Επιστροφή στο σχολείο: Το check up που πρέπει να κάνουν τα παιδιά πριν μπουν στις σχολικές αίθουσες

Βρισκόμαστε στην προσχολική περίοδο όπου οι προετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει.

Επιστροφή στο σχολείο: Το check up που πρέπει να κάνουν τα παιδιά πριν μπουν στις σχολικές αίθουσες

Είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείψουμε εκτός από το να προμηθευτούμε τα απαραίτητα για την σχολική χρονιά που έρχεται, να φροντίσουμε να κάνουμε και τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις στα παιδάκια μας πριν αρχίσουν το σχολείο, το λεγόμενο check up.

Μόλις αρχίσουν τα σχολεία, τα παιδιά μας θα περνούν καθημερινά τις ώρες τους μαζί με άλλα παιδιά, σε ένα περιβάλλον έξω από την ασφάλεια του σπιτιού.

Έτσι είναι σημαντικό να κάνουμε όλες τις προληπτικές εξετάσεις που χρειάζονται ώστε να διασφαλίσουμε την καλή υγεία του παιδιού μας και να το προφυλάξουμε.

Είτε το παιδί σας ξεκινάει τον παιδικό σταθμό, είτε το δημοτικό ή το γυμνάσιο, και στις τρεις αυτές φάσεις είναι απαραίτητο να γίνονται τα βασικά check ups. Αυτό γιατί μέχρι αυτή την ηλικία των 12-13, η ανάπτυξη του παιδιού γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και έτσι πρέπει να την παρακολουθούμε.

bigstock doctor woman examining heartbe 116724530

Άλλωστε πλέον στα περισσότερα σχολεία, ο προληπτικός έλεγχος είναι προαπαιτούμενο για την εγγραφή ή την παρακολούθηση του παιδιού στο σχολείο.

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας για το ποιες είναι οι κατάλληλες εξετάσεις για το παιδί σας καθώς κάθε περίπτωση έχει τις δικές της ανάγκές, όμως οι πιο σημαντικές είναι οι παρακάτω.

Εξετάσεις αίματος

Είναι η πιο απαραίτητη εξέταση και ενδεικτική για την υγεία των παιδιών μας και μπορεί σε κάθε περίπτωση να μας βοηθήσει να προβλέψουμε τυχόν αδυναμίες και να τις αντιμετωπίσουμε.

Εμβόλια

Βασικό εργαλείο του τσεκ απ για τα εμβόλιο είναι το βιβλιάριο υγείας ώστε να δει ο ειδικός ιατρός ποια εμβόλια θα γίνουν για πρώτη φορά και ποια θα είναι επαναληπτικά.

Καρδιολογικός και σκελετικός έλεγχος

Ο καρδιολογικός έλεγχος είναι σημαντικός γιατί μπορεί να ανιχνεύσει στα παιδιά τα λεγόμενα αθώα φυσήματα. Έστι από τον παθολόγο να οδηγηθούν στον καρδιολόγο, ο οποίος θα τους κάνει περαιτέρω εξετάσεις ώστε να έχει μια καλύτερη εικόνα. Ο έλεγχος για τυχόν ανωμαλίες του σκελετού και του μυϊκού συστήματος είναι επίσης πολύ σημαντικός και πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες των παιδιών του δημοτικού.

Έλεγχος ακοής και όρασης

Ο έλεγχος στην ακοή είναι σημαντικός καθώς πολλές φορές μπορεί να υπάρχει νευραισθητήριος βαηκοία ή μια βαρηκοία αγωγής (υγρό στο αυτάκι) η οποία δεν έχει γίνει αντιληπτή.

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος του παιδιού ουσιαστικά περιλαμβάνει τον έλεγχο για αχρωματοψία ή δυσχρωματοψία, για διαθλαστικές ανωμαλίες όπως είναι η μυωπία , η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός αλλά και την εξακρίβωση τυχόν αμβλυωπίας.

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης

Σε παιδιά που είναι μεγαλύτερα από τριών ετών, η αρτηριακή πίεση πρέπει να μετριέται κάθε χρόνο και να αξιολογείται σύμφωνα με τους πίνακες των φυσιολογικών τιμών με βάση την ηλικία, το φύλο και το ύψος του παιδιού.

Οδοντιατρικός έλεγχος

Είναι ευκαιρία το παιδί να κάνει την φθορίωση του και να προληφθεί η τερηδόνα.

Eίναι καλό να ξέρετε ότι πολλά νοσοκομεία παρέχουν πακέτα προληπτικών εξετάσεων back to school για τα παιδιά όπως:

Οφθαλμολογική και Παιδοκαρδιολογική εξέταση και κλινική εκτίμηση, Ηλεκτροκαρδιογράφημα & Triplex Καρδιάς

Tυμπανομετρία και Παιδο - ΩΡΛ κλινική εκτίμηση

Δερματολογική κλινική εκτίμηση

Παιδοορθοπαιδική κλινική εκτίμηση για την ανίχνευση παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης

Τέλος, αν έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας έχει αλλεργία σε κάποια τροφή, πρέπει οπωσδήποτε να το υποβάλλετε σε ένα αλλεργικό τεστ ώστε να ξέρετε τι να αποφεύγει και πως να προστατευτεί. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ποιες περαιτέρω εξετάσεις χρειάζεται να κάνετε ώστε να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας δεν έχει καμία άλλη αλλεργία διατροφική, αναπνευστική ή δερματική.

Δείτε εδώ όλα τα θέματα Back to School του Mothersblog.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved