Τα λάθη που κάνουν οι γονείς όταν βάζουν το παιδί για ύπνο (εικόνες)

  • Αυτά τα λάθη κάνουν συνήθως οι γονείς όταν το παιδί ετοιμάζεται να κοιμηθεί
  • Δείτε ποια είναι αυτά κι αν κι εσείς τα κάνετε
Τα λάθη που κάνουν οι γονείς όταν βάζουν το παιδί για ύπνο (εικόνες)

Συχνά οι γονείς εν αγνοία τους κάνουν ορισμένα λάθη την ώρα που το παιδί τους ετοιμάζεται να κοιμηθεί προκαλώντας του ανησυχία, εκνευρισμό ακόμα και ένταση.

Αξίζει να μάθετε ποια είναι αυτά τα λάθη και να τα αποφύγετε αν τυχόν τα κάνετε:

Απουσία νυχτερινής ρουτίνας

Το παιδί έχει ανάγκη από τη βραδινή ρουτίνα ύπνου για να μπορεί να χαλαρώσει και να κοιμηθεί ήσυχα. Γι΄αυτό από μωρό ακόμα είναι σημαντικό να καθιερώσετε μια ρουτίνα την οποία πρέπει να ακολουθείτε πιστά ώστε να το παιδί να αναγνωρίζει ότι είναι η ώρα για ύπνο.

lathi gonion ston ipno tou paidiou1

Πάρα πολλά ερεθίσματα

Ένα άλλο λάθος που ίσως κάνουν οι γονείς όταν βάζουν το παιδί στο κρεβάτι είναι να του δίνουν πολλά ερεθίσματα. Έχουν αρκετά φώτα ανοιχτά, έστω κι αν δεν είναι έντονα, βάζουν μουσική για να νανουριστεί το μωρό, ή επιτρέπουν στο παιδί να έχει το κινητό λίγο πριν πάει για ύπνο. Ωστόσο, όλα αυτά τα ερεθίσματα στην πραγματικότητα αποσπούν την προσοχή του παιδιού και το κρατούν σε εγρήγορση.

Η λύση είναι να μειώσετε τον θόρυβο και να κάνετε το δωμάτιο σκοτεινό. Το παιδί σας μπορεί να χρειάζεται τη βοήθεια ενός νυχτερινού φωτός για να κοιμηθεί όμως πρέπει να μη του αποσπά την προσοχή. Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, οθόνες, κινητά τηλέφωνα, tablet, τηλεόραση, υπολογιστές, θα πρέπει να κλείνουν τουλάχιστον μισή ώρα (το λιγότερο) πριν πάνε για ύπνο.

lathi gonion ston ipno tou paidiou3

Βγάζετε από την κούνια το μωρό όταν κλαίει

Όταν το μωρό σας κλαίει ή παραπονιέται τη νύχτα, μπορεί να αισθάνεστε ότι πρέπει να το σηκώσετε ή να το ταΐσετε. Αλλά αυτό μπορεί να είναι απλώς μέρος του ύπνου τους και να μην χρειάζονται πραγματικά την παρέμβασή σας. Αν το σηκώσετε, στην πραγματικότητα του αφαιρείτε την ευκαιρία να χαλαρώσει μόνο του και να ξανακοιμηθεί. Εάν κλαίει επίμονα και δεν ηρεμεί μετά από λίγο, τότε μπορείτε να πάτε να το παρηγορήσετε.
Η λύση είναι να περιμένετε λίγο πριν μπείτε στο δωμάτιο. Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά ξυπνούν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Βάζετε το παιδί για ύπνο με το μπιμπερό

Μερικοί γονείς προσπαθούν να βοηθήσουν το παιδί τους να χαλαρώσει δίνοντας να πιει το γάλα με το μπουκάλι ενώ είναι ξαπλωμένο. Αυτό όμως εκτός από επικίνδυνο ( υπάρχει κίνδυνος πνιγμού) δημιουργεί μια μορφή εξάρτησης από το μπουκάλι χωρίς το οποίο δεν θα μπορεί να κοιμηθεί. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας.

Δείτε τι άλλα λάθη μπορεί να κάνετε στη gallery που ακολουθεί:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved