Ο ύπνος του παιδιού το καλοκαίρι - Πώς αλλάζει και τι να προσέξετε

Ο επαρκής ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών.

Ο ύπνος του παιδιού το καλοκαίρι - Πώς αλλάζει και τι να προσέξετε

Τα σχολεία έχουν κλείσει και η καθημερινότητα των παιδιών έχει διαφοροποιηθεί αρκετά σε σχέση με μερικές εβδομάδες πριν. Δεν έχουν σχολεία, διαβάσματα και πρωινό ξύπνημα και το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει ατελείωτο παιχνίδι, δραστηριότητες και εξορμήσεις στη θάλασσα.

Αναπόφευκτά αλλάζει και ο ύπνος τους, σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο, και σε άλλες λιγότερο, γεγονός όμως που ελλοχεύει τον κίνδυνο για ανεπαρκή ύπνο.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να πούμε ότι ο ανεπαρκής ύπνος, αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και για καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, στην εφηβεία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης, ενώ τόσο σε παιδιά, όσο και σε εφήβους, η έλλειψη ύπνου φαίνεται να προκαλεί και προβλήματα μάθησης και μνήμης.

Συμβουλές για τον ύπνο του παιδιού το καλοκαίρι

Υιοθετήστε μία... καλοκαιρινή ρουτίνα ύπνου

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, η ρουτίνα ύπνου του παιδιού αναπόφευκτα αλλάζει αυτήν την εποχή. Δεν έχουν πρωινό ξύπνημα, συνεπώς είθισται να ξυπνάνε ιο αργά και να κοιμούνται πιο αργά αντίστοιχα. Είναι σημαντικό, να αφουγκραστείτε τις ανάγκες του, τα "θέλω" του και να αναπροσαρμόσετε τη ρουτίνα ύπνου για να ταιριάζει καλύτερα στην καθημερινότητά του, όπως έχει διαμορφωθεί το καλοκαίρι.

Για παράδειγμα επιτρέψτε στο παιδί να πάει μία ώρα πιο αργά στο κρεβάτι του, αλλά το πρωί παρατείνετε την ώρα ξυπνήματος, επίσης ανά μία ώρα. Καλό είναι οι αλλαγές αυτές να μην είναι πολύ μεγάλες.

kalokairini routina upnoy

Δώστε σημασία στις δραστηριότητες που κάνει το παιδί κατά τη διάρκεια της μέρας

Όσο πιο ενεργά είναι σωματικά τα παιδιά την ημέρα, τόσο πιο γρήγορα και εύκολα θα μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ. Μπορεί να μην έχουν σχολεία και διαβάσματα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορούν να κάθονται όλοι μέρα στην τηλεόραση ή στο τάμπλετ. Αντιθέτως, ενθαρρύνετέ τα να ασχολούνται με το παιχνίδια σε εξωτερικό χώρο και τις δραστηριότητες που απαιτούν σωματική δραστηριότητα.

Κρατήστε το υπνοδωμάτιο του παιδιού δροσερό

Η έντονη ζέστη δυσκολεύει τον ύπνο παιδιών κι ενηλίκων. Τι μπορείτε να κάνετε; Φροντίστε να διατηρήσετε το υπνοδωμάτιο του παιδιού δροσερό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως το βράδυ με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα ή air-condition. Επίσης, εάν ο ήλιος "χτυπάει" το δωμάτιο του παιδιού κυρίως τις πιο ζεστές ώρες όπως το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα, μπορείτε να κλείνετε τα παντζούρια, εμποδίζοντας έτσι την πολλή ζέστη να ζεστάνει το χώρο.

Διατηρήστε τη ρουτίνα ύπνου του παιδιού και στις διακοπές

Στις διακοπές το παιδί δεν έχει να διαχειριστεί μόνο την αλλαγή τους καθημερινού προγράμματός του, αλλά και την αλλαγή χώρου. Προσπαθήστε να μείνετε όσο το δυνατόν πιο πιστοί στην ώρα που κοιμάται την κάθε μέρα και ακολουθήστε τη ρουτίνα του ύπνου του.

Πηγή: sleepfoundation.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved