Πώς η Μοντεσσοριανή εκπαίδευση θέτει γερά θεμέλια για τους μελλοντικούς ενήλικες;

Μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να λάβουν οι γονείς για το μεγάλωμα του μικρού τους, είναι η επιλογή του κατάλληλου σχολικού περιβάλλοντος.

Πώς η Μοντεσσοριανή εκπαίδευση θέτει γερά θεμέλια για τους μελλοντικούς ενήλικες;

Είναι η στιγμή που το παιδί κάνει το πρώτο του μεγάλο βήμα για να περάσει από τον στενό πυρήνα της οικογένειας, σε ένα δεύτερο και μεγαλύτερο κοινωνικό σύνολο, που θα θέσει τα πρώτα γερά θεμέλια πάνω στα οποία μελλοντικά θα «οικοδομηθεί» μία πολύπτυχη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Ειδικότερα όσον αφορά στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, είναι σημαντικό οι γονείς να απευθύνονται σε ένα σχολείο το οποίο θα είναι ασφαλές και ειδικά σχεδιασμένο για τις ικανότητες και τις ανάγκες τους, αφού για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα θα είναι για εκείνα ένα δεύτερο σπίτι.

Επιπλέον, οι παιδαγωγοί που θα αναλάβουν αυτή τη δύσκολη διεργασία, θα πρέπει να παρέχουν στο κάθε παιδί μία σωματική και ψυχική στήριξη, δείχνοντας την ίδια αγάπη και αφοσίωση με έναν γονιό.
Σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η διαχρονική και πάντα σύγχρονή εκπαιδευτική προσέγγιση που δημιουργήθηκε το 1870 από την Ιταλίδα γιατρό Maria Montessori, παραμένει ακόμη και σήμερα το ιδανικότερο μοντέλο μάθησης για κάθε παιδί!

Αν αναζητείς, λοιπόν, ένα σχολικό περιβάλλον το οποίο θα ακολουθεί τις ανάγκες και τον ρυθμό του μικρού σου, τότε το δίγλωσσο Montessori Community School που απευθύνεται σε παιδιά από 1 έως 6 ετών, είναι το σχολείο που θα παρέχει στο μικρό σου την ελευθερία και τα ερεθίσματα να ανακαλύψει τον εαυτό του και να «ανθίσει»!

Montessori Community School 2

Μία εμβρυακή μορφή κοινωνίας

Ένας από τους βασικούς λόγους που η συγκεκριμένη μέθοδος είναι τόσο ωφέλιμη για ένα παιδί, είναι διότι εστιάζει στη μοναδικότητα και την αυτοεκπαίδευση, όμως ταυτόχρονα καλλιεργεί βαθιά συναισθήματα που βοηθούν το παιδί να αλληλοεπιδρά και να συνεργάζεται με βάση τον σεβασμό, την ελευθερία και την ευθύνη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις πέντε διακριτές ενότητες του μοντεσσοριανού υλικού, την καθημερινή ζωή, το αισθητηριακό υλικό, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τα μαθηματικά, εξελίσσοντας βήμα βήμα τις γνώσεις και τις δεξιότητες του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από δραστηριότητες όπως το πότισμα των λουλουδιών, το παιδί δυναμώνει τις κινητικές του ικανότητες, τη θέληση, την επιμονή, την αυτοπεποίθηση και τη συγκέντρωσή του. Μαθαίνει να αφομοιώνει καλύτερα το περιβάλλον μέσα από τις αισθήσεις του, συστήνεται με σπουδαίες έννοιες όπως η ιστορία, η τέχνη και η επιστήμη, αναγνωρίζει τα μαθηματικά ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, ενώ οδηγείται ομαλά στην κατάκτηση την ανάγνωσης και της γραφής, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Montessori Community School 3

Συνοδοιπόροι στα πρώτα βήματα

Ο άξονας που ακολουθεί η μοντεσσοριανή εκπαίδευση, σκοπό έχει να αναπτύξει το παιδί σε σωματικό, νοητικό, ψυχικό και κοινωνικό επίπεδο, δίνοντας στην εκπαίδευση έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα. Το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιλέξει με δική του βούληση πώς θα περάσει την ημέρα στο σχολείο, αν θα συμμετέχει σε κάποια ομαδική δραστηριότητα ή θα δουλέψει ατομικά, ενώ μπορεί να μετακινείται απρόσκοπτα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο των εγκαταστάσεων. Οι καταρτισμένοι παιδαγωγοί του μοντεσσοριανού συστήματος, είναι άνθρωποι που «αγκαλιάζουν» το κάθε παιδί με αφοσίωση και σεβασμό, επενδύοντας χρόνο και ενέργεια για να ανταποκριθούν στον απαιτητικό ρόλο που έχουν αναλάβει. Το παρατηρούν, το μαθαίνουν καθημερινά και σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα, τις δραστηριότητες που εκείνο επιλέγει, διαμορφώνουν μαζί του έναν ατομικό δυναμικό χάρτη ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, δεν κατευθύνουν το παιδί, αλλά εκείνο γίνεται ο ανεξάρτητος οδηγός που με την αρωγή τους ιχνηλατεί το δικό του ξεχωριστό μονοπάτι.

Montessori Community School 1



Η σημαντικότερη διαφορά που κάνει το Montessori Community School την ιδανική επιλογή για παιδιά προσχολική ηλικίας, είναι το γεγονός πως οι παιδαγωγοί συνεργάζονται με τους γονείς, δημιουργώντας μία σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την κοινή αγάπη που μοιράζονται για το παιδί. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν πριν προχωρήσεις στην εγγραφή, να πραγματοποιήσεις μαζί με το παιδί μία ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του σχολείου, ώστε να έχετε και οι δύο τη δυνατότητα να γνωρίσετε από κοντά τους ανθρώπους που θα στηρίξουν τα πρώτα του βήματα!

Περισσότερες πληροφορίες για το Montessori Community School: 210 2801600

www.montessoricommunityschool.gr
Facebook: Montessori Community School Greece
Instagram: montessori_community_school_gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved