Το παιδί σας έχει «κακές» συνήθειες; Πώς να το βοηθήσετε να απαλλαγεί από αυτές

Πολλά παιδιά αναπτύσσουν «κακές», ενοχλητικές, ανθυγιεινές συνήθειες.

Το παιδί σας έχει «κακές» συνήθειες; Πώς να το βοηθήσετε να απαλλαγεί από αυτές

Τέτοιες μπορεί να είναι το να «τρώει» τα νύχια του, να «σκαλίζει» τη μύτη του, να κάνει ενοχλητικούς θορύβους με τα δάχτυλά του κ.ο.κ.

Αυτές οι ανθυγιεινές συνήθειες ξεκινούν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και μπορεί να μας ακολουθούν και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Τα παιδιά είναι αθώα και γενικά δεν γνωρίζουν συνέπειες των πράξεων τους. Ως εκ τούτου, είναι πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη ανθυγιεινών συνηθειών. Εάν οι πρακτικές αυτές δεν ελεγχθούν και σταματήσουν στα αρχικά στάδια μπορεί να γίνουν συνήθειες που θα τα ακολουθούν για μια ζωή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ως γονείς, όταν βλέπουμε τα παιδιά μας να αναπτύσσουν ανθυγιεινές συνήθειες η ανησυχία μας είναι σχεδόν αντανακλαστική.

Τα καλά νέα είναι ότι όταν υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να απαλλαγούν από αυτές.

Αγνοήστε τις

Το να δίνετε μεγάλη προσοχή στην κακές συνήθειες και να τιμωρείτε το παιδί σας μπορεί να έχει τις αντίθετες επιπτώσεις. Αν έτσι νομίζει ότι κερδίζει την προσοχή σας θα ενθαρρυνθεί να επαναλάβει τη συμπεριφορά. Το καλύτερο είναι αρχικά να αγνοήσετε την ενοχλητική αυτή συνήθεια και να αφήστε το παιδί σας να την ξεπεράσει μόνο του με τον χρόνο.

Ανταμοιβή

Η ανταμοιβή των παιδιών όταν εμπλέκονται σε καλές συνήθειες και αποφεύγουν συνειδητά τις κακές είναι μια καλή στρατηγική. Αφήνοντας το να γνωρίζει ότι η καλή του συμπεριφορά παρατηρήθηκε και εκτιμήθηκε βοηθάει στο να τονωθεί το ηθικό του και του δίνει έναν λόγο να σταματήσει την κακή συνήθεια.

Εκπαίδευση

Το παιδί σας μπορεί μόνο να σταματήσει την κακή συνήθεια μόνο εάν το αποφασίσει συνειδητά. Είναι σημαντικό να του εξηγήσετε και να το κάνετε να γιατί αυτή η συγκεκριμένη συνήθεια είναι ανθυγιεινή. Ωριμάζοντας και κατανοώντας το παιδί σας θα καταλάβει τους λόγους, θα χάσει το ενδιαφέρον του για την κακή συνήθεια και θα την εγκαταλείψει.

Χρόνος

Τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν πολλές κακές συνήθειες μαζί. Δεν πρέπει να προσπαθήσετε να τις εξαλείψετε όλες μαζί. Δώστε προτεραιότητα στην πιο επιβλαβή και ενοχλητική συνήθεια πρώτα και μην βιάζεστε. Θυμηθείτε πως δεν πρέπει να φέρετε το παιδί σας σε δύσκολη θέση μπροστά σε τρίτους. Η συζήτηση του προβλήματος με το παιδί σας θα πρέπει να γίνει ιδιωτικά.

Βρείτε την αιτία

Τα παιδιά συνήθως αναπτύσσουν αυτά τα ανεπιθύμητα μοντέλα συμπεριφοράς επειδή είναι άγχος. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το παιδί, να παρατηρήσετε και να προσδιορίσετε τον λόγο που προκαλεί το άγχος. Ακούγοντας το πρόβλημά τους έχοντας υπομονή, δείχνοντας αγάπη και υποστήριξη και βοηθώντας το να αντιμετωπίσει ό,τι το πιέζει είναι σημαντικά βήματα για να «κόψει» τις ενοχλητικές συνήθειες. Η κατανόηση των αιτιών βοηθά επίσης στην εξεύρεση δημιουργικών εναλλακτικών λύσεων απασχολώντας έτσι το μυαλό του παιδιού με κάτι άλλο που απομακρύνει την αιτία του άγχους του.

Κανόνες

Βάλτε κανόνες – όρια και κρατήστε τα κάθε φορά που το παιδί σας επαναλαμβάνει την κακή του συνήθεια. Το να γνωρίζει τις συνέπειες το βοηθά να κρατά τις ενοχλητικές συνήθειες υπό έλεγχο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved