Έτσι επιλέξαμε το σωστό σχολείο για το «πρωτάκι» μας

Η… πολυαναμενόμενη ώρα έναρξης του Δημοτικού Σχολείου έφτασε και για τη δική μας οικογένεια: Το μεγάλο μας κορίτσι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα είναι «πρωτάκι», θα ξεκινήσει το Δημοτικό και θα είναι πλέον… «μαθήτρια σωστή». 

Έτσι επιλέξαμε το σωστό σχολείο για το «πρωτάκι» μας

Το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την οικογένειά μας το τελευταίο διάστημα είναι το πώς θα επιλέξουμε το κατάλληλο σχολείο για τη νέα μαθήτρια. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως πρόκειται για μία από αυτές που ονομάζουμε «αποφάσεις ζωής» τόσο για εμάς τους γονείς όσο, κυρίως, για το ίδιο το παιδί, αφού το σχολείο θα είναι πια το δεύτερο σπίτι του. Η διαδικασία επιλογής μας προβλημάτισε αρκετά, όμως ακολουθήσαμε μια πολύ αναλυτική μέθοδο και σήμερα μπορώ με βεβαιότητα να πω πως έχουμε καταλήξει στην πιο σωστή και την πιο κατάλληλη επιλογή.

Το σχολείο του παιδιού μας πρέπει να πληροί ορισμένα συγκεκριμένα κριτήρια που θέτουμε ως άνθρωποι και ως οικογένεια. Δεν πρόκειται για μία παράμετρο ή έναν τομέα, αλλά για έναν συνδυασμό σχεδόν… αναρίθμητων παραγόντων που στο σύνολό τους δημιουργούν το «ιδανικό περιβάλλον». Ένα περιβάλλον δηλαδή που είναι ιδανικό τόσο για τη μάθηση και τη γνώση με σύγχρονους όρους, όσο και για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού, τα ενδιαφέροντα που θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει και να καλλιεργήσει, τις συναναστροφές που θα έχει και τις σχέσεις ζωής που θα αποκτήσει. Εξυπακούεται επίσης πως πρόκειται για ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο το παιδί μας νιώθει ασφαλές τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, ένα περιβάλλον που έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει τόσο οικείο όσο το σπίτι μας.

Εκπαιδευτήρια Δούκα: Το σχολείο που δεν έκλεισε ούτε για μία ημέρα

Το ενδιαφέρον μας κέντρισαν τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, ένα ιστορικό σχολείο της χώρας, με μακρά παράδοση άνω των 100 ετών και θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στο σχολείο αυτό, η επιβολή lock down λόγω του νέου κορωνοϊού δεν επηρέασε διόλου τα μαθήματα των παιδιών, καθώς η μετάβαση από την κανονική τάξη στην ψηφιακή πλατφόρμα έγινε μέσα σε μία ημέρα, χωρίς ουσιαστικά το σχολείο να κλείσει. Ένας τέτοιος οργανισμός, που ανταποκρίθηκε με απόλυτο αίσθημα ευθύνης απέναντι σε μια πρωτοφανή κατάσταση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας την πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται εκεί και την ετοιμότητα που υπάρχει, σίγουρα αξίζει εκ μέρους μας μια πολύ προσεκτική αξιολόγηση.

Το περιβάλλον αυτού του ιστορικού σχολείου, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Σύγχρονες εγκαταστάσεις εγγυώνται την υγιεινή και την ασφάλεια για όλα τα παιδιά, ενώ το χρώμα που βρίσκεται παντού διαμορφώνει έναν ευχάριστο χώρο στον οποίο χαίρονται να βρίσκονται. Εξίσου υψηλής ποιότητας και ο χώρος του εστιατορίου, που χρησιμοποιείται ελεύθερα από όλους τους μαθητές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα επιλογής από ένα ειδικά διαμορφωμένο μενού με βάση τη μεσογειακή διατροφή.

ekpedeutiria doukas 1

Το πρόγραμμα σπουδών της Α’ Δημοτικού

Η Α’ Δημοτικού σηματοδοτεί μια πολύ σπουδαία αρχή για τα παιδιά, που ουσιαστικά καλούνται τότε να «μεγαλώσουν» και να αναλάβουν ευθύνες με έναν τρόπο που θα τα ακολουθεί για πάντα. Η μετάβαση αυτή πρέπει να γίνει με όλα τα εφόδια και με την καθοδήγηση ανθρώπων ειδικών στο αντικείμενο, με εμπειρία αλλά και διαρκώς ανανεούμενη γνώση. Στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, τα «πρωτάκια» μπαίνουν στο σχολικό πνεύμα σταδιακά, μαθαίνοντας πώς να κερδίζουν τη γνώση μέσα από σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθοδολογίες, πώς να ενεργούν και να επιτυγχάνουν προσωπικές φιλοδοξίες και στόχους με τη βοήθεια του Μέντορά τους, δηλαδή του δασκάλου που είναι δίπλα τους από την πρώτη στιγμή και πώς να συμβιώνουν και να συνεργάζονται αρμονικά σε ομάδες χάρη στις διαθεματικές εργασίες.

Παράλληλα, αξιοποιώντας τα πιο σύγχρονα μέσα αποκτούν ικανότητες 21ου αιώνα μέσα από καινοτόμες δράσεις σε όλα τα γνωστικά πεδία και την ίδια στιγμή μαθαίνουν πώς να καλλιεργούν αξίες χάρη στο πρόγραμμα «Στάση Ζωής», που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, εστιάζοντας στη διαχείριση συναισθημάτων, σε αξιακά θέματα όπως ο εθελοντισμός και η φιλανθρωπία, η οικολογία, ο πολιτισμός, η υγεία και η σωστή διατροφή, στην ανάλυση αξιών όπως ο σεβασμός, η διαφορετικότητα, η αγάπη, η φιλία. Έτσι τα «πρωτάκια» μαθαίνουν πώς να διαμορφώνουν σταδιακά την προσωπικότητά τους και όταν πια είναι η ώρα να προχωρήσουν στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα, να το κάνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοπεποίθηση.

ekpaideutiria doukas 2

Εκπαίδευση με καινοτομία και ευθύνη

Εξυπακούεται πως ένα τέτοιου επιπέδου σχολείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στο πρόγραμμα σπουδών, ώστε τα παιδιά να αποκομίζουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Στο πλαίσιο της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας για παράδειγμα, τα παιδιά επισκέπτονται συχνά τη Βιβλιοθήκη του σχολείου, μαθαίνοντας να τη χρησιμοποιούν από την πρώτη στιγμή. Επιπλέον, ήδη από την Α’ Δημοτικού οι μικροί μαθητές διδάσκονται αγγλικά ως ξένη γλώσσα – με ιδιαίτερη φροντίδα για όσα παιδιά είναι native speakers, μπορούν να εξασκηθούν στην κολύμβηση, ενώ εισάγονται στις έννοιες της ρομποτικής και του προγραμματισμού (Coding & Robotics), μέσα από διασκεδαστικές, εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι στα Εκπαιδευτήρια Δούκα εφαρμόζονται μεθοδολογίες μάθησης που προάγουν τις Ικανότητες του 21ου αιώνα: Κριτική και ανακαλυπτική ικανότητα, δημιουργική σκέψη, ομαδικότητα, αξιοποίηση της τεχνολογίας, επικοινωνία, συνεργασία, ανάληψη πρωτοβουλιών, ενσυναίσθηση, σεβασμό στη διαφορετικότητα κλπ. Μέσω της διαθεματικότητας, για παράδειγμα ακόμα και οι μικροί μαθητές της Α’ Δημοτικού αναλαμβάνουν σχέδια εργασίας (projects) και μέσω του Project-Based Learning (PBL) συνδυάζουν διαφορετικά γνωστικά πεδία.

Αυτό επίσης που αποτελεί καινοτομία των Εκπαιδευτηρίων Δούκα και κέρδισε το ενδιαφέρον και εμάς των γονιών είναι το γεγονός πως μέσω της διαδικασίας των «Ομίλων», το παιδί μπορεί σε κάθε σχολική χρονιά να ασχοληθεί με δύο διαφορετικούς τομείς, όπως το θέατρο, η δημοσιογραφία, ο χορός κλπ. Με τον τρόπο αυτό, όταν ολοκληρώσει τη φοίτηση στο Δημοτικό Σχολείο θα έχει ασχοληθεί με δώδεκα διαφορετικά αντικείμενα και θα έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί ποια είναι τα ενδιαφέροντά του, που ουσιαστικά θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του.

ekpaideutiria doukas 3

Ο ρόλος των γονιών στην εκπαιδευτική κοινότητα

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα δεν αφήνουν τους γονείς εκτός της εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Αντίθετα, επιζητούν τη συνεργασία τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με συνεχή και πλήρη ενημέρωση για το παιδί και τις δραστηριότητές του. Παράλληλα στο σχολείο βρίσκεται πάντοτε διαθέσιμη η Ψυχολόγος του Δημοτικού και Ειδική Παιδαγωγός, για οποιαδήποτε επικοινωνία με γονείς και μαθητές. Έτσι, η μητέρα και ο πατέρας του μαθητή δεν νιώθουν αποκομμένοι από τη σχολική ζωή του παιδιού, έχοντας την ευκαιρία να στηρίξουν το παιδί τους όπου χρειαστεί.

Η απόφαση για το σχολείο του παιδιού είναι από τις πιο σημαντικές που καλούμαστε να πάρουμε ως οικογένεια. Μια απόφαση που καθορίζει έκτοτε τόσο την οικογενειακή μας ζωή όσο και την ίδια την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του παιδιού μας. Αξιολογούμε τα δεδομένα και επιλέγουμε το καλύτερο για όλους μας – και για εμάς η απόφαση ήταν ξεκάθαρη: Επιλέγουμε τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και είμαστε βέβαιοι πως πράττουμε το καλύτερο δυνατό!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved