#BackToSchool με ασφάλεια – Υπενθυμίζουμε τους κανόνες υγιεινής στα παιδιά

Πώς προετοιμάζουμε τα παιδιά για την επιστροφή στο σχολείο και ποιους κανόνες υγιεινής πρέπει να τους υπενθυμίσουμε;

#BackToSchool με ασφάλεια – Υπενθυμίζουμε τους κανόνες υγιεινής στα παιδιά

Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς θα χτυπήσει το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο η ημερομηνία αναμένεται να «κλειδώσει»την 1η Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως θα έχουν διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Στις αρχές της εβδομάδας η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε τους όρους έναρξης των εκπαιδευτικών δομών για τη νέα σχολική χρονιά εν μέσω πανδημίας, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων και των κανόνων υγιεινής από γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά.

Μεταξύ άλλων, η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήσης μάσκας από παιδιά και εκπαιδευτικούς την ώρα του μαθήματος, τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, τον εφοδιασμό των σχολικών μονάδων με αντισηπτικά, αλλά και την πρόβλεψη σχολαστικού καθαρισμού κατά τη διάρκεια λειτουργίας αλλά και μετά το πέρας αυτής.

Εκτός όμως από τα μέτρα που λαμβάνει το ίδιο το κράτος για την προστασία των παιδιών από τον κορονοϊό, εξίσου σημαντικό είναι και οι ίδιοι οι γονείς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τους κανόνες υγιεινής και το πώς θα παραμείνουμε ασφαλείς εν μέσω πανδημίας. Ακόμα κι αν ήδη έχουμε τονίσει πολλάκις τη σημαντικότητα του καλού πλύσιμου των χεριών ή της τήρησης αποστάσεων, ειδικά για τα παιδιά ισχύει το «επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως».

Πώς θα υπενθυμίσουμε λοιπόν στα παιδιά μας τους κανόνες υγιεινής;

Τηρούμε τις αποστάσεις

Εξηγήστε στα παιδιά ότι για να είμαστε όλοι καλά -και εκείνα και ο παππούς και η γιαγιά- για λίγο καιρό ακόμα δεν θα πρέπει να κάνουμε αγκαλιές με τους φίλους μας. Θα πρέπει να κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις, κάτι που μπορούν και τα ίδια να δουν σαν παιχνίδι.

Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας

Το σχολαστικό πλύσιμο των παιδιών είναι πολύ σημαντικό. Δείξτε στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του, και ανάμεσα στα δάχτυλα και παντού, και μην ξεχνάτε ότι και ο χρόνος έχει τη σημασία του. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να διαρκεί όσο το τραγουδάκι Happy Birthday, οπότε ζητήστε από το μικρό σας να το σιγοτραγουδάει όση ώρα πλένεται.

Φοράμε μάσκα

Σύμφωνα και με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, η χρήση μάσκας για τα παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών είναι απολύτως ασφαλής και αναγκαία αυτήν την περίοδο για την ασφάλεια όλων. Φροντίστε να προμηθευτείτε μία μάσκα που θα αρέσει και στο μικρό σας και πείτε του ότι με αυτήν είναι και αυτός ένας σούπερ ήρωας που μάχεται για το καλό.

Βγάζουμε τα ρούχα μας μετά την επιστροφή από το σχολείο

Εξηγήστε στο μικρό σας ότι μετά από κάθε έξοδο από το σπίτι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να πλένει τα χέρια του και να βγάζει τα ρούχα του. Ίσως χρειαστεί να το πείτε πολλές φορές για να το κάνει από μόνο του, κάνοντάς το ίδιο όμως κι εσείς μαζί του, θα το δει σαν παιχνίδι.

back to school afierwma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved