Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Θυμάται κανείς τα δικαιώματα των παιδιών;

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ  το 1948.

Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Θυμάται κανείς τα δικαιώματα των παιδιών;

Μεταξύ αυτών, είναι το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ιθαγένεια, στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, στην εργασία, στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην τροφή και την κατοικία και το δικαίωμα συμμετοχής στη διακυβέρνηση. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Το 1989 "γεννήθηκε" και η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Convention on the Rights of theChild).

Η Σύμβαση είναι μια διεθνής συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λέει πως όλα τα παιδιά γεννιούνται με βασικές ελευθερίες και δικαιώματα και πρέπει να τα απολαμβάνουν οπουδήποτε. Θέτει τις βασικές προϋποθέσεις για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους και είναι ο πρώτος παγκόσμιος, νομικά δεσμευτικός, κώδικας δικαιωμάτων των παιδιών στην ιστορία. Μόνο μετά την 20η Νοεμβρίου του 1989 όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρχισε η ανθρωπότητα να επωφελείται από μια δέσμη δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά και τους νέους.

Τη Σύμβαση έχουν επικυρώσει 193 χώρες. Στην πραγματικότητα, μόνο δύο χώρες στον κόσμο -η Σομαλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες - δεν έχουν δώσει στη Σύμβαση νομική ισχύ, αν και οι δύο την έχουν υπογράψει.

Αν και σχεδόν όλοι συμφωνούν πως οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Παιδιά από πολύ μικρή ηλικία γνωρίζουν την πιο σκληρή πλευρά της ζωής χωρίς να έχουν πρόσβαση σε βασικά είδη διατροφής και εκπαίδευσης ενώ εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved