Το μυστικό για να κοιμάται το μωρό σας το βράδυ

Τι βοηθά το μωρό να κοιμάται το βράδυ χωρίς να ξυπνάει.

Το μυστικό για να κοιμάται το μωρό σας το βράδυ

Τα περισσότερα μωρά δεν κοιμούνται το βράδυ και οι γονείς αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό και πότε θα σταματήσει.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για το πώς να βελτιώσετε τον ύπνο του μωρού μπορεί να αποκαλύψει μια δημοφιλή συμβουλή: να τα βγάλετε βόλτα. Ο καθαρός αέρας και ο ήλιος βοηθούν τα μωρά να κοιμούνται καλύτερα .

Ισχύει κάτι τέτοιο ή όχι;

Μελέτη του 2004 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Sleep Research εξέτασε τον τρόπο που επιδρά στον βραδινό ύπνο η έκθεση μωρών στο φως του ήλιου με τη συμμετοχή 56 μωρών ηλικίας κάτω των 13 εβδομάδων.

ipnos morou to vradi1

Όπως έδειξε η μελέτη, τα μωρά που κοιμόταν καλά τη νύχτα είχαν περάσει δύο φορές περισσότερο χρόνο στο φως του ήλιου σε σχέση με τα μωρά που ξυπνούσαν.

«Οι κιρκαδικοί ρυθμοί είναι το σωματικό μας ρολόι, μας κρατούν σε μια ρουτίνα και ρυθμίζουν την παραγωγή ορμονών. Αυτές επηρεάζουν διάφορα πράγματα, όπως τη διάθεση, την όρεξη, αλλά και τον ύπνο. Ο καλός ύπνος εξαρτάται από τη φυσική παραγωγή μελατονίνης του σώματος. Παράλληλα, το φως της ημέρας διατηρεί τακτικά τα πρότυπα ύπνου μας, κάνοντάς μας να νιώθουμε υπνηλία νωρίτερα το βράδυ. Η έκθεση σε αυτό το φως νωρίς το πρωί είναι καθοριστική στην ουσιαστική παραγωγή μελατονίνης τη νύχτα», εξηγεί η εργοθεραπεύτρια και ιδρύτρια του Simplicity of Health, Brittany Ferri, MS και προσθέτει:

«Με άλλα λόγια, χρειάζεστε επαρκή ποσότητα έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε το ρολόι του σώματός σας να παράγει μελατονίνη τη νύχτα. Το να βγάλετε το μωρό έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας και να το εκθέσετε σε άφθονο φως είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι ο κιρκαδικός ρυθμός του είναι σωστός».

Οι ειδικοί συνιστούν τους γονείς να πηγαίνουν το μωρό τους, καθημερινά αν μπορούν , βόλτα σε εξωτερικούς χώρους και κυρίως όταν έχει ήλιο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μεταφέρετε το μωρό σε δωμάτιο που το βλέπει ο ήλιος το πρωί και το απόγευμα. Με αυτό τον τρόπο το μωρό θα μάθει να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας, βοηθώντας το στη νυχτερινή ρουτίνα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved