Ποιες μάσκες είναι κατάλληλες για παιδιά και ποιες όχι;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ποιες μάσκες είναι κατάλληλες για παιδιά και ποιες όχι;

Τους τελευταίους μήνες, οι μάσκες είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας και όπως φαίνεται θα είναι κομμάτι και της σχολικής καθημερινότητας χιλιάδων μαθητών από τις 14 Σεπτεμβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε τους όρους έναρξης των εκπαιδευτικών δομών για τη νέα σχολική χρονιά, ένας εκ των οποίων είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας από μαθητές και δασκάλους κατά τη διάρκεια των διδακτικών ωρών σε κλειστούς χώρους.

H χρήση μάσκας από τα παιδιά είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και το τελευταίο διάστημα πολλά λέγονται και γράφονται. Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία πήρε θεση δίνοντας σαφείς απαντήσεις για το εάν η μάσκα είναι τελικά επικίνδυνη για τα παιδιά ή όχι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση μάσκας είναι απολύτως ασφαλής για παιδιά από δύο ετών και πάνω και τα προστατεύει όχι μόνο από τη μετάδοση του COVID-19 αλλά και άλλων ιογενών λοιμώξεων.

Στο εμπόριο υπάρχουν διαφόρων ειδών μάσκες. Είναι όμως όλες κατάλληλες για παιδιά;

Μάσκες Ν95

maskew katalliles gia paidia 4

Είναι οι μάσκες που χρησιμοποιούν κυρίως όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία και κλινικές και έρχονται σε επαφή για πολλή ώρα με ασθενείς που έχουν έχουν μεταδιδόμενα νοσήματα. Η συγκεκριμένη μάσκα δεν θεωρείται καλή επιλογή για παιδιά, καθώς, εκτός από ακριβή, το μέγεθός της δεν επιτρέπει τη σωστή εφαρμογή της στο πρόσωπό τους.

Μάσκες με αεραγωγούς

maskew katalliles gia paidia 5

Το ίδιο ισχύει και για τις μάσκες με τους αεραγωγούς. Οι συγκεκριμένες μάσκες έχουν σχεδιαστεί για ζωγράφους, καλλιτέχνες και γενικά όσους δουλεύουν με χημικά. Ο αεραγωγός επιτρέπει τον αέρα που εκπνέουμε να βγει από τη μάσκα, με αποτέλεσμα να μην προστατεύεται οποιοσδήποτε άλλος είναι δίπλα μας. Οι μάσκες με αεραγωγούς δεν προτείνονται ούτε για παιδιά, αλλά ούτε και για ενήλικες.

Χειρουργικές μάσκες

maskew katalliles gia paidia 1

Οι χειρουργικές μάσκες είναι μίας χρήσεως και υπάρχουν μεγέθη ειδικά για παιδιά. Θεωρείται μία καλή επιλογή, με μόνο αρνητικό ότι δεν απολυμαίνονται και δεν επαναχρησιμοποιούνται. Εάν επιλέξετε χειρουργικές μάσκες για τα παιδιά, καλό είναι βάλετε στην τσάντα του ένα κουτί με δυο-τρεις καθαρές μάσκες, τις οποίες θα μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε στιγμή εάν η μάσκα του λεωρωθεί.

Υφασμάτινες μάσκες

maskew katalliles gia paidia 2

Οι υφασμάτινες μάσκες είναι μία εξαιρετική επιλογή. Υπάρχουν μεγέθη ειδικά για παιδιά και διάφορα σχέδια και χρώματα που κάνουν τη χρήση μάσκας πιο διασκεδαστική. Προτιμήστε τις υφασμάτινες μάσκες με πτυχές ή οι πιο στρογγυλές που είναι πιο άνετες και δεν κολλάνε στο στόμα του παιδιού.

Πηγή: bundoo.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved