Γιατί είναι σημαντική η ρουτίνα για τα μωρά;

Μπορούν ή όχι τα μωρά να έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα;

Γιατί είναι σημαντική η ρουτίνα για τα μωρά;

Για το νεογέννητο , που δεν μπορεί ακόμη να διαχωρίσει το πρωί από το βράδυ, η καθιέρωση μιας ρουτίνας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού του.

Αυτό υποστηρίζει η Rose Kavo, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κολλέγιο Bank Street of Education στη Νέα Υόρκη.

Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι πρέπει να ταΐζετε το νεογέννητο μωρό σας κοιτάζοντας το ρολόι ή να προσπαθείτε να καθιερώσετε μια σταθερή ώρα για τον ύπνο. Τους πρώτους μήνες, τα περισσότερα βρέφη είναι πολύ ανώριμα σωματικά για να ακολουθήσουν τέτοια μοτίβα. Αφήστε το μωρό να κοιμηθεί όταν θέλει, αλλά αρχίστε να έχετε μικρές καθημερινές συνήθειες, όπως να το εκθέτετε στο φως του ήλιου όταν είναι ξύπνιο, ώστε ν' αρχίσει να διαφοροποιεί τη μέρα από τη νύχτα.

Επίσης, το βράδυ είναι καλό να υπάρχει μια ρουτίνα όπως μπάνιο πριν το φαγητό και χαμηλός φωτισμός στο δωμάτιο. Στόχος είναι με την πάροδο του χρόνου, το μωρό να συνδέσει αυτά τα στοιχεία με τον ύπνο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ρουτίνες επιβάλλουν κάποια τάξη στο χάος της παιδικής ηλικίας. Αποδεικνύεται ότι χρησιμεύουν επίσης στην ενίσχυση της ανάπτυξης του παιδιού. «Είναι ένα απαραίτητο στοιχείο της κοινωνικοποίησης», λέει ο Larry Shapiro, PhD, συγγραφέας της του βιβλίου “Η μυστική γλώσσα των παιδιών: Πώς να καταλάβετε τι λένε πραγματικά τα παιδιά σας” . «Όταν ένα παιδί μαθαίνει ότι ήρθε η ώρα να πάει στο κρεβάτι, αρχίζει να καταλαβαίνει ότι πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες», τονίζει ο Larry Shapiro.

Ορισμένοι ειδικοί, συνιστούν ένα πρόγραμμα με τη σειρά « τάϊσμα, παιχνίδι, ύπνος». Ελπίζουν ότι, αν χρησιμοποιήσουν λίγο παιχνίδι για να χωρίσουν το φαγητό από τον ύπνο ( αντί να ταΐζουν πάντα πριν από τον ύπνο), θα βοηθήσουν το μωρό να μάθει να κοιμάται χωρίς να φάει όταν θα ξυπνήσει στις δύο τα ξημερώματα.

Με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved