Αλλαγή σχολείου: Πώς προετοιμάζουμε το παιδί;

Άλλες φορές είναι εύκολο και άλλες όχι και τόσο.

Αλλαγή σχολείου: Πώς προετοιμάζουμε το παιδί;

Η αλλαγή σχολείου είτε μιας μετακόμισης είτε για άλλους λόγους, δεν είναι εύκολη για το παιδί. Καλείται να προσαρμοστεί σε νέο περιβάλλον, να κάνει καινούργιους φίλους και αυτό δεν γίνεται με τον πιο ομαλό τρόπο.

Γι΄αυτό πριν από κάθε αλλαγή θα πρέπει να το προετοιμάζουμε για να μην αιφνιδιαστεί αλλά και για να έχει το χρόνο να συνηθίσει στην ιδέα.Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να εκφράσει τις σκέψεις και τους πιθανούς φόβους του, σχετικά με την μετάβαση στο νέο σχολικό περιβάλλον.

Δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τα συναισθήματά του γύρω από την αλλαγή αυτή. Πολλές φορές οι γονείς στην προσπάθειά τους να δείξουν ότι είναι μία συνηθισμένη κατάσταση η αλλαγή σχολείου, προσπαθούν να μειώσουν τα παιδικά συναισθήματα. Αποτέλεσμα το παιδί να νιώθει ότι δεν το καταλαβαίνουν και να αισθάνεται μόνο του και απροστάτευτο.

Δείτε εδώ όλα τα θέματα Back to School του Mothersblog.gr

Τι άλλο πρέπει να κάνουμε:

Να σεβαστούμε τους φόβους του και τις ανησυχίες του

Σε κάθε περίπτωση, οι προσωπικές ανησυχίες του κάθε παιδιού, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους γονείς ως απόλυτα φυσιολογικές, και όχι ως «πρόβλημα» προς επίλυση.

Να του παρουσιάσουμε τα θετικά της αλλαγής

Μπορούμε να του μιλήσουμε για το νέο του σχολικό περιβάλλον, τι μπορεί να του προσφέρει (εξωσχολικές ή και αθλητικές δραστηριότητες, ενδιαφέροντα μαθήματα, εκδηλώσεις, προγράμματα ψυχαγωγίας), έτσι ώστε να το κινητοποιήσουμε και να του δημιουργήσουμε κίνητρα να πάει στο νέο του σχολείο αλλά και να ενθουσιαστεί με αυτό.

Να του δώσουμε την ευκαιρία να κάνει νέους φίλους

Σίγουρα νιώθει άβολα όταν θα πάει στο νέο του περιβάλλον και τα άλλα παιδάκια έχουν ήδη φιλίες σχηματισμένες από τον προηγούμενο χρόνο. Παρόλα αυτά, οφείλουμε να το ενισχύσουμε στη νέα του αυτή προσπάθεια.

Να επισκεφτούμε μαζί το νέο του σχολείο

Λίγο καιρό πριν αρχίσει το σχολείο καλό είναι επισκεφτούμε μαζί του το νέο σχολείο.Με αυτό τον τρόπο θα ανακουφιστεί κάπως από το φόβο για το άγνωστο περιβάλλον.

Να το βοηθήσουμε στην προετοιμασία για το σχολείο

Εξίσου σημαντική, είναι και η βοήθεια στην καθημερινή σχολική προετοιμασία του (ντύσιμο, πρωινό, διάβασμα). Πρόκειται για ασφαλείς καθημερινές συνήθειες, εντός των οποίων είναι πιο πιθανό το παιδί να καταφέρει να αισθανθεί άνετα, έτσι ώστε να αρχίσει να σας εξιστορεί πως αντιλαμβάνεται της αλλαγές γύρω του.

«Σε κάθε περίπτωση, η σχολική προσαρμογή συνιστά μία ιδιαίτερα απαιτητική ψυχο-συναισθηματική διαδικασία για κάθε παιδί, και είναι φυσιολογικό να έχει διάρκεια έως και τρεις μήνες», σημειώνει η Μαρίνα Μόσχα ψυχοθεραπεύτρια, προσθέτοντας ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου ορισμένα παιδιά τρομοκρατούνται και καταλήγουν να κλείνονται στον εαυτό τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ειδικά όταν αισθάνονται, ότι οι γονικές προσδοκίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved