Δεν μου αρέσει η δασκάλα του παιδιού μου - Ένα άρθρο που πρέπει να διαβάσουν οι γονείς

Δεν μου αρέσει η δασκάλα του παιδιού μου - Ένα άρθρο που πρέπει να διαβάσουν οι γονείς

Συχνά οι γονείς έχουν αμφιβολίες για τους δασκάλους των παιδιών τους για πολλούς λόγους.

Δεν μου αρέσει η δασκάλα του παιδιού μου - Ένα άρθρο που πρέπει να διαβάσουν οι γονείς

Μπορεί να είναι θέμα διαφορετικών απόψεων σχετικά με την πειθαρχία και στα της παιδείας, κάποιας συμπεριφοράς του δασκάλου, σύγκρουσης προσωπικοτήτων, ή και του στυλ διδασκαλίας που θεωρούν ότι επηρεάζει αρνητικά το παιδί τους. Το ερώτημα που συχνά μας θέτουν αφορά την στάση που πρέπει να κρατήσουν ώστε να κάνουν καλό και να μην προκαλέσουν προβλήματα στην σχέση του δάσκαλου με το παιδί τους. Το σημαντικότερο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν όμως είναι το πώς αισθάνεται το παιδί για αυτό.

Το πρώτο που υπενθυμίζω στους γονείς είναι να προσπαθούν να ελέγχουν την εκδήλωση του θυμού τους. Μια συζήτηση με ξεσπάσματα ιδίως παρουσία των παιδιών σας, δεν θα βοηθήσει κανέναν και μπορεί να χαλάσει την σχέση του παιδιού με τον δάσκαλό του. Θα αποδειχθεί ωφέλιμο να κρατήσετε τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας διότι συνήθως τα αρνητικά σχόλια για τον δάσκαλο, όχι μόνο μπερδεύουν τα παιδιά αλλά άμεσα θα το μεταφέρουν σε άλλα παιδιά και η κατάληξη θα είναι να χάσουν κάθε σεβασμό προς το πρόσωπό του κι εσείς να γίνεται το πρόσωπο της ημέρας. Η δυσαρέσκεια των γονέων επίσης αντανακλάται στην συναναστροφή του παιδιού με τον δάσκαλό του. Γι` αυτό συστήνω αφού αντιληφθείτε τί ακριβώς δεν σας αρέσει στον δάσκαλο, να αποφύγετε να βάλετε τον σπόρο της αρνητικότητας στο παιδί σας. Σε ένα πρώτο σφάλμα του, κρατήστε θετική στάση και μην αφήνετε στο παιδί σας να γνωρίζει ότι έχετε ανησυχίες για τον δάσκαλό του. Αν η απόφαση είναι να μετακινήσετε το παιδί σας σε διαφορετική τάξη, καταλήξτε αναφέροντας έναν πολύ θετικό λόγο. Δεν εξυπηρετεί κανέναν καλό σκοπό το να βάλετε το παιδί σας μέσα στο δράμα.

den mou aresei h daskala tou paidiou mou 2

Όταν λοιπόν παρατηρήσετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καλό είναι να κανονίσετε συνάντηση αμέσως. Δεν βοηθάει σε τίποτα η αναμονή ούτε η στάση «ας περιμένουμε να δούμε τί θα γίνει». Να μιλάτε για τα θέματα ακόμα κι αν μοιάζουν μικρά και ανούσια. Μην αρκείστε σε συζητήσεις με άλλους γονείς. Είναι αναποτελεσματικό όταν έχετε τη δυνατότητα να μοιραστείτε τη γνώμη σας με τον δάσκαλο. Αν η καθιερωμένη συνάντηση του δασκάλου με τους γονείς καθυστερεί, υπάρχει πάντα το email για να κανονίσετε μια ιδιωτική συνάντηση. Αυτό θα δείξει την έγνοια σας και δεν θα συμπεράνει ο δάσκαλος αυτόματα ότι είστε γονείς που σας αρέσουν τα μπερδέματα. Σίγουρα κάποιοί γονείς ασχολούνται παραπάνω από τι χρειάζεται αλλά και οι δάσκαλοι θέλουν το καλό του παιδιού. Μην αρκείστε στο ότι δεν θα καταλάβουν. Δώστε τους την ευκαιρία να ακούσουν τις ανησυχίες σας. Έχετε κάθε δικαίωμα και είναι καθήκον σας ως γονείς όταν νοιώθετε ότι κάτι συμβαίνει με τα παιδιά σας να παρεμβαίνετέ εκ μέρους τους. Να είστε ειλικρινείς και να πείτε πώς αισθάνεστε. Προσέξτε και ακούστε τι έχει να πει. Ξεκινήστε την συζήτηση με κάτι θετικό και μετά δοκιμάστε να κάνετε στον δάσκαλο μια ανοιχτή και μη-επικριτική ερώτηση όπως τί έχει παρατηρήσει στο παιδί σας στην αίθουσα.

Συχνά οι δάσκαλοι μπορούν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες που ένα γονέας δεν θα μπορούσε να δει. Αν ανησυχείτε ότι θα χάσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας ή ότι θα ξεχάσετε τί θέλετε να πείτε, δεν είναι κακό να κάνετε μια λίστα από ανησυχίες σας πριν συναντηθείτε και να την τσεκάρετε κάθε τόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Είναι καλό να θυμάστε ότι μερικοί δάσκαλοι είναι καλύτεροι στην επικοινωνία με παιδιά ενώ δυσκολεύονται να μιλήσουν με ενήλικες χωρίς να αισθάνονται ότι κρίνονται και απειλούνται.

Αν δεν είστε σίγουροι τί προκαλεί τα προβλήματα του παιδιού σας στο σχολείο, προσπαθήστε να βρείτε τρόπο να αποκτήσετε εικόνα του τί συμβαίνει μες στην τάξη. Υπάρχουν λόγοι και αφορμές για να βρεθείτε στο χώρο του σχολείου. Είναι σημαντικό να ξέρετε τα δυναμικά της σχέσης του δασκάλου με το παιδί σας καθώς πολλοί γονείς συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα μπορεί να είναι λιγότερο προσωπικά και δεν αφορούν συγκεκριμένα το δικό τους παιδί αλλά τον τρόπο του δασκάλου - εν γένει - που μπορεί να δημιουργεί το πρόβλημα. Παρατηρήστε και πάρτε αποφάσεις με βάση τα γεγονότα κι όχι τα συναισθήματα.

den mou aresei h daskala tou paidiou mou 3

Αν δεν λυθεί ούτε έτσι, τότε ίσως χρειαστεί να μιλήσετε με τον διευθυντή. Αν θεωρείτε ότι ο δάσκαλος δεν διατίθεται να συνεργαστεί, ένας άλλος άνθρωπος συχνά μπορεί να βοηθήσει στην διαπραγμάτευση των διαφορών στις απόψεις. Σε μεγαλύτερα σχολεία, το να βρείτε και να αλλάξετε τμήμα ώστε να ταιριάζει περισσότερο στο παιδί σας δεν είναι παράλογο. Πρέπει όμως να είστε λογικοί με τις προσδοκίες σας και να είστε πολύ συγκεκριμένοι σχετικά με το τί θα ζητήσετε από το διευθυντή. Κάτι που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι αν με την αλλαγή που θα ζητήσετε, το παιδί σας θα είναι ευχαριστημένο. Πρόκειται για το παιδί σας και όχι για εσάς. Φύγετε από το «δεν μου αρέσει αυτός ο δάσκαλος» και κινηθείτε προς το «Είναι ο δάσκαλος αυτός σωστός για το παιδί μου ;» Αν εκείνο είναι χαρούμενο θα είστε κι εσείς καλά και πιο ήσυχοι.

Εν κατακλείδι, γονείς και παιδαγωγοί πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να δίνουν κίνητρα στα παιδιά, να νοιώθουν καλοδεχούμενα στο σχολείο και έτοιμα να μάθουν. Οι σωστά διαχειριζόμενες διαφωνίες βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να αναγνωρίζουν και να επεξεργάζονται τις διαφορές και αυτό τους διδάσκει πώς να διαχειρίζονται τις διαφωνίες στο μέλλον – μια εξαίρετη δεξιότητα ζωής. Η δουλειά σας ως γονείς είναι να καθοδηγήσετε και να στηρίξετε το παιδί σας στις δύσκολες καταστάσεις, κι όχι απαραίτητα να τα προστατεύσετε ή να τα βγάλετε από την δύσκολη θέση. Κι αυτό είναι καλό μάθημα για την ζωή του ως ενήλικας.

Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com  
e-mail: ioanna.thps@gmail.com  / itheodorakopoulou@feelwelltoday.com 

Διαβάστε επίσης

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να ενταχθεί ομαλά στη νέα σχολική χρονιά;

Ιδιαίτερα σε παιδιά δημοτικού; Να κάνει το παιδί ή όχι;

Τι μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί βαριέται να διαβάσει

Πότε πρέπει να αρχίσουν τα παιδιά αγγλικά;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Στιγμές μητρότητας που αναπολεί μια μαμά

Στιγμές μητρότητας που αναπολεί μια μαμά

Οι απλές στιγμές της καθημερινότητας με το παιδί που μια μαμά θα…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Προκαλούν οι κύστεις ωοθηκών υπογονιμότητα; (vid)

Προκαλούν οι κύστεις ωοθηκών υπογονιμότητα; (vid)

Μπορούν οι κύστεις στις ωοθήκες να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα της γυναίκας;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Επαρκής ενυδάτωση του μωρού το καλοκαίρι: Συμβουλές για γονείς

Επαρκής ενυδάτωση του μωρού το καλοκαίρι: Συμβουλές για γονείς

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επαρκή ενυδάτωση του μωρού το καλοκαίρι;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Απίθανα καλοκαιρινά γλυκά με μόνο 5 υλικά

Απίθανα καλοκαιρινά γλυκά με μόνο 5 υλικά

Φτιάξτε γλυκά χρησιμοποιώντας λίγα υλικά, εύκολα και γρήγορα.
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved