Απέτυχε στο τεστ στο σχολείο; Τα τρία πράγματα που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας

Εσείς πώς αντιδράτε όταν το παιδί σας, σας φέρνει έναν κακό βαθμό σε κάποιο διαγώνισμα ή τεστ;

Απέτυχε στο τεστ στο σχολείο; Τα τρία πράγματα που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας

Δεν έχει σημασία εάν είναι κάποιο απλό τεστάκι στα μαθηματικά ή ένα μεγάλο διαγώνισμα στη ορθογραφία. Όταν το παιδί μας φέρνει έναν κακό βαθμό σε κάποιο διαγώνισμα ή τεστ, οι αντιδράσεις μας σαν γονείς, ποικίλουν. Άλλοι προβληματίζονται, άλλοι θυμώνουν, άλλοι αγχώνονται και άλλοι στεναχωριούνται.

Η αλήθεια είναι ότι οι λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να αποτύχει σε κάποιο τεστ, είναι πολλοί. Μπορεί να μην έχει διαβάσει αρκετά, να δυσκολεύεται στην κατανόηση κάποιου συγκεκριμένου μαθήματος ή ακόμη και να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί λόγω κάποιου άλλου προβλήματος που το απασχολεί. Το σημαντικό είναι να μπορούμε να αντιληφθούμε την αιτία στην εκάστοτε περίπτωση και να βρούμε μία λύση. Αντί λοιπόν να χάσουμε την ψυχραιμία μας, να φωνάξουμε ή να βάλουμε το παιδί μας τιμωρία, πρέπει πρώτα από όλα να έχουμε φροντίσει ώστε να έχομε αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του για να αισθάνεται άνετα να μας μιλήσει για ό,τι το απασχολεί.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα το οποίο θα μας οδηγήσει στη λύση του προβλήματος. Ωστόσο, υπάρχουν και τρία πράγματα τα οποία πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας για να τα εφαρμόζουμε την κατάλληλη στιγμή.

1. Μην συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά

Ούτε φυσικά και τους βαθμούς του. Ιδιαίτερα σε οικογένειες με περισσότερα από ένα παιδιά, η σύγκριση ανάμεσα στα αδέρφια μπορεί να λειτουργήσει καταστροφικά για την εξέλιξη του παιδιού μας.

2. Παρακινήστε το να προσπαθήσει ξανά

Όποιος και αν είναι ο λόγος που απέτυχε, μπορούμε να παρακινήσουμε το μικρό μας να προσπαθήσει ξανά. Δεν έχει σημασία εάν αυτή η προσπάθεια θα γίνει στο σχολείο ή στο σπίτι, αλλά αυτό που μετράει είναι να νιώσει ότι έχει πλέον "κατακτήσει" κάτι στο οποίο πριν απέτυχε.

3. Γιορτάστε την επιτυχία

Είτε είναι μικρό, είτε μεγάλο το κατόρθωμα του παιδιού μας, είναι σημαντικό να το αναγνωρίζουμε και να το συγχαίρουμε. Με αυτόν τον τρόπο τονώνουμε την αυτοπεποίθησή του και του δίνουμε δύναμη να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved