Πρώτη φορά σχολείο: Πώς θα βοηθήσεις το μικρό σου να προετοιμαστεί καταλλήλως

Κοιτάζοντας το μικρό σου, σου φαίνεται αδιανόητο πόσο γρήγορα πέρασαν τα χρόνια!

Πρώτη φορά σχολείο: Πώς θα βοηθήσεις το μικρό σου να προετοιμαστεί καταλλήλως

Μοιάζει να ήταν χθες όταν άρχισε να λέει τις πρώτες του λέξεις, να κάνει δειλά τα πρώτα του βήματα και για αυτό δυσκολεύεσαι πολύ να πιστέψεις πως σε λίγες ημέρες θα σε χαιρετάει ανεβαίνοντας το μεγάλο «σκαλοπάτι» της ζωής που λέγεται σχολείο. Όπως κάθε μανούλα, έτσι και εσύ είναι απόλυτα λογικό να έχεις αγχωθεί για αυτή τη νέα αρχή. Αυτό, όμως, που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στο πίσω μέρος του μυαλού σου, είναι τη σοφή ρήση του Πλάτωνα: «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Ναι, μπορεί η πρώτα ημέρα στην Α΄ Δημοτικού να μην είναι η στιγμή που θα καθορίσει το μέλλον του, είναι όμως ένα σημείο ορόσημο για τη ζωή του μικρού σου και είναι στο χέρι σου πόσο εύκολη και «ανώδυνη» θα κάνεις τη μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο στα θρανία. Με άλλα λόγια, εσύ είσαι εκείνη που μπορεί να το βοηθήσει να πάρει με καλό «μάτι» όλες αυτές τις αλλαγές.

Σαφώς δεν μπορείς να παραβρίσκεσαι μαζί του ούτε μέσα στην τάξη, ούτε στο σχολικό προαύλιο, αν και οι δύο ξέρουμε πόσο πολύ θα το ήθελες, παρόλα αυτά υπάρχουν μερικοί τρόποι και συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να προετοιμάσεις τον μικρό μαθητή όσο καλύτερα μπορείς. Να είσαι σίγουρη πως διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο και πηγαίνοντας μία βόλτα σε ένα φυσικό ή και ηλεκτρονικό κατάστημα Public, παρέα πάντα με το μικρό σου, θα έχεις βρει ό,τι χρειάζεται πριν προλάβει να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του σχολικού έτους!

Στο public.gr, μάλιστα, αν κάνεις αγορές σχολικών ειδών αξίας 50€ και άνω, έχεις και επιστροφή 20% για αγορές τεχνολογίας! Δηλαδή με έναν σμπάρο, δύο τρυγόνια. Εγώ, πάντως, πέρασα και μία βόλτα από το ανανεωμένο κατάστημα Public στον Πειραιά, όπου και βρήκα όλα όσα χρειαζόταν το παιδί μου για τη νέα σχολική χρονιά σε μία στάση!

public 3

Η… ιεροτελεστία της σχολικής τσάντας

Μία από τις πιο συγκινητικές και ανεξίτηλες αναμνήσεις που έχουμε από τα παιδικά μας χρόνια, είναι το απόγευμα εκείνο που η μαμά μας έπαιρνε από το χέρι για να πάμε να διαλέξουμε τη σχολική τσάντα που θα «αγκαλιάζει» την πλάτη μας για την ερχόμενη σχολική χρονιά. Περνούσαμε ατελείωτες ώρες βολτάροντας σε διαδρόμους, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε το σχέδιο εκείνο που μας «συμπληρώνει», που θα μας κάνει να ξεχωρίσουμε από τους συμμαθητές μας. Μπορεί να ήταν μία ολότελα ευχάριστη διαδικασία για εμάς και αρκετά κουραστική για τη μαμά, στο πίσω μέρος του μυαλού μας όμως σηματοδοτούσε πως όπου να ΄ναι, θα μπουν τα… κεφάλια μέσα.

Την ίδια «ιεροτελεστία» θα χρειαστεί να ακολουθήσεις και εσύ τώρα με το μικρό σου, επισημαίνοντάς του διακριτικά πως το καλοκαίρι τελείωσε και τον περιμένει μία «γεμάτη» και ευφάνταστη σχολική χρονιά. Αν ο αγαπημένος του ήρωας είναι ο Spiderman, τα Χελωνονιτζάκια, ο Darth Vader, αν δεν σταματάει με τίποτα να τραγουδάει τα τραγούδια της Elsa από το Frozen, να παίζει με Barbie και να υποδύεται μία από τις πριγκίπισσες της Disney, σίγουρα θα ανακαλύψετε μαζί ανάμεσα από 1.000 διαφορετικά σχέδια, εκείνο που θα κάνει το μικρό σου να ανυπομονεί να αρχίσουν τα σχολεία για να κρατήσει επιτέλους την καινούργια του τσάντα!

Extra tip: Για τους πολύ μικρούς μαθητές μία τσάντα τρόλεϊ με μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, ανασυρόμενη λαβή και ροδάκια, είναι η ιδανική λύση ώστε να μην χρειαστεί να σηκώνει καθημερινά πολύ βάρος στην πλάτη του.

public 4

Δημιουργήστε τον ιδανικό χώρο

Μέχρι τώρα το μικρό σου δεν είχε καμία υποχρέωση επιστρέφοντας τα μεσημέρια από το νηπιαγωγείο. Σε λίγες ημέρες αυτό όμως θα αλλάξει και πρέπει να είναι έτοιμο όχι μόνο εσωτερικά αλλά και πρακτικά να «υποδεχθεί» αυτή την αλλαγή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ο χώρος μελέτης δεν είναι ο κατάλληλος μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις στις επιδόσεις του παιδιού. Είναι βασικό λοιπόν, ακόμη και τώρα που το παιδί βρίσκεται στην αρχή, να συνηθίσει να διαβάζει σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο, ο οποίος θα του είναι ευχάριστος και θα του επιτρέπει να συγκεντρώνεται ώστε να αποδίδει ακόμη καλύτερα στις σχολικές του υποχρεώσεις.

Δεν είναι απαραίτητο να προσχωρήσεις σε κάποια μεγάλη και ακριβή επένδυση, όπως είναι για παράδειγμα η αγορά κάποιου επίπλου, αλλά να εστιάσεις στα μικρά εργαλεία που θα κάνουν τη μελέτη για το μικρό σου πιο διασκεδαστική και συνάμα εύκολη. Θα χρειαστεί σίγουρα μερικές μολυβοθήκες και την απαραίτητη γραφική ύλη, όπως μολύβια, γόμες και ξύστρες, μερικά είδη αρχειοθέτησης για να αποθηκεύει τα φυλλάδια που θα μοιράζουν οι δάσκαλοί του, καθώς και κάποια σύνεργα χειροτεχνιών και χαρτοκοπτικής όπως ψαλίδια, κόλλες και χρώματα για το μάθημα των καλλιτεχνικών. Φρόντισε να προμηθευτείτε έγκαιρα όλα τα παραπάνω και να διαμορφώσετε παρέα τον χώρο του, ώστε να έχει ήδη προσαρμοστεί το μικρό σου στη νέα γωνία του δωματίου με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

public 5

Το «πακέτο» της χρονιάς

Μπορεί κατά την επιστροφή στα θρανία οι μαθητές να είναι οι «πρωταγωνιστές» της περιόδου, οι γονείς όμως είναι εκείνοι που κουβαλάνε το μεγαλύτερο άγχος. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσα διαφορετικά μαθήματα υπάρχουν σε κάθε τάξη, πόσα διαφορετικά βιβλία χρειάζονται για το καθένα από αυτά, πόσο χρόνο θα σπαταλήσεις μέχρι να καταφέρεις να τα συγκεντρώσεις όλα παρά τις ελλείψεις στα βιβλιοπωλεία και τέλος, να τα «ντύσεις» με την προστατευτική διαφάνεια. Αυτό που δεν γνωρίζεις όμως, είναι πως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, τότε που οι δικοί μας γονείς έπρεπε να περάσουν αυτό το ετήσιο «πακέτο» κάθε αρχές Σεπτέμβρη.

Πλέον, χάρη στο school pack των Public, δηλαδή το έτοιμο πακέτο που διαθέτει όλα τα σχολικά βιβλία χωρισμένα ανά τάξη, από την Α΄ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου και ήδη «ντυμένα» με το ειδικό προστατευτικό κάλυμμα, δεν θα χάσεις ούτε δευτερόλεπτο στη χρονοβόρα αυτή διαδικασία. Αντίθετα, θα έχεις άπλετο χρόνο να κάτσεις να κουβεντιάσεις με το παιδί, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις που έχει να σου κάνει σχετικά με τη νέα αυτή εμπειρία που «ανοίγεται» μπροστά του και καθησυχάζοντάς το πως όλα θα πάνε καλά! Επιπλέον, έχει σημασία να γνωρίζεις πως σε περίπτωση που πραγματοποιήσεις την παραγγελία των βιβλίων (ή των σχολικών ειδών γενικότερα) μέχρι τις 14.00, η παράδοσή τους γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα στον χώρο που εσύ επιθυμείς!

public 1



Κλείνοντας, η τελευταία συμβουλή που έχω να σου δώσω πριν σας ευχηθώ… οικογενειακώς μία δημιουργική σχολική χρονιά, είναι να μην χάσεις με τίποτα την ευκαιρία να παρακολουθήσεις με το μικρό σου τις μοναδικές «Back to school» εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα Public από 31 Αυγούστου έως και 14 Σεπτεμβρίου. Εκεί, οι μικροί μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν τις δικές τους ετικέτες για την κασετίνα και την τσάντα τους, να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στην καλλιγραφία και την ζωγραφική, να δημιουργήσουν με πλαστοζυμαράκια τις δικές του ευφάνταστες συνταγές μαγειρικής!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved