Τι να προσέξετε όταν το μωρό αρχίζει να μπουσουλάει

Απλά tips για να μπουσουλάει το μωρό με ασφάλεια μέσα στο σπίτι.

Τι να προσέξετε όταν το μωρό αρχίζει να μπουσουλάει

Τα μωρά ξεκινούν να μπουσουλάνε περίπου στον έκτο μήνα. Βέβαια κάποια μπορεί να μπουσουλήσουν νωρίτερα, ενώ άλλα δεν μπουσουλάνε καθόλου και κάνουν απευθείας τα πρώτα τους βήματα όταν φτάνουν περίπου στον δωδέκατο μήνα.

Όταν το μωρό αρχίσει να μπουσουλάει γίνεται πιο ανεξάρτητο, μπορεί να κινείται στον χώρο με μεγαλύτερη ευκολία και έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω τους ικανοποιώντας την περιέργειά του. Ως γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνετε το μωρό να μπουσουλάει, αφού βέβαια έχετε εξασφαλίσει ότι μπορεί να κινηθεί στο σπίτι με ασφάλεια.

Καλύψτε τις γωνίες στα έπιπλα και τις πρίζες

Χρησιμοποιήστε καλυπτικά για τις γωνίες των τραπεζιών, του κρεβατιού και των λοιπών επίπλων στον χώρο που κινείται το μωρό. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και για τις πρίζες τουλάχιστον αυτές που είναι χαμηλά, κοντά στο πάτωμα. Τα παιδιά έχουν άγνοια κινδύνου και δεν ξέρουν πώς να προστατευτούν στην ηλικία αυτή.

Κρύψτε τα καλώδια

Εάν έχετε πολλά καλώδια στην τηλεόραση ή το γραφείο, ήρθε η ώρα να τα κρύψετε ώστε να μην έχει πρόσβαση το μωρό σε αυτά. Είναι επικίνδυνα και λόγω ρεύματος, αλλά και για να μπλεχτεί και να πνιγεί.

mwro mpousoulaei

Κλείστε τις εσωτερικές πόρτες του σπιτιού

Περιορίστε τον χώρο που θα κινηθεί το μωρό, κλείνοντας τις εσωτερικές πόρτες του σπιτιού που οδηγούν στα άλλα δωμάτια. Εάν μένετε σε διώροφο σπίτι θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι το μωρό δεν θα έχει πρόσβαση στη σκάλα, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο να πέσει.

Βγάλτε από την κούνια του μαξιλάρια και άλλα διακοσμητικά

Το μωρό που μπουσουλάει, πολύ σύντομα θα αρχίσει να σηκώνεται και να προσπαθεί να σκαρφαλώνει. Είναι συνεπώς επικίνδυνο να χρησιμοποιήσει μαξιλάρια και διακοσμητικά που έχει μέσα στην κούνια για να σκαρφαλώσει και να βγει έξω από αυτήν.

Απομακρύνετε καναπέδες και πολυθρόνες από τα παράθυρα.

Για τον ίδιο λόγο, καλό είναι την περίοδο αυτή να απομακρύνετε καρέκλες, πολυθρόνες και καναπέδες κάτω από τα παράθυρα.

Προσοχή στα κάγκελα

Τα κάγκελα τοποθετούνται συνήθως για ασφάλεια, ωστόσο μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα παιδιά. Τα κάγκελα στην κούνια ή σε μία εσωτερική σκάλα θα πρέπει να έχουν απόσταση μικρότερη από 6 εκατοστά, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνο το μωρό να σφηνώσει.

mwro mpousoulaei

Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / photo credits: Victoria Borodinova

Πώς θα βοηθήσετε το μωρό να μπουσουλήσει;

  • Ενθαρρύνετε το μωρό σας να ξαπλώνει μπρούμυτα - Θα γυμνάσει τους μύες των χεριών και του λαιμού του, προετοιμάζοντας έτσι το σώμα του για το μπουσούλημα.
  • Ενθαρρύνετε την περιέργειά του - Τοποθετήστε γύρω του τα αγαπημένα του παιχνίδια και παρακινήστε το να τα φτάσει. Αντίστοιχα μπορείτε κι εσείς να κάτσετε λίγο πιο μακριά του για να προσπαθήσει να σας φτάσει.
  • Βοηθήστε το να μάθει να κάθεται - Τοποθετήστε το μωρό σε καθιστή θέση και αφήστε το να μείνει εκεί για λίγα λεπτά. Επαναλάβετε αυτή τη δραστηριότητα καθημερινά.

Με πληροφορίας από wikihow.mom και familyeducation.com.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved