Όταν το μωρό κοιμάται μόνο όταν το κουνάτε

Πώς θα μάθει το μωρό να κοιμάται το βράδυ χωρίς να το παίρνετε αγκαλιά ή να το κουνάτε.

Όταν το μωρό κοιμάται μόνο όταν το κουνάτε

Πολλοί γονείς καταφεύγουν στο λίκνισμα προκειμένου να κοιμηθεί το μωρό τους.

Πολλοί θεωρούν το κούνημα μια «ανθυγιεινή συνήθεια», ωστόσο η Sarah Ockwell-Smith, συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη γονεϊκή φροντίδα και την οικογένεια, έχει αντίθετη άποψη.

«Τα μωρά πρέπει να αισθάνονται ασφαλή και χρειάζονται τη βοήθειά μας για να ηρεμήσουν ώστε να κοιμηθούν. Η στενή επαφή με το μωρό σας και το λίκνισμα, καλύπτουν αυτές τις ανάγκες. Το ερώτημα είναι αν ξεπερνούν αυτή την ανάγκη προτού γίνουν πάρα πολύ μεγάλα και βαριά», υποστηρίζει.

Σύμφωνα με την ίδια, αν οι γονείς δεν αντέχουν να κουνάνε το μωρό για να κοιμηθεί, μπορούν να δοκιμάσουν τα εξής;

  • Το πρώτο βήμα είναι να εισάγετε και άλλες μεθόδους ηρεμίας παράλληλα με το λίκνισμα, έτσι ώστε το μωρό να τους συνδέει με αυτό. Μια ήρεμη, ρυθμική μουσική, μια μυρωδιά στο δωμάτιο, όπως η λεβάντα, και η χρήση μιας μικρής πολύ μαλακής κουβέρτας για να την κρατάτε γύρω από το μωρό, θα βοηθήσουν σημαντικά. Θα πρέπει όμως να χρησιμοποιούνται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες προκειμένου να έχετε αποτέλεσμα.
  • Το δεύτερο βήμα είναι να διατηρήσετε ένα αρχείο καταγραφής για το πόσο χρόνο κουνάτε το μωρό μέχρι να κοιμηθεί όταν εισάγετε τις νέες ηρεμιστικές μεθόδους. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε αν έχουν αποτέλεσμα κι αν το μωρό αποκοιμιέται γρηγορότερα.
  • Το τρίτο βήμα ξεκινά μετά από δύο εβδομάδες. Την πρώτη νύχτα θα πρέπει να κουνάτε για δύο λεπτά λιγότερο από τον μέσο όρο που υπολογίσατε και κάθε βράδυ θα αφαιρείτε άλλα δύο. Για παράδειγμα, αν υπολογίσατε τον μέσο χρόνο λικνίσματος τα δέκα λεπτά, την πρώτη νύχτα θα κουνάτε το μωρό 8 λεπτά , την δεύτερη 6 λεπτά, την τρίτη 4, κ.ο.κ. Στο τέλος του χρόνου λικνίσματος εάν το μωρό σας είναι ακόμα ξύπνιο, συνεχίστε να το κρατάτε, αλλά μην το ταρακουνάτε ή μετακινείτε. Εάν το μωρό κλαίει θα συνεχίσετε να το κρατάτε και να το παρηγορείτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από το να το κουνάτε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved