξυπνήσει. Τι μπορείτε να κάνετε συνεπώς;

Η dr Sarah Mitchell αναφέρει στο The Everymom «Ο ύπνος σε ένα ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον είναι πιο επικίνδυνος για τα νεογέννητα που ακόμα δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Η δερματική επαφή με τη μητέρα βοηθάει το μωρό να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σε αυτήν την περίπτωση, ενώ για τα μωρά μεγαλύτερα των 4 μηνών, ο κίνδυνος υπερθέρμανσης μειώνεται»

Η ειδικός σε θέματα ύπνου, Nicole Cannon, σημειώνει ότι ένα δροσερό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πολύ σημαντικό. «Η ιδανική θερμοκρασία για τα μωρά είναι 23-26 βαθμοί C, συνεπώς ακόμα και εάν σε εξωτερικό περιβάλλον η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλότερη, η θερμοκρασία στο δωμάτιο που κοιμάται το μωρό θα πρέπει να είναι σε αυτά τα επίπεδα».

Οι γονείς επίσης θα πρέπει να ελέγχουν κατά τη διάρκεια της νύχτας εάν το μωρό ζεσταίνεται και ιδρώνει. Εάν το μωρό είναι πολύ ζεστό στον λαιμό ή και ιδρωμένο, σκεφτείτε να το ντύσετε με πιο ελαφριά ή λιγότερα ρούχα.

Εάν δεν έχετε κλιματιστικό στο δωμάτιο του μωρού, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρες. Ο ήχος που παράγει ο ανεμιστήρας ανήκει στους λευκούς ήχους που βοηθούν τα βρέφη να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν. Αυτό που θα πρέπει να προσέξτε ωστόσο, είναι ο ανεμιστήρας να μην είναι σε κοντινή απόσταση από το παιδί, ούτε και στραμμένος προς το μέρος του.

ypnos mwrou kalokairii 1

Τι πρέπει να φοράει το μωρό το καλοκαίρι στον ύπνο του;

Τα κλινοσκεπάσματα στην κούνια του μωρού πρέπει να είναι ελάχιστα, όπως και τα ρούχα που φοράει στον ύπνο του. Σύμφωνα με την dr Mitchell, οι γονείς καλό είναι να αποφεύγουν τα ρούχα από συνθετικά υλικά και να προτιμούν τα βαμβακερά που «αναπνέουν» και βοηθούν περισσότερο στην ρύθμιση της θερμοκρασία σώματος.

Τα νεογέννητα ίσως χρειαστούν δύο στρώσεις ρούχων, ένα κοντομάνικο φορμάκι και ένα εσωτερικό, ενώ στα μεγαλύτερα μωρά, μία στρώση είναι αρκετή. Στον ύπνο, ένα σεντονάκι ή μία βαμβακερή κουβερτούλα είναι αρκετά.

Με πληροφορίες από theeverymom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved