Συμβουλές για μαμάδες με μωρά αγόρια

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα γεννητικά όργανα του μωρού σας;

Συμβουλές για μαμάδες με μωρά αγόρια

Πολλές είναι εκείνες οι νέες μαμάδες που φέρνουν στον κόσμο ένα αγοράκι και δυσκολεύονται να φροντίσουν και να περιποιηθούν τα γεννητικά του όργανα.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι νέες μαμάδες - Ο παιδίατρος συμβουλεύει

Δεν χρειάζεται να ασχολείστε ιδιαίτερα με το πουλάκι του μωρού σας. Δεν έχει σημασία πώς θα το βάλετε στην πάνα (δεξιά, κάτω, αριστερά, πάνω). Δεν χρειάζεται να το πειράζετε μέχρι να γίνει 1-2 ετών, διότι πολλές φορές προκαλείτε κακό και όχι καλό, αφού προσπαθώντας να το ανοίξετε, αιμορραγεί και δημιουργούνται ουλές. Το πλένετε και το περιποιείστε όπως και τις άλλες περιοχές του σώματός του.

Μερικές φορές βλέπετε ότι το στόμιο της ουρήθρας να είναι πολύ κόκκινο. Ο ερεθισμός αυτός προκαλείται από τις πάνες. Ενίοτε ο ερεθισμός είναι έντονος και φθάνει σε σημείο που δεν μπορεί το μωρό να ουρήσει. Απαιτείται καλή καθαριότητα με χλιαρό νερό και συχνές αλλαγές της πάνας. Αν επιμένει η ερυθρότητα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Όπως και στους ενήλικες, το κεφαλάκι των γεννητικών οργάνων του μωρού σας καλύπτεται από δέρμα. Το δέρμα αυτό σε αρκετά μωρά εύκολα μπορεί κανείς να το τραβήξει προς τα πίσω και να φανεί ολόκληρο το κεφαλάκι.

Σε μερικά όμως μωρά το δέρμα αυτό είτε είναι πολύ στενό είτε είναι κολλημένο και δεν μπορείτε να κατεβάσετε το πετσάκι προς τα πίσω για να φανεί το πουλάκι του. Στην περίπτωση που είναι πολύ στενό το πετσάκι του και δεν μπορεί να αποκαλυφθεί το κεφαλάκι, μιλάμε για φίμωση και ο μόνος τρόπος διόρθωσης είναι χειρουργικός (περιτομή). Βεβαίως υπάρχουν αλοιφές οι οποίες μπορεί να ανοίξουν το στόμιο στο πουλάκι του μωρού σας όταν είναι στενό (φυσιολογική φίμωση).

Μερικές φορές το πετσάκι είναι κολλημένο στο κεφάλι του πέους, οπότε μιλάμε για συμφύσεις. Περιμένετε λοιπόν 1-2 χρόνια και αν παραμένει στενό, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Σε περίπτωση που έχετε συμφύσεις άλλοτε λύνονται μόνες τους μέχρι την ηλικία των δύο ετών (με τη στύση που έχε το μωρό) και άλλοτε λύνονται από τον παιδίατρο ή τον παιδοχειρουργό, με τοπικό αναισθητικό και όχι αργότερα από την ηλικία των3-4 ετών.

Προσοχή όμως χρειάζεται όταν ανοίγετε το πουλάκι του μωρού σας για να το πλύνετε: αφού το σκουπίσετε, τραβήξτε το πετσάκι προς τα μπρος, ώστε να καλυφτεί και πάλι το κεφαλάκι του πέους. Ποτέ μην αφήνετε το πετσάκι προς τα πίσω και το κεφαλάκι ανοιχτό. Συμπερασματικά, η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου τον 1ο χρόνο της ζωής είναι φυσιολογική και οφείλεται σε συμφύσεις ή στο στενό δέρμα.

*απόσπασμα από το βιβλίο "Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο του Ανδρέα Κωνσταντόπουλου καθηγητή Παιδιατρικής

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved