Το πρώτο 24ωρο του νεογέννητου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι συμβαίνει συνήθως την πρώτη ημέρα μετά τη γέννηση του μωρού.

Το πρώτο 24ωρο του νεογέννητου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η γέννηση του παιδιού σας είναι μια πραγματικά εκπληκτική εμπειρία. Όσο καλά κι αν έχετε προετοιμαστεί δύσκολα μπορείτε να περιγράψετε όλα όσα βιώνετε τη στιγμή του τοκετού αλλά και τις πρώτες ώρες μετά τη γέννα.

Ειδικά το πρώτο 24ωρο είναι λίγο …χαοτικό στο μυαλό της νέας μαμάς. Ας δούμε τι συμβαίνει αυτές τις πρώτες ώρες:

Πρώτα 5 λεπτά μετά τη γέννα

Όταν το μωρό σας γεννιέται πρόωρα, οι γιατροί καθαρίζουν τον αεραγωγό και σε πολλές περιπτώσεις, τοποθετούν το μωρό στο στήθος σας. Αν το μωρό κινδυνεύει τότε θα μεταφερθεί στη μονάδα εντατικής φροντίδας νεογνών. Ο γιατρός κόβει τον ομφάλιο λώρο και στη συνέχεια κάνει το τεστ APGAR, προκειμένου να αξιολογηθεί η υγεία του νεογέννητου. Το τεστ πραγματοποιείται 1 λεπτό μετά τη γέννηση και στη συνέχεια, ξανά στα 5 λεπτά.

Πρώτη ώρα μετά τη γέννα

Με βάση όσα γνωρίζουμε για τη σύνδεση μητέρας και παιδιού μετά τη γέννηση, η πρώτη ώρα είναι μια κρίσιμη στιγμή. Ο γιατρός ή η μαία δίνει το μωρό στη μητέρα προκειμένου να έρθουν σε επαφή και στη συνέχεια να προσπαθήσει να το θηλάσει.

Πρώτες 2-5 ώρες μετά τη γέννα

Στις πρώτες ώρες μετά τη γέννηση, γίνεται κι ο προληπτικός έλεγχος του νεογνού ( σταγόνες αίματος από τη φτέρνα του μωρού). Επίσης, οι νοσοκόμες θα ελέγξουν την κατάσταση της αιμορραγίας σας μετά τον τοκετό κι εσείς θα ξεκινήσετε τη διαδικασία του θηλασμού.

Μετά από 12 ώρες

Ήδη έχετε θηλάσει το μωρό σας και προσπαθείτε να αλλάξετε τις πρώτες πάνες. Παράλληλα κι ανάλογα με το μαιευτήριο, θα μάθετε πώς να το πιάνετε, πώς να το κάνετε μπάνιο αλλά και πώς να του φοράτε σωστά την πάνα.

Πρώτες 24 ώρες

Την πρώτη μέρα, το μωρό σας θα ελεγχθεί ξανά από γιατρό και θα παρακολουθείτε συνεχώς. Μπορείτε να αιμορραγείτε αρκετά μετά τον τοκετό και το προσωπικό του νοσοκομείου θα θέλει να βεβαιωθεί ότι τόσο εσείς όσο και το μωρό σας είστε ασφαλείς και υγιείς πριν αναχωρήσετε. Θα σας δοθούν επίσης οδηγίες για πράγματα που πρέπει να κάνετε με την επιστροφή σας στο σπίτι.

Να θυμάστε ότι κάθε γέννα είναι διαφορετική

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν όσα συμβαίνουν μετά τη γέννηση του μωρού και μπορεί να αλλάξουν ή να διαταράξουν το παραπάνω τυπικό πρόγραμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Το πιο σημαντικό είναι να απολαύσετε αυτές τις πρώτες 24 ώρες με το μωρό σας.

Πηγή: mommyish.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved