Πρώτη μέρα λειτουργίας των βρεφονηπιακών & παιδικών σταθμών: Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα

Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία των βρεφονηπιακών & παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα.

 

Πρώτη μέρα λειτουργίας των βρεφονηπιακών & παιδικών σταθμών: Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα

Μπορεί το σχολικό κουδούνι να χτυπά για τους μαθητές στις 11 Σεπτεμβρίου, όμως από σήμερα ξεκίνησε η λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα.

Η λειτουργία των σταθμών αρχίζει κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επομένου έτους.

Για πολλούς γονείς είναι η πρώτη φορά που αποχωρίζονται το μωρό τους, γι΄αυτό και η σημερινή μέρα είναι συναισθηματικά φορτισμένη τόσο για το παιδί τους όσο και για τους ίδιους.

Συνήθως τα παιδιά τις πρώτες μέρες:

  • κλαίνε και δεν θέλουν να αποχωριστούν τους γονείς
  • αρνούνται να ετοιμαστούν το πρωί για τον παιδικό
  • δεν τρώνε
  • δεν συμμετέχουν
  • δεν κοιμούνται το μεσημέρι
proti mera ston paidiko 3

Πρόγραμμα παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

Στους Παιδικούς, Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που εξασφαλίζει την αρμονική ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Απαγορεύεται στο προσωπικό των Σταθμών η καταναγκαστική επιβολή απόψεων ή η επιβολή σωματικής τιμωρίας. Βάση του ημερησίου προγράμματος απασχόλησης είναι η κοινωνικοποίηση και η ομαλή συναναστροφή των παιδιών μεταξύ τους, η ενίσχυση της εξελικτικής τους πορείας και η εμπέδωση κλίματος ελευθερίας και ασφάλειας.

Η προσέλευση γίνεται μέχρι τις 9 π.μ. μετά τις 9 π.μ. δεν γίνονται δεκτά βρέφη ή νήπια, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, για τις οποίες οι γονείς οφείλουν να ειδοποιούν τον/την Προϊστάμενο/Προϊσταμένη του Σταθμού.

Το ημερήσιο πρόγραμμα είναι ευέλικτο, τηρούνται όμως ορισμένα βασικά χρονικά σημεία αυτού, όπως προσέλευση, αναχώρηση των παιδιών, ώρες φαγητού.

  • Ώρα προσέλευσης: 7:00 π.μ. - 9:00 π.μ.
  • Ώρα πρωινού: 9:00 π.μ. - 9:30 π.μ.
  • Ώρα μεσημεριανού: 12:00 π.μ. - 13:00 μ.μ.
  • Ώρα αναχώρησης: 13.00 μ.μ. – 16.00 μ.μ.

Οι ώρες ελεύθερου παιχνιδιού σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, ανάπαυσης και χαλάρωσης προσδιορίζονται βάσει της ηλικίας των παιδιών, καθώς και των ατομικών και βιολογικών αναγκών τους.

proti mera ston paidiko 1

Δεν επιτρέπονται, κατά τη διάρκεια ωραρίου λειτουργίας των Παιδικών, Βρεφικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, δραστηριότητες που προϋποθέτουν επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των γονέων.

Αν αγχώνεστε για τις πρώτες ημέρες προσαρμογής του παιδιού σας στον παιδικό σταθμό δείτε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε διαβάζοντας:

Πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό - Οδηγός για γονείς που αγχώνονται

Και επειδή η περίοδος προσαρμογής θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, δείτε τι μπορείτε να κάνετε διαβάζοντας το άρθρο: Προσαρμογή στον παιδικό σταθμό χωρίς προβλήματα

Ενημερωθείτε για καθετί που σας απασχολεί για τον παιδικό σταθμό πατώντας εδώ .

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved