Attachment Parenting: Η θεωρία της προσκόλλησης
Πηγή: Bigstock

Attachment Parenting: Η θεωρία της προσκόλλησης

 • Attachment Parenting - Τι είναι
 • Οι 8 αρχές του Attachment Parenting
 • Οι ρίζες του Attachment Parenting
Attachment Parenting: Η θεωρία της προσκόλλησης
Πηγή: Bigstock

Attachment Parenting - Τι είναι

Οι γονείς παντού αναζητούν έναν στενό συναισθηματικό δεσμό με τα μωρά τους. Προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν ένα στυλ ανατροφής που να λειτουργεί με τις αξίες τους. Ορισμένα μοντέλα γονέων προτιμούν να αντιμετωπίζονται τα παιδιά ως μικροί ενήλικες. Άλλοι ακολουθούν μια προσέγγιση που τονίζει την τήρηση κανόνων. Όλοι στοχεύουν στη δημιουργία αυτοδύναμων ενηλίκων που μπορούν να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις και να συνεχίσουν να έχουν δικές τους οικογένειες.

Με τόσες πολλές συμβουλές γύρω από τα διαφορετικά στυλ γονεϊκότητας, πώς ξέρετε τι λειτουργεί και τι όχι; Μερικές φορές η δοκιμή και το σφάλμα λειτουργούν καλύτερα. Οπλισμένος με αντικρουόμενες φιλοσοφίες, κάθε γονιός δοκιμάζει διαφορετικές προσεγγίσεις για να δει τι τελικά λειτουργεί σε εκείνον και τα παιδιά του.

Η γονεϊκή προσκόλληση (Attachment parenting) εστιάζει στην ανατροφή που μπορούν να αναπτύξουν οι γονείς με τα παιδιά τους. Αυτή η ενθαρρυντική σύνδεση θεωρείται ως ο ιδανικός τρόπος για να μεγαλώσετε ασφαλή, ανεξάρτητα και συμπονετικά παιδιά. Υποστηρικτής αυτής της φιλοσοφίας είναι ο γνωστός παιδίατρος William Sears, MD. Υποστηρίζει ότι μια ασφαλής, έμπιστη προσκόλληση στους γονείς κατά την παιδική ηλικία αποτελεί τη βάση για ασφαλείς σχέσεις και ανεξαρτησία των παιδιών όταν γίνουν ενήλικες.

Οι 8 αρχές του Attachment Parenting

attachment parenting theoria proskolisis 2

Το Attachment Parenting International (API) είναι μια παγκόσμια εκπαιδευτική ένωση για αυτό το στυλ γονεϊκότητας. Το API προσδιορίζει οκτώ αρχές του Attachment Parenting . Αυτές οι οκτώ αρχές είναι:

 1. Προετοιμαστείτε για εγκυμοσύνη, γέννηση και ανατροφή: Οι υποστηρικτές του Attachment Parenting πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα σχετικά με την εγκυμοσύνη. Κάνοντας αυτό, λένε, ότι ένας γονιός προετοιμάζεται για τη συναισθηματικά απαιτητική δουλειά της μητρότητας και της πατρότητας, αντίστοιχα.
 2. Ταΐστε με αγάπη και σεβασμό: Ο θηλασμός, λένε οι υποστηρικτές, είναι ο ιδανικός τρόπος για να δημιουργήσετε μια ασφαλή προσκόλληση. Διδάσκει επίσης στα νήπια ότι οι γονείς θα ακούσουν τα συνθήματα τους και θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.
 3. Απαντήστε με ευαισθησία: Με το Attachment Parenting, οι γονείς θεωρούν όλες τις εκφράσεις συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένων των επαναλαμβανόμενων εκρήξεων, ως πραγματικές προσπάθειες επικοινωνίας. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να κατανοούνται αντί να τιμωρούνται ή να απορρίπτονται.
 4. Χρησιμοποιήστε το αναζωογονητικό άγγιγμα: Οι υποστηρικτές του Attachment Parenting συμβουλεύουν ότι η καλύτερη επαφή με το μωρό είναι εκείνη, δέρμα με δέρμα. Οι τρόποι για να το επιτύχετε αυτό περιλαμβάνουν αγκαλιές, μασάζ των μωρών και φυσικά μάρσιπο. Να φοράτε το μωρό σας έτσι ώστε να είναι επάνω σας αρκετές ώρες.
 5. Ασχοληθείτε με τη νυχτερινή ανατροφή των παιδιών: Οι ειδικοί του Attachment Parenting συμβουλεύουν να κοιμάστε μαζί με το βρέφος σας στο ίδιο δωμάτιο ώστε να μπορείτε να ταΐσετε και να ηρεμήσετε συναισθηματικά το παιδί κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 6. Παρέχετε συνεχή, στοργική φροντίδα: Οι υποστηρικτές του Attachment Parenting συμβουλεύουν τη σχεδόν συνεχή παρουσία ενός γονέα. Προτείνουν δηλαδή περισσότερες από 20 ώρες την εβδομάδα για μωρά μικρότερα των 30 μηνών.
 7. Εξασκηθείτε στη θετική πειθαρχία: Συνιστάται στους γονείς να αποσπούν την προσοχή, να ανακατευθύνουν και να καθοδηγούν ακόμη και τα μικρότερα μωρά και να διαμορφώνουν θετική συμπεριφορά. Το Attachment Parenting στοχεύει στην κατανόηση του τι μεταδίδει η αρνητική συμπεριφορά ενός παιδιού. Και οι γονείς ενθαρρύνονται να βρουν μια λύση μαζί με το παιδί, αντί να μαλώνουν ή απλώς να επιβάλλουν τη θέλησή τους στα παιδιά.
 8. Βρείτε ισορροπία στην προσωπική και οικογενειακή ζωή: Οι σημερινοί γονείς ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν ένα δίκτυο υποστήριξης, να ζήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να αποτρέψουν την εξάντλησή τους.

Οι ρίζες του Attachment Parenting

attachment parenting theoria proskolisis 3

Στη ρίζα του Attachment Parenting βρίσκεται η θεωρία της προσκόλλησης. Η θεωρία της προσκόλλησης πηγάζει από τις μελέτες του ψυχολόγου John Bowlby για τη μητρική στέρηση και την έρευνα της συμπεριφοράς των ζώων στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Η θεωρία της προσκόλλησης λέει ότι ένα βρέφος αναζητά ενστικτωδώς την εγγύτητα σε μια ασφαλή «φιγούρα προσκόλλησης». Αυτή η εγγύτητα είναι απαραίτητη για να νιώθει το βρέφος ασφαλές συναισθηματικά καθώς και για φαγητό και επιβίωση. Πρώιμες μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι τα μωρά προτιμούσαν μια ζεστή, υφασμάτινη κούκλα «μητέρα» από μια συρμάτινη κούκλα που μοίραζε φαγητό αλλά δεν είχε ζεστασιά.

Το Attachment Parenting βασίζεται στην ιδέα ότι τα μωρά μαθαίνουν να εμπιστεύονται και να ευδοκιμούν όταν οι ανάγκες τους ικανοποιούνται με συνέπεια από έναν φροντιστή νωρίς στη ζωή τους. Τα παιδιά που δεν βιώνουν ποτέ αυτή την ασφαλή προσκόλληση νωρίς στη ζωή τους, σύμφωνα με τους υποστηρικτές, δεν μαθαίνουν να σχηματίζουν υγιείς δεσμούς αργότερα στη ζωή τους. Υποφέρουν από ανασφάλεια, έλλειψη ενσυναίσθησης και, σε ακραίες περιπτώσεις, θυμό και διαταραχές προσκόλλησης.

πηγή: webmd.com 

Διαβάστε επίσης

Attachment Parenting: Ανασφαλείς προσκολλήσεις και επιδιόρθωση ρήξεων

Πώς δημιουργείται μία ασφαλής προσκόλληση (attachment parenting)

Συναισθηματική ασφάλεια και Attachment Parenting

Attachment Parenting: Πώς επιτυγχάνεται η συναισθηματική ασφάλεια στα παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μητρικός θηλασμός το καλοκαίρι: Οι πιο συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους

Μητρικός θηλασμός το καλοκαίρι: Οι πιο συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους

Τα μωρά θηλάζουν περισσότερο το καλοκαίρι; Μπορώ να δώσω νερό στο μωρό…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Εγγραφές στο προνήπιο: Πότε γίνονται, ποια είναι τα δικαιολογητικά

Εγγραφές στο προνήπιο: Πότε γίνονται, ποια είναι τα δικαιολογητικά

Στο Νηπιαγωγείο εγγράφονται δύο ηλικίες νηπίων Δικαιολογητικά εγγραφής Πότε γίνονται οι εγγραφές…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Pampers® Pants™με Stop & Protect Pocket:Το crash test που πάντα ήθελα να κάνω

Pampers® Pants™με Stop & Protect Pocket:Το crash test που πάντα ήθελα να κάνω

φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

Κολατσιό στο σχολείο: Ένα σημαντικό γεύμα στην παιδική διατροφή Πέντε συνταγές για…
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved