5 μύθοι γύρω από τα μωρά

Σίγουρα μερικές βρεφικές συμβουλές είναι αρκετά βοηθητικές αλλά κάποιες άλλες είναι τόσο λανθασμένες.

5 μύθοι γύρω από τα μωρά

Ορίστε μερικά από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που λένε οι άνθρωποι για τα μωρά και που τελικά δεν αληθεύουν.

Μύθος Νο1: Ερωτεύεστε με την πρώτη ματιά το μωρό σας

Η αλήθεια είναι ότι ίσως να περιμένετε να το ερωτευθείτε με την πρώτη ματιά, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό, όμως το να δεθείτε μαζί του θα ας πάρει αρκετό χρόνο. «Το δέσιμο με το μωρό γίνεται με τον χρόνο», αναφέρει η κλινική ψυχολόγος Shoshana Bennett, PhD. και συνεχίζει, «Κάποιες μαμάδες δεν αισθάνονται αμέσως δεμένες με το μωρό και δεν είναι καθόλου κακό αυτό! Το δέσιμο θα έρθει σιγά-σιγά!».

Μύθος Νο2: Τα μωρά δεν έχουν επιγονατίδες

Η αλήθεια είναι ότι τα μωρά γεννιούνται χωρίς επιγονατίδες, οι οποίες αναπτύσσονται μέχρι τους 6 μήνες περίπου.

mithoi gia ta mora 3

Μύθος Νο3: Τα μωρά δεν βλέπουν

Η αλήθεια είναι ότι τα μωρά έχουν θολή όραση, αλλά βλέπουν τελικά. Ο μύθος ίσως βασίζεται στον περίεργο τρόπο που τα μωρά κινούν τα μάτια τους. «Οι γονείς ίσως παρατηρούν μια περίεργη κίνηση των ματιών των νεογέννητων μωρών τους, αλλά είναι φυσιολογικό, επειδή τα μωρά δεν έχουν τον πλήρη έλεγχο των μυών των ματιών τους στην αρχή!», αναφέρει η παιδίατρος Anne Zachry, PhD.

Κατά γέννηση και στη 1η βδομάδα τους τα μωρά δεν διακρίνουν πολλές λεπτομέρειες. Ο κόσμος τους είναι λίγο ασαφής και βλέπουν σε αποχρώσεις του γκρι. Τα νευρικά κύτταρα στον αμφιβληστροειδή και στον εγκέφαλο δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένα. Τα νεογέννητα δεν έχουν την ικανότητα να εστιάζουν. Για αυτό μην σας ανησυχήσει το γεγονός ότι μπορείτε να δείτε το μικρό σας να μην εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα, ακόμα και το πρόσωπό σας. Σε μερικές μέρες τα νεογέννητα προτιμούν να κοιτούν την εικόνα της μητέρας τους. Έρευνες δείχνουν πως αυτό γίνεται γιατί προτιμούν να παρατηρούν τα μεγάλα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως το περίγραμμα των μαλλιών.

mithoi gia ta mora 2

Μύθος Νο4: Οι στράτες βοηθούν τα παιδιά να περπατούν

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση της περπατούρας. Οι στράτες δεν είναι ασφαλείς για τα παιδιά και πολλές φορές οδηγούν σε τραυματισμούς παιδιών ηλικίας κάτω των 4ων ετών. Οι παιδίατροι, αποθαρρύνουν ομόφωνα τη χρήση της στράτας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) ζήτησε επίσης την απαγόρευσή της. Ως εκ τούτου, οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση της.

Μύθος Νο5: Κατάλληλες και ακατάλληλες πιπίλες, θηλές και μπιμπερό

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν τα τέλεια μπιμπερό, οι τέλειες πιπίλες ή οι τέλειες θηλές για τα μωρά. Κάθε μπουκάλι έχει τα υπέρ και τα κατά του. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πιπίλες και τις θηλές.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved