Πώς θα ανακαλύψεις το σχολείο που «ξεκλειδώνει» το καλύτερο δυνατό στο κάθε παιδί;

Αμέσως μετά την οικογένεια, το σχολείο είναι το δεύτερο σημαντικότερο κοινωνικό σύνολο με το οποίο έρχεται σε επαφή ένα παιδί και αυτό το οποίο θέτει τα θεμέλια πάνω στα οποία θα διαμορφωθεί ο χαρακτήρας του ως αυριανός ενήλικας.

Πώς θα ανακαλύψεις το σχολείο που «ξεκλειδώνει» το καλύτερο δυνατό στο κάθε παιδί;

Από την τρυφερή ηλικία των τεσσάρων μέχρι και τη στιγμή που θα ενηλικιωθεί ένα άτομο, μοιράζει το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς του στο σπίτι και το σχολείο.

Ακριβώς για αυτό, είναι υποχρέωση κάθε μαμάς να πραγματοποιεί μία εξονυχιστική έρευνα, πριν αποφασίσει ποιο είναι το ιδανικότερο και πιο ασφαλές περιβάλλον για το μικρό της.

Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως η έννοια της «εκπαίδευσης» και της «παιδείας» δεν αφορούν μόνο στο μαθησιακό κομμάτι, αλλά μία στάση ζωής, ένα ευρύτερο πλαίσιο που περιλαμβάνει την κοινωνική και τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, τον τρόπο δηλαδή που αυτό εντάσσεται και αλληλοεπιδρά με τον κόσμο γύρω του. Με άλλα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο το σχολείο διαπαιδαγωγεί ένα παιδί, είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την εξέλιξή του προς το καλύτερο και το πόσο ψηλά θα φτάσει τελικά ένα παιδί.

Αν βρίσκεσαι, λοιπόν, ένα «βήμα» πριν πάρεις τη μεγάλη απόφαση για το μέλλον του μικρού σου, καλό θα ήταν να λάβεις υπόψη κάποια βασικά κριτήρια που θα βρεις στην παρακάτω λίστα, έτσι ώστε να είσαι σίγουρη πως έχεις κάνει την καλύτερη και πιο ωφέλιμη επιλογή για το μέλλον του.

Μία θερμοκοιτίδα μελλοντικών ενηλίκων

Πριν καταλήξεις στο σχολείο που θα ακολουθήσει το μικρό σου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι ακριβώς πρεσβεύει το σχολείο που σε ενδιαφέρει, ποιο είναι το εκπαιδευτικό μοντέλο γύρω από το οποίο κινείται και κατά πόσο αυτό θα του δώσει τα σωστά ερεθίσματα και εφόδια να εξελίξει αβίαστα τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που ξεχωρίζουν στον κλάδο της εκπαίδευσης τα Εκπαιδευτήρια Δούκα. Διαμορφώνοντας το «Στάση Ζωής», ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανάπτυξης ειδικά προσαρμοσμένο για κάθε ηλικιακή ζώνη και σχολική βαθμίδα από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ’ Λυκείου, καλλιεργεί στα παιδιά πανανθρώπινες αξίες όπως η φιλία, η αποδοχή, η διαφορετικότητα, η προσφορά, η σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οικολογική συνείδηση και ο πολιτισμός. Με αυτόν τον τρόπο και την απαραίτητη κατεύθυνση ενός συνοδοιπόρου «μέντορα», το σχολείο τοποθετεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην ολοκληρωμένη προσωπικότητα ενός μελλοντικού, υπεύθυνου ενήλικα με έντονη ενσυναίσθηση και αυτοεκτίμηση.

doukas1

Επιτυγχάνοντας μία διαδραστική και πολύπλευρη ανάπτυξη

Ένα σημείο στο οποίο πρέπει επίσης να εστιάσεις, είναι στον τρόπο με τον οποίο ένα σχολείο προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει τα παραπάνω ζητήματα σε ένα παιδί. Όλες γνωρίζουμε πως τα μικρά μας παρουσιάζουν μία αποστροφή προς την κατήχηση, τα «πρέπει» και τις απαγορεύσεις. Είναι σημαντικό, λοιπόν, το σχολείο να έχει διαμορφώσει έναν διαδραστικό, απελευθερωμένο και πολύπλευρο τρόπο διαπαιδαγώγησης, ο οποίος θα βοηθάει το παιδί να ανακαλύπτει διαρκώς τον κόσμο, ενώ συγχρόνως θα καλλιεργεί τις δεξιότητες και τα ταλέντα του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα ευρύ φάσμα ομαδικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στο παιδί να πειραματιστεί με διαφορετικά πράγματα, να γνωρίσει τη σημαντικότητα της συνεργασίας, να διευρύνει τις γνώσεις, τις εμπειρίες, και την ίδια του την προσωπικότητα.

doykaw3

Όσο νωρίτερα τόσο πιο σίγουρα

Όπως υποστηρίζουν αρκετοί παιδοψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί, η προσχολική ηλικία είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο και ευαίσθητο ηλικιακό στάδιο για την διαμόρφωση του ατόμου. Το παιδί απορροφά συμπεριφορές και ερεθίσματα, ενώ κάνει δειλά τα πρώτα του βήματα στον κόσμο. Μπορεί να σου φαίνεται πολύ νωρίς, όμως τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να προετοιμαστεί το παιδί για το μέλλον, σε ένα ασφαλές και οικογενειακό περιβάλλον όπως τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, το οποίο θα του επιτρέπει να προχωράει με τον δικό του ρυθμό.

Με άλλα λόγια, αναζήτησε ένα νηπιαγωγείο το οποίο ναι μεν θα εισάγει το παιδί σε βασικά μαθήματα όπως είναι η Γλώσσα, τα Μαθηματικά, τα Αγγλικά, αλλά ταυτόχρονα θα δίνει την ίδια βάση στη φυσική αγωγή, τη σωστή διατροφή, τα εικαστικά, τη μουσική και φυσικά το παιχνίδι, ένα αναπόσπαστο αναπτυξιακό παράγοντα για τα μικρά μας. Αν μάλιστα το προσωπικό περιλαμβάνει και κάποια ειδική παιδαγωγό, η οποία θα έχει την εποπτεία του παιδιού για τη φωνολογία, τον αρθρωτικό έλεγχο και τον γραφοκινητικό έλεγχο, θα αισθάνεσαι ακόμη πιο σίγουρη!

Κλείνοντας, μην ξεχνάς πως το σχολείο για το παιδί είναι ένα δεύτερο σπίτι. Στα Εκπαιδευτήρια Δούκα το παιδί σου θα αναπτυχθεί με τον καλύτερο τρόπο και θα γίνει το καλύτερο που μπορεί. Θα φτάσει όσο πιο ψηλά! Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι πριν αποφασίσεις να προχωρήσεις με την εγγραφή του, να πραγματοποιήσετε παρέα μία πρώτη επίσκεψη στις σχολικές εγκαταστάσεις, για να γνωρίσει από κοντά τον χώρο που προβλέπεται να περνάει το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved