Κρίσεις πανικού στις πανελλήνιες εξετάσεις - Πώς μπορεί να τις διαχειριστεί ο μαθητής;

Συνήθως, η κρίση πανικού θα εμφανιστεί σε εφήβους που έχουν έντονο άγχος, ιδιαίτερη συστολή και αποφυγή έκφρασης των συναισθημάτων.

Κρίσεις πανικού στις πανελλήνιες εξετάσεις - Πώς μπορεί να τις διαχειριστεί ο μαθητής;

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση επίσης, συναντάται συχνά σε εφήβους που παθαίνουν κρίσεις πανικού. Ωστόσο, τα αίτια μπορεί να είναι όχι μόνο βιολογικά αλλά και περιβαλλοντικά, όπως ένα αγχογόνο περιβάλλον, με γονείς που έχουν υψηλές απαιτήσεις από το παιδί.

Η κρίση πανικού είναι μια κατάσταση που τρομάζει τόσο το άτομο που το βιώνει όσο και τους δικούς του ανθρώπους. Ιδιαίτερα στην εφηβεία οι κρίσεις πανικού είναι ένα όχι τόσο σπάνιο φαινόμενο όσο μπορεί να πιστεύουμε. Η κρίση πανικού είναι μια γρήγορα κλιμακούμενη κατάσταση έντονου φόβου και σωματικών ενοχλήσεων.

Οι σωματικές ενοχλήσεις μπορεί να είναι:

  • ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή
  • αίσθημα πνιγμού και ναυτία
  • ζάλη, τάση για λιποθυμία
  • εφίδρωση
  • φόβος καρδιακής προβολής

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ο έφηβος ενόψει εξετάσεων παθαίνει κρίση πανικού;

Η ασφάλεια και η συναισθηματική ηρεμία μέσα στο σπίτι είναι βασικό στοιχείο: οι γονείς καλό είναι να μην είναι επικριτικοί και να μην πιέζουν με απαιτήσεις το παιδί.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μην πάρουν «προσωπικά» την κρίση πανικού του παιδιού τους. Πολλοί γονείς αρχίζουν το κήρυγμα στην προσπάθειά τους να παρηγορήσουν το παιδί αλλά αυτή η προσέγγιση φέρνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Λέγοντας λοιπόν «Όλα τα έχεις και κάνεις έτσι;» ή «Εμείς όλα τα κάνουμε για σένα…» δεν βοηθάτε το παιδί σας.

Πρόγραμμα και οργάνωση: Το διάβασμα για τις πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια προσπάθεια των τελευταίων ετών που απλά ολοκληρώνεται με τις εξετάσεις. Απαιτεί οργάνωση και σωστή διαχείριση του χρόνου μελέτης ώστε να αποφεύγονται αγχώδεις καταστάσεις.

Εφόσον, οι κρίσεις πανικού εμφανιστούν στην εφηβική ηλικία και μάλιστα με αφορμή τις πανελλήνιες εξετάσεις, η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι ό,τι καλύτερο μπορούν να κάνουν οι γονείς, καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο έφηβος ίσως εμφανίσει κρίσεις και στην ενήλικη ζωή του. Αναζητήστε λοιπόν βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psyxis-logos@blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

Πανελλήνιες εξετάσεις και ψυχολογία: Πώς μπορούν να καταπολεμήσουν το άγχος οι μαθητές;

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας αν δίνει εξετάσεις πρώτη φορά

Πανελλαδικές εξετάσεις: η μεγάλη μάχη που δίνουν τα παιδιά και η υποστήριξη των γονιών

Πανελλήνιες: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να διώξει το άγχος και να βελτιώσει τη μνήμη του

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved